Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Yritys: Kaksi ratsastuskoulua saman katon alle

Reetta Kallio-Ratilainen (vas.) ja Anni Roivas pyörittävät nyt ratsastustallia yhdessä Kontiolahden Kulhossa. Anni Roivas muutti Joensuun seudulle Tervosta. Reetta Kallio-Ratilainen (vas.) ja Anni Roivas pyörittävät nyt ratsastustallia yhdessä Kontiolahden Kulhossa. Anni Roivas muutti Joensuun seudulle Tervosta.

Joensuun Ratsastusopistolla puhaltavat tänä kesänä uudet tuulet, kun vuosikausia yksin ratsastuskoulua pyörittänyt Reetta Kallio-Ratilainen jakaa nyt toimitilat toisen ratsastuskouluyrittäjän kanssa.

– Ratkaisuun on oikeastaan monta syytä. Ensimmäisenä se, että minulla on enää 16 hevosta, jotka nekin vanhenevat. Olen joutunut panemaan pois monia pitkäikäisiä tuntihevosia, ja uusia on ollut todella hankala löytää, Reetta Kallio-Ratilainen kertoo.

Korona-aika villitsi hevosmarkkinat sellaiseksi, että hinnat nousivat parissa vuodessa huimasti samalla, kun ulkomaantuonti käytännössä hiljeni hetkeksi kokonaan.

– Vaikka löytyisi tuntiratsuksi sopiva hevonen, sen kouluttaminen siihen käyttöön vie helposti muutaman vuoden. Nyt tilanne sitten on se, että kun parhaimmillaan hevosia oli yli 30, niitä enää on puolet siitä.

Anni Roivas, 35, pyöritti vielä heinäkuun ajan tallia Tervossa, Pohjois-Savossa. Joensuun suuntaan häntä houkuttivat perhesuhteet.

– Kyselin tuttavilta, että olisiko täällä sopivaa paikkaa ratsastuskoululle. Sitten Reetta kuuli suunnitelmistani, ja huomasimme nopeasti, että tässähän voittavat kaikki, Anni Roivas kertoo.

Joensuun ratsastusopisto on jo vuosia profiloitunut isojen hevosten talliksi.

– Olen aina joutunut myymään ei-oota ponituntien kysyjille. Meillä ei ole sitten Kiviniemen Mossen ja Pontuksen ollut pikkuponeja, vaan kaikki hevoset ovat lähtökohtaisesti isoja ratsuja.

Anni Roivaksen mukana talliin muuttaa nyt 11 ratsua, jotka ovat isoja poneja ja pieniä hevosia.

– Olen aina pitänyt paljon lasten ratsastustunteja, ja tykkään siitä kovasti. Uskon, että näin saamme oikein hyvän yhdistelmän, kun Reetan hevoset ovat isoja ja minun pieniä, Anni Roivas naurahtaa.

 

Joensuun ratsastusopiston tarinan alku on vuodessa 1979, kun Reetta Kallio-Ratilaisen äiti Maija Kallio hankki perheeseen ensimmäisen hevosen. Vuodesta 1980 Kallion perhe pyöritti Kiviniemen tallia Utrassa. Vuonna 2008 talli muutti Kuurnantien varteen Kulhoon, ja Reetta Kallio-Ratilainen otti vetovastuun.

– Tein 17 vuotta kahta työtä, kun työskentelin tallin lisäksi Joensuun yliopistossa kemian laitoksella. Vähän sen jälkeen kun muutimme tänne, päätin jäädä kokonaan ratsastuskouluyrittäjäksi.

Nyt 53-vuotias Reetta Kallio-Ratilainen sanoo kaipaavansa hiukan jäähdyttelyä.

– Meillä vedettiin vuosikymmeniä kaikenmaailman tapahtumia, tempauksia, naamiaisia, katrilleja, kisoja... Jälkikäteen tuntuu, että koko ajan oli jotain uutta viritteillä. Nyt tajuan, että se into on jotenkin hiipunut: tulee mentyä peruskaavalla, jossa ratsastustunnit pyörivät ja arki rullaa.

– Toivon, että Annin tulon myötä saamme kaikki uutta piristystä ja uusia avauksia. Nuorilla on enemmän virtaa, ja asiakkaat varmasti ilahtuvat, kun saadaan vaihtelua tähän tuttuun arkeen. Tuntuu, että yhdessä on paljon kevyempi ylipäätään lähteä kaikkea toteuttamaan.

 

Jatkossa Joensuun ratsastusopisto ja Ratsutalli AR järjestävät tunteja seitsemänä päivänä viikossa. Suunnitteilla on erilaisia uusia opetusryhmiä.

– Olen vuosia vetänyt kisatiimiä, ja sellainen on suunnitteilla tännekin perustaa. Sitä kautta tuntiratsastajilla on mahdollisuus päästä treenaamaan ja kisaamaan esimerkiksi ratsastuskoulujen välisissä kilpailuissa, Anni Roivas kertoo.

Luvassa on myös ryhmiä aloittelijoille, lapsille ja erilaisille kokoonpanoille.

– Ihan pikkuponeja ei täältä jatkossakaan löydy, mutta lastentunneille sopivia hiukan isompia poneja on nyt tallissa useampi, Anni Roivas sanoo.

Joensuun ratsastusopistolla puitteet ovat kaikenlaiseen ratsastukseen kunnossa: tunnit pyörivät niin maneesissa kuin kentällä ja maastoonkin pääsee.

– Olen kisannut kenttäratsastuksessa, ja saattaahan se olla, että sitäkin lajia viritellään nyt tänne Kulhoon. Mahdollisuuksiahan meillä on yhdessä vaikka mihin, Anni Roivas miettii.

Heinävedeltä kotoisin oleva Roivas on asunut ja operoinut hevosten kanssa eri puolilla Suomea.

– Pidin myös vuosia ratsastustallia Jämsässä. Itä-Suomeen on kyllä ollut ihana palata. Tuntuu kuin olisi kotiinsa tullut.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä