Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Hyvinvointi: Joensuun kaupungin hikoiluagentti Mari-Ann Nykänen pyrkii saamaan hikoilun määrän nousuun

Mari-Ann Nykänen (etualalla) on vetänyt kesän ajan treenejä Mehtimäen trampoliinipuistossa. – Mehtimäellä on ihan loistavia paikkoja, joita voi käyttää hyödyksi liikkuessa ihan ilmaiseksi, Nykänen toteaa. Mari-Ann Nykänen (etualalla) on vetänyt kesän ajan treenejä Mehtimäen trampoliinipuistossa. – Mehtimäellä on ihan loistavia paikkoja, joita voi käyttää hyödyksi liikkuessa ihan ilmaiseksi, Nykänen toteaa.

Joensuun kaupunki lanseerasi elokuun alussa Kalevan kisoissa raflaavasti maailman ensimmäisen hikoiluagentin, jonka kunnianhimoinen tehtävä on kääntää hikoilun määrä kaupungissa nousuun. Hikoiluagenttina aloitti liperiläinen liikuntaneuvoja ja personal trainer Mari-Ann Nykänen, 39.

Hikoiluagentti on Joensuun kaupungin ja Itä-Suomen liikuntaopiston yhdessä ideoima matalan kynnyksen palvelu.

– Minut nimettiin tarkoituksella vähän leikkimielisesti hikoiluagentiksi, jotta se laskisi kynnystä ottaa minuun yhteyttä, Nykänen kertoo.

Nykänen pyrkii lisäämään hikiliikunnan määrää Joensuussa antamalla kaupunkilaisille ilmaisia neuvoja liikunnan lisäämiseen ja innostamalla heitä liikkumaan. Hikoiluagenttiin voi ottaa yhteyttä verkossa Urheilukaupunki Joensuun verkkosivujen kautta tai sähköpostitse. Halutessaan yhteydenottaja voi täyttää leikkimielisen hikimittarikyselyn, jossa taustoitetaan liikunta-aktiivisuutta verrattuna suosituksiin.

– Jos leikkimieliset kysymykset tuntuvat raskailta tai hankalilta, mittari ei tarvitse vastauksia, jotta voisit lähettää lomakkeen omilla yhteystiedoillasi, Nykänen sanoo.

– Toivoisin löytäväni yhteydenottojen kautta etenkin ne ihmiset, jotka haluavat liikkua, mutta eivät ehkä tiedä, miten. Liikkeelle lähdetään hyvin helpoista asioista – vaikkapa siitä, että poistutaan ensiksi kotoa. Tosin sekään ei ole pakollista, sillä myös kotona voi toki liikkua, Nykänen toteaa.

 

Hikoiluagentti toimii asiakaslähtöisesti selvittäen, mitä asiakas toivoo.

– Kun soitan asiakkaalle, minulla ei ole mitään ennakko-odotuksia tai ehdotuksia. Kuuntelen, mitä hän tahtoo – haluaisiko hän esimerkiksi aloittaa uudestaan jonkin vanhan harrastuksen tai lähteä kokeilemaan jotakin uutta. Voin lähteä myös kaveriksi liikkumaan, ja voimme tehdä liikuntasuunnitelman, Mari-Ann Nykänen kertoo.

Hikoiluagentin ensimmäinen tunti on kaikille kuntalaisille veloitukseton. Tarvittaessa hikoiluagentti ohjaa asiakkaan sen tahon pariin, josta mieluisa liikuntamuoto voisi löytyä.

– Toimin ikään kuin linkkinä kaupunkilaisten ja eri liikuntatahojen välissä. Ihmisillä voi olla kynnys ottaa ensimmäinen askel ja ryhtyä soittamaan eri tahoille, joten minä voin tehdä sen heidän puolestaan, Nykänen kertoo.

Nykänen nostaa esille tapauksen, jossa iäkäs pariskunta tuli rupattelemaan hänelle Kalevan kisoissa.

– Lupasin heille, että jos he jättävät minulle yhteystietonsa, käyn hakemassa heidät kotoa ja käymme yhdessä liikkumassa. Jos joku tarvitsee juuri tuollaista sysäystä, voin antaa sellaisen.

 

Hikoiluagentti on osa Urheilukaupunki Joensuu -ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on parantaa Joensuun veto- ja pitovoimaa liikunnan ja urheilun avulla.

Hikoiluagentin pestin taustalla on joensuulaisten liian vähäinen hikiliikunnan määrä. Selvitysten mukaan noin 80 prosenttia työikäisistä suomalaisista ei liiku terveytensä kannalta riittävästi.

– Riittävästi tarkoittaa sitä, että ihmiset eivät liiku Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen liikuntasuositusten mukaisesti. Suositus on harrastaa viikossa vähintään tunti ja 15 minuuttia raskasta liikuntaa tai 2,5 tuntia sykettä nostattavaa liikuntaa, Mari-Ann Nykänen kertoo.

Hikiliikunnaksi lasketaan kaikki sykettä nostattava liikunta, jollaista voi olla esimerkiksi reipas kävely. Nykänen muistuttaa, että kaikilla on omat sykealueensa, joten se mikä on toiselle kohtuukuormitteista liikuntaa, ei välttämättä ole sitä toiselle.

Hikiliikuntaa tulisi harrastaa toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

– Se on se tärkein juttu – että pystymme toimimaan elinikämme loppuun asti. Liikunta edesauttaa terveyttä ja ehkäisee sairauksia. Toki myös ruokavalio on siinä tärkeässä roolissa, Nykänen muistuttaa.

 

Mari-Ann Nykänen painottaa, että kaikki voivat löytää oman tapansa liikkua. Kenenkään ei ole pakko kuulua esimerkiksi mihinkään yhteisöön, jos ei halua.

– Agentti viittaa osaltaan myös siihen, että autan ihmisiä löytämään Joensuun ja etenkin Mehtimäen alueen piilotetut helmet. Täällä on hirveästi paikkoja, joita voi hyödyntää liikkuessa ihan ilmaiseksi – kuten vaikkapa trampoliinipuisto ja ulkokuntoiluvälineet.

Hikoiluagentin paidassa lukee Nykäsen itsensä keksimä slogan ”pieni muutos, suuri vaikutus”. Tällä Nykänen viittaa siihen, että liikunnan tavoitteena on tuottaa hyvää oloa.

– Aina treenieni päätteeksi kysyn ihmisiltä, että millainen olo ja mieli nyt on. Kukaan ei ole vielä sanonut, että olisi tullut huono mieli, Nykänen nauraa.

– Toivoisin, että ihmiset ottaisivat minuun yhteyttä. Olisi kiva päästä liikkumaan kaupunkilaisten kanssa ja tuoda hyvää oloa ihmisille.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä