Julkaistu 
Marko Siintomaa

Koeajo: Porchen täyssähköinen Taycan Cross Turismo tuntuu Porchelta

Porsche Taycan Cross Turismo takakulmasta kuvattuna näyttää eron sedan-malliin. Pidempi kattolinja tuo enemmän pääntilaa taakse ja paremman kuormattavuuden. Lisäksi muhkea auton takapää tuo näyttävyyttä muotoihin. Marko Siintomaa Porsche Taycan Cross Turismo takakulmasta kuvattuna näyttää eron sedan-malliin. Pidempi kattolinja tuo enemmän pääntilaa taakse ja paremman kuormattavuuden. Lisäksi muhkea auton takapää tuo näyttävyyttä muotoihin.

Täyssähköinen Porsche Taycan ja sen sisarmalli Audi e-tron GT ovat neliovisia sedan-autoja. Joku saattaisi kutsua niitä jopa neliovisiksi Coupeiksi, sillä muodot ovat hyvin sulavalinjaisia.
Ne on suunniteltu sporttiseksi eikä niinkään käytännöllisyyden ehdoilla. Moni kuitenkin ottaisi kauas mökille mukaan mielellään enemmänkin tavaraa tällaisella autolla, onhan kyse GT eli Grand Touring autosta. Sedan-korimalli pienen takaluukun myötä tuo omat haasteensa ja nyt siihen on ratkaisu.
Automallin nimi on Porsche Taycan Cross Turismo ja suomeksi sanottuna se tarkoittaa jatkettua ”farmarimallista” kattolinjaa sekä katon takalaidasta saranoitua takakontin luukkua. Normaalitilassa takakontin tilavuus on 430 litraa, mutta se on laajennettavissa lähes 1 200 litraan. Takapenkit siis kaatuvat ja kyytiin mahtuu yllättävän pitkää tavaraa.
Takapenkillä myös huomaa jatkuvan kattolinjan ja pääntilaa on selvästi enemmän. Takaovista sisäänmeno tosin on samanlaista pientä akrobatiaa vaativaa kuin ennenkin.

Edessä kuskin penkille istuttaessa tuntee olevansa Porschessa.
Penkki on auton tyylinen eli varsin topakka toppaukseltaan ja sen saa kunnolla alas kiinni lattiaan. Urheiluauton fiilis siis heti penkin säätämisen jälkeen. Penkissä on myös penkkiosan etuosan pituussäätö, jota pidempijalkaiset varmasti arvostavat.
Kojetaulun järjestely vaikuttaa toimivalta ja auton näyttöjen valikot ovat selkeät. Taycan on harvoja sähköautoja, jossa näkyy ajoakun lämpötila suoraan mittaristosta. Tästä tiedosta voi olla apua, jos on mahdollisuus ajaa kovempaa ”kaasu pohjassa, eli siis auton synnyinmaassa Saksassa.
Lappu lattiassa ajaessa ainakin akku lämpenee ja tätä myötä sopivan lämpöiseen akkuun 5 prosentin varaustasolla saadaan tehokkaalla laturilla 100 kilometriä toimintamatkaa vain viidessä minuutissa. Muutenkaan Taycanilla ei tarvitse notkua ylimääräisiä laturilla, sillä lataus 80 prosenttiin tapahtuu noin 20 minuutissa.

Auton käynnistys eli tässä tapauksessa virtanappi on tuttuun Porsche-tyyliin ratin vasemmalla puolella.
Samaten mittaristossa ”kierrosluku” eli voimanäyttö on keskellä ja nopeusmittari vasemmalla puolella, jossa on lukemia aina 300 km/h asti. Tämä on tosin hieman liioiteltua, sillä Cross Turismon huippunopeus on rajoitettu 220 km/h.
Paikaltaan nelivetoinen auto hyökkää satasen vauhtiin 5,1 sekunnissa ja jos nopeusrajoitus sen sallii, niin vaihdelaatikosta kolahtaa kakkonen pesään 130 km/h kohdalla. Tehoa koeajoautosta löytyy Launch Control päällä paikaltaan lähdön ajaksi mukavat 350 kW/476 hv ja vääntöä 500 Nm. Tavallisessa ajossa pitää tyytyä ”vain” 380 hv tehoon. Eco-ajotilaan liittyy myös pieni erikoisuus, että tässä tilassa on käytössä vain takasähkömoottori ja nopeus on rajoitettu 100 km/h.
Tässä tilassa saavutetaan suurin toimintasäde, joka on todellisuudessa noin 350–375 kilometriä. Kaupungissa on mahdollista nähdä nelosella alkavia lukemia autoa laturista irrottaessa täydellä akulla.

Liikkeelle lähdettäessä korostuu jälleen sähköauton hiljaisuus ja välitön tehontulo voimapedaalia painaessa. Taycan on kuitenkin hyvin siivo kulkemaan, vaikka alla olikin 21 tuuman rengastus. Tiessä saa olla aikamoiset urat, että auto löytää ne. Meno on vaivatonta, kuten GT-autolla pitääkin olla.
Porsche Taycan Cross Turismo on tyylikäs kokonaisuus sellaiselle, joka haluaa erottua massasta. Siinä on korjattu takakontin luukun ahtaus ja nyt sen käyttökelpoisuutta jopa perheautona estää lähinnä suuri hintalappu, sillä ne alkavat noin 103 000 eurosta.
Mikäli viiden sekunnin kiihtyvyys ei ole tarpeeksi, niin mallistosta löytyy myös tehokkaampia versioita aina 0–100 km/h 2,9 s ajan kellottavaan Turbo S -malliin. Silloin hinta pomppaakin harmittavasti jo 200 000 euron tuntumaan. Se on toki paljon, mutta kyseessä on malliston huippumalli, joilla on tapana maksaa monesti jopa monta kertaa enemmän kuin malliston perusmalli.
Cross Turismo on huoliteltu ja tyylikäs kokonaisuus, jolla ajaminen sähköllä onkin sitten lähes puoli-ilmaista.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä