Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Laitapuolen hyökkääjä: Ensimmäisen pääroolinsa tehnyt Severi Saarinen on nyt näyttelijäuransa käännekohdassa

Kontiolahdella lapsuutensa viettänyt Severi Saarinen saa nyt runsaasti koekuvauskutsuja. Kontiolahdella lapsuutensa viettänyt Severi Saarinen saa nyt runsaasti koekuvauskutsuja.

Marko Jantusesta kertova elämäkertaelokuva on rujo kuvaus menestyneestä jääkiekkoilijasta, joka meinasi kuolla päihteiden liikakäyttöön.

Peliurallaan Jantunen pelasi useassa SM-liigajoukkueessa sekä Ruotsin Elitserienissä. Hän kävi kokeilemassa myös NHL:ssä Calgary Flamesin riveissä. Pääosaa elokuvassa esittää Kontiolahdella nuoruutensa elänyt Severi Saarinen.

Saarinen kiinnitettiin Aleksi Mäkelän ohjaamaan elokuvan päärooliin jo neljä vuotta sitten. Roolivalinta tapahtui oikeastaan samalla hetkellä, kun hän tapasi kiekkoilija Jantusen.

– Tulimme Markon kanssa heti hyvin juttuun. Marko päätti, että minä esitän häntä, kun elokuvaa aletaan tekemään.

 

Elokuva pohjautuu osittain Marko Lempisen kirjoittamaan elämäkertaan Jantusesta. Vuonna 2016 julkaistu kirja on nimeltään Läpi helvetin.

– Markon elämää on käsitelty elokuvassa fiktiivisin keinoin. Kaikki on tavalla tai toisella tapahtunut. Esimerkiksi elokuvan alussa rikolliset lyövät Markoa jääkiekkomailalla ja pyytävät mailaan nimmarin. Todellisuudessa sama tapahtui, mutta pesäpallomailan kanssa, Saarinen sanoo.

Iso osa elokuvan kohtauksista tapahtuu Lahdessa. Saarinen on viettänyt kaupungissa viisi ensimmäistä elinvuottaan.

– Lama iski kaupunkiin pahasti. Mutta kaupunki on karismaattinen omalla rumalla tavallaan.

Saarinen joutui roolia varten ensin rankalle painonpudotuskuurille ja sitten massankeräyskuurille. Ensin kuvattiin narkomaanivaihe. Kuvauksia varten täytyi saada kaikki rasva pois kehosta.

– Yhteensä 19 kiloa tippui pois. Kohtaukset kuvattiin joulukuussa. Sitten tulin joululoman viettoon Joensuuhun ja äidin pöytään syömään kinkkua, suklaata ja muuta niin paljon kuin mahdollista. Sain kahdeksan kiloa lisää massaa. Sen jälkeen kuvattiin nuoren urheilijan kohtaukset. Sitten vielä lisää massaa, ja kuvausten lopussa esitin vähän ylipainoista päähenkilöä.

 

Varsinkin painonpudotus täytyi tehdä hallitusti personal trainerin kanssa. Laihduttaessa viimeisen kuukauden aikana sai syödä vain 1 350 kaloria päivässä, ja treenikertoja oli viikossa kymmenen.

– Kehoni kesti treenin hyvin. Kaksi viikkoa ennen kuvauksia energiamäärää kuitenkin nostettiin, jotta aivot alkoivat taas toimia. Tuollaisessa treenissä ei ajatus enää juokse kunnolla ja on pakko saada energiaa. Muuten ei näyttelijäntyö onnistuisi.

Näyttelijä Saarinen ja ex-kiekkoilija Jantunen ovat nykyään hyviä kavereita. Jantunen ei tiennyt elokuvan sisällöstä mitään ennen ensi-iltaa. Saarinen kertoo varoittaneensa Jantusta, että leffa ei ole hänelle helppoa katsottavaa.

– Päähenkilöä lyödään elokuvan aikana monin tavoin pahoin turpaan. Elokuva on kuitenkin tehty Markoa kunnioittaen. Sekä Marko että hänen vaimonsa Sari olivat tyytyväisiä ja liikuttuneita elokuvan jälkeen.

 

Jääkiekko on Saariselle tuttu laji. Hän aloitti jääkiekon pelaamisen lapsena Kontiolahden Kajastuksessa. Jääkiekko on pysynyt nykyisessä kotikaupungissa Helsingissäkin koko ajan harrastuksena. Hän käy kaksi kertaa viikossa pelaamassa Raittius- ja urheiluseura Zoomin riveissä media-alan ihmisten kanssa.

Kontiolahdesta on jäänyt Saariselle hyvät muistot. Hän kävi Kontiolahdella peruskoulun, lukion ja armeijan. Sitten hän opiskeli ensin Lahdessa ja myöhemmin teatterikorkeakoulussa Helsingissä.

– Kontiolahti oli hyvä ja turvallinen paikka ihmisen kasvaa. Harrastusmahdollisuudet olivat lähellä ja ne eivät maksaneet mitään

Saarinen kertoo, että hän oli nuorena lahjakas jalkapallon pelaaja.

– Futista pelasin pitkään Lehmon LehPassa. Joensuun Jippo olisi halunnut minut pelaamaan. Se olisi tarkoittanut kahdeksaa treeniä viikossa. Mutta noin 17-vuotiaana ei olisi keskittyminen riittänyt niin intensiiviseen treenaamiseen. Päätin, että jalkapallokin on parempi harrastuksena.

 

Laitapuolen hyökkääjän myötä näyttelijä on saanut paljon mediahuomiota. Hän kertoo, että Helsingissä elokuvan markkinointi näkyy selvästi katukuvassa. Hän on antanut haastatteluja ympäri Suomen. Haastatteluja on ollut myös useissa televisio-ohjelmissa. Kritiikeissä on ehditty kehua Saarisen roolisuoritusta.

– Näin suuri ylistys tuli yllätyksenä. Omaa roolisuoritusta on kehuttu niin paljon. Hyvältähän se tuntuu, ja roolin tekeminen oli todella iso duuni.

Saarinen on tuttu myös teatterista. Nyt hän keskittyy kuitenkin näyttelemään elokuvissa ja televisiosarjoissa. Hän valmistautuu jo kahteen uuteen elokuvapäärooliin.

– Tässä kohtaa uraani haluan katsoa, miten elokuva- ja televisiopuoli avautuu. Koekuvauskutsuja tulee koko ajan. Laitapuolen hyökkääjällä on ollut varmasti iso merkitys urani kannalta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä