Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Kirjastot: Ihmisiä houkutellaan nyt takaisin kirjastoihin – luvassa lukupiirejä, kirjailijavierailijoita, luentoja ja paljon muuta

Maanantaina 5. syyskuuta Joensuun pääkirjastolla järjestettiin syksyn ensimmäinen tiedetuokio koululaisille Saana Kinnusen vetämänä. Seuraava tiedetuokio järjestetään 3. lokakuuta. Maanantaina 5. syyskuuta Joensuun pääkirjastolla järjestettiin syksyn ensimmäinen tiedetuokio koululaisille Saana Kinnusen vetämänä. Seuraava tiedetuokio järjestetään 3. lokakuuta.

Vaara-kirjastoissa vietetään parin hiljaisen vuoden jälkeen taas vilkasta tapahtumasyksyä. Perinteiset satutunnit ovat palanneet osaan kirjastoista jo elo–syyskuun vaihteessa, ja tällä viikolla Joensuun pääkirjastolla starttasi myös aiemmilta vuosilta tuttu Orkesteri omaksi -sarja. Lisäksi luvassa on lukupiirejä, kirjailijavieraita ja luentoja pitkin syksyä.

Joensuun seutukirjaston palvelupäällikkö Riitta Kankaan mukaan tänä syksynä kirjastoihin pyritään tuomaan pitkästä aikaa yhteisöllisyyttä, minkä puitteissa tapahtumia on suunniteltu.

– Vaikka etätapahtumat ja striimit vetivät mukavasti porukkaa ja katsojia korona-ajan alussa, viime keväänä huomasimme, että ihmisillä alkaa tulla jonkinlainen kyllästymispiste. Selkeästi on toivottu, että nähtäisiin jo kasvokkain, Kangas kertoo.

Kankaan mukaan ihmisiä houkutellaan tulemaan paikan päälle tapahtumiin siten, että livetapahtumia ei striimata välttämättä enää verkkoon.

– Esimerkiksi syksyn aikana järjestettävä neljän kirjailijavieraan sarja tullaan järjestämään ainoastaan paikan päällä. Ainakin Orkesteri omaksi -sarja striimataan kuitenkin edelleen verkkoon.

 

Kirjasto toteutti kesällä tapahtumakyselyn, jonka avulla kerättiin asiakkaiden toiveita etenkin aikuisille suunnatuista tapahtumista. Kyselyyn saatiin yli kolmesataa vastausta, joita hyödynnetään Vaara-kirjastojen syksyn tapahtumien suunnittelussa.

– Hyvin luontevasti ja ymmärrettävästi kyselyssä nousi esille, että meiltä toivotaan nimenomaan kirjailijavierailuja ja kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia – ovatpa ne lukupiirejä, novellikoukkua tai muuta vastaavaa, Riitta Kangas kertoo.

– Olemme miettineet aina, mitä uutta voisimme tuoda kirjastojen tapahtumarepertuaariin, mutta loppupeleissä kysely osoitti sen, että välillä voisimme tuoda paremmin esille niitä asioita, joita olemme tehneet jo vuosikausia.

Tähän liittyen Joensuun pääkirjastolla lanseerataan syksyn aikana niin kutsutut kirjalliset keskiviikot, joihin kirjallisuuteen liittyvät tapahtumat keskittyisivät.

– Ensimmäinen kirjallinen keskiviikko järjestetään pääkirjaston Taiteiden aukiolla 21. syyskuuta, jolloin paikallinen esikoiskirjailija Camilla Nissinen tulee kertomaan romaanistaan Meitä vastaan rikkoneet, Kangas kertoo.

Tapahtumakyselyssä toivottiin paljon myös koko perheille suunnattuja tapahtumia. Toive on kuultu, sillä pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla aletaan järjestää taas perheaamuja, joita järjestettiin myös viime keväänä. Perheaamut ovat perheiden kohtaamispaikkoja, ja tuolloin pienille lapsille järjestetään esimerkiksi loru- ja satutuokioita.

 

Syyskuussa pääkirjastolla alkavat myös jo pitkään tauolla olleet kielikahvilat, joille on Riitta Kankaan mukaan löydetty pitäjä.

Kielikahvilat ovat perinteisesti olleet rentoja tilaisuuksia, joihin esimerkiksi maahanmuuttajataustaiset henkilöt voivat tulla harjoittelemaan suomen kieltä.

– Kyse ei ole tavoitteellisesta kielen opiskelusta, vaan ihan vain juttelusta. Paikalla on aina ihminen, joka pitää huolen, että jostakin saadaan jutun juurta. Toiset tulevat kielikahvilaan treenaamaan kieltä, ja toiset haluavat tulla esimerkiksi tutustumaan maahanmuuttajataustaisiin ihmisiin, Kangas kertoo.

Kielikahviloiden ja satutuntien tarkemmat aikataulut sekä muun muassa myöhemmän syksyn kirjailijavierailut ovat Riitta Kankaan mukaan vielä työn alla, joten niiden aiheita ja aikatauluja kannattaa seurata Vaara-kirjastojen verkkosivuilla osoitteessa vaara.finna.fi.


Syksyn tapahtumia kirjastoissa

- Kirjailijavieras: Konstaapeli ja kirjailija Daniel Kalejaiye vierailee Uimaharjun kirjastossa perjantaina 9.9. kello 12–13.
- Lukupiiri: Reijolan kirjastossa järjestetään lukupiiri 14.9. kello 10 Liisa Louhelan teoksesta Kaikkeus on meidän.
- Kirjakahvila: Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa järjestetään kirjakahvila 15.9. kello 16–18 osana Joensuun kirjallisuustapahtumaa. Paikalla on erä- ja kalastuskirjailija Matti Kettunen. Tilaisuudessa keskustellaan aiheesta ”Ilmastonmuutos kirjallisuudessa”.
- Lukukoirat: Joensuun pääkirjastolla järjestetään lukukoirahetki 15.9. kello 17.15–18.50. Lukukoirina toimivat Kennelliiton lukukoirat Hertta, Sulo ja Siiri.
- Kirjailijavieras: Kirjailija Camilla Nissinen saapuu kertomaan esikoisromaanistaan Meitä vastaan rikkoneet pääkirjaston Taiteiden aukiolla 21.9. kello 18.
- Tiedetuokio: Joensuun pääkirjastolla järjestetään koululaisten tiedetuokio 3.10. kello 14–15 teemalla Pärskyvä pipetointi.
- Orkesteri omaksi: Viulisti Antti Tikkanen on puhumassa Joensuun pääkirjaston musiikkiosaston Vinttiklubilla 4.10. kello 17.30.–18.30. Tilaisuus esitetään myös suoratoistona Vaara-kirjastojen Youtube-kanavalla.
- Orkesteri omaksi: Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saanut säveltäjä Osmo Tapio Räihälä keskustelee Joensuun pääkirjaston musiikkiosastolla nykymusiikista 26.10. kello 17.30–18.30. Tilaisuus esitetään myös suoratoistona Vaara-kirjastojen Youtube-kanavalla.

Lisää tapahtumia: vaara.finna.fi

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä