Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Tapahtumat: Rajaton taide -festivaalin lavalla nähdään kulttuurin moniosaaja Kassu Halonen, joka keskittyy nykyään sinfoniaan

Kemal Achourbekovin johtaman Rajaton taide -festivaalin päänimi on tänä vuonna Kassu Halonen, laulaja, muusikko, säveltäjä ja muutenkin monipuolinen kulttuuripersoona – taitava kokkikin.

Kaikki tämä käy ilmi Yle Areenalla 10.10.2022 saakka katsottavissa olevasta Tommi E. Virtasen dokumenttielokuvasta Melodian mestari, joka vaikutti vahvasti siihen, että Rajattoman taiteen lauantai-illassa 24. syyskuuta on konsertti nimeltä Kassun parhaat.

– Katsoin sitä dokkaria televisiosta, kun Slava (vaimo Jaroslava Kotorova) sanoi, että miksi et pyydä tuota festivaalille, Achourbekov kertoo.

Kemal innostui, onhan kyse suomalaisen musiikin raskaan sarjan tekijästä, jonka kanssa Achourbekov itsekin teki joskus 2006–2007 samaa levyä, kun Remu Aaltonen kokosi kavereitaan studioon.

– Katsoin, kuinka hän soitti, ja mieleen tuli, että olisi kiva joskus tehdä yhteistyötä. Ennen kaikkea hän on niin hyvä melodisti ja viimeisiä, joka vielä on elossa Suomen kevyen musiikin vanhoista mestareista, Achourbekov viittaa Vesa-Marri Loiriin, Vexi Salmeen, Kirkaan ja muihin jo tuonilmaisiin siirtyneisiin.

 

Halonen itse ei lauantaina Carelia-salissa esiinny, mutta konserttiin hän tulee ja on juontaja Helena Hulmin haastateltavana ja valmis vastaamaan myös mahdollisiin yleisön kysymyksiin. Joensuuhun hän sanoo tulevansa mielellään.

– En minä lämpimikseni kehu, kun sanon, että olen aina tykännyt Joensuusta, Halonen vakuuttaa ja kertoo muiston 1980-luvulta, jolloin hän oli mukana Sinikka Heinin toimittamassa musiikkiohjelmassa.

Urheilutalolla vedettiin tuolloin gospel-keikka, jonka bändissä oli muitakin kovia soittajia kuin Halonen: Pekka Pohjola, Vesa Aaltonen, Janne Louhivuori, Juha Björninen ja Halosen muistaman mukaan ”pari kuoromimmiäkin”.

– Lauloin siellä Blind Fate -nimisen bändin kappaleen Presence of the Lord, ja meillä oli hyvä kanssakäyminen yleisön kanssa. Toi biisi kun tempaistiin siihen, niin kansahan nousi seisomaan ja se oli kyllä niin ainutlaatuista, että oho.

 

Tällä kertaa joensuulaiset kuulevat konsertin, johon Halonen on valinnut omasta tuotannostaan kokonaisuuden, jonka katsoo sopivan koko perheen konserttiin.

– Siellä on semmoista musiikkia, jota mahdollisimman moni on kuullut, ja myös vähemmän kuultua, joka raottaa sitäkin puolta, että eihän kaikista sävellyksistä, vaikka olisivat alusta loppuun kuinka hyviä ja arvokkaita, voi tulla hittejä.

Halonen on innostunut varsinkin argentiinalaisen Martin Alvaradon espanjaksi laulamasta kappaleesta, jonka Halonen sävelsi aikoinaan Arja Korisevalle, ja jonka Vexi Salmi sanoitti nimellä Olet kastetta maan.

– Se on ehkä kaikista hienoin versio, mitä kukaan on koskaan sävellyksistäni sovittanut ja esittänyt, Halonen kehuu.

– Olen ajatellut ehdottaa, että Martin laulaisi sen olemassaolevan taustan kanssa, koska se on niin iso sovitus, että bändi ei ehdi ottaa sitä tässä ajassa haltuun.

 

Kirkan bändi tempaisi aikoinaan kevyen musiikin pariin huilisti Halosen, joka oli juuri hyväksytty Tukholman kuninkaallisen sinfoniaorkesterin riveihin. Vuosikymmenten aikana mies ehti käydä läpi kevyen musiikin kentän laidasta laitaan, punkista ja hevirokista hartaisiin joululauluihin saakka.

Noina vuosina klassinen musiikin kuuntelu oli tapa ladata akkuja.

– Beethoven ja muut suursäveltäjät ovat olleet mulle semmoisia pattereita, että heidän musiikkiaan kun olen kuunnellut, mulla ei ole mennyt sormi suuhun missään tilanteessa.

 

Halonen korostaa, että hän ei tee mitään vasemmalla kädellä. Kun oli kevyen musiikin aika, sitä tehtiin täysillä. Nyt on taas aikaan keskittyä klassiseen. Teossa on nyt kahdeksas oma sinfonia.

– Kun soitit, mä liitelin sinfoniani lappilaiselle taivaalla, Halonen kertoo Kaamossinfoniaksi nimeämästään teoksesta.

Kaamossinfonia ja Nortern Lights eli Revontulet, joka on esillä dokumenttielokuvassakin. Pohjoiset luonnonilmiöt taitavat olla sinulle tärkeitä?

– Se on ihan selvä. Haluan kirjoittaa musiikkia, joka on pohjoista ja kainuulaista luontokuvaa kaikkine hienouksineen. Sieltä löytyy niin paljon kontrastia, että sieltä voisi tehdä vaikka kuinka monta miljoonaa sinfoniaa.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä