Julkaistu    |  Päivitetty 
Sara Vänskä

Ammatin takana: Kiinteistöhoitajalta vaaditaan taitoja laidasta laitaan

Andrei Morozovin mukaan kiinteistönhoito vaatii nykyään myös teknologista osaamista. Andrei Morozovin mukaan kiinteistönhoito vaatii nykyään myös teknologista osaamista.

Kiinteistöhuollon tehtävä on ylläpitää tilojen toimivuutta sekä edesauttaa kiinteistöä säilyttämään arvonsa. Hyvin hoidettu rakennus on toimiva, viihtyisä ja ennen kaikkea turvallinen ympäristö sen käyttäjille. Kiinteistönhoitajan tehtävät sisältävät niin huolto-, ylläpito-, kuin korjaustöitäkin, ja alalla tarvitaan monipuolista osaamista tekniikasta ja huoltotöistä aina piha-alueiden ylläpitoon.

Perinteinen talonmiehen tehtävä on nykyään yhä useammin ulkoistettu alan yrityksille, joissa kiinteistöhuollon moniosaajat hoitavat kiinteistöä, sekä auttavat asukkaita tarpeen vaatiessa. Joensuun alueella Talohuolto Multanen Oy:ssä työskentelevä Kiinteistönhoitaja Andrei Morozov aloitti kiinteistönhoidon parissa jo kesätöissä 1998.

– Aloitin ensin kesätöissä ruohonleikkaajana, siitä vuoden päästä lähdin opiskelemaan kiinteistöpalvelualan perustutkinnon, jonka suoritin oppisopimuksella Outokummussa. Sen jälkeen olen suorittanut vielä ammattitutkinnon töiden ohella. Täällä Joensuussa olen työskennellyt vuodesta 2020, Morozov kertoo.

 

Morozovin alalle veti sen monipuolisuus. Työpäivät pitävät sisällään erilaisia tehtäviä aina rakennusten rutiinitarkastuksista erilaisiin päivystystehtäviin. Koskaan ei tiedä, millainen työpäivä on edessä.

– Tämä on tosi monipuolinen ala, ja tehtävät vaihtelevat laidasta laitaan. Ongelma kuin ongelma, niin asiakas on usein yhteydessä suoraan meihin. Me olemme tavallaan se polku, jota kautta ihmiset kysyvät ensimmäiseksi apua. Sen jälkeen alamme purkamaan tilannetta ja selvitämme, kuuluuko asia meidän vai ulkopuolisen tahon hoidettavaksi, Morozov kertoo.

– Asiakkaalla voi olla esimerkiksi viemäritukko, tai pesukone ei toimi. Kaikista päivittäisistä asioista mitä arjessa tulee vastaan ollaan usein yhteydessä talohuoltoon, hän jatkaa.

Kiinteistöhuollon tehtävänä on myös tarkkailla rakennusten oikeanlaista toimivuutta säännöllisesti. Erilaisten sähkö-, ilmastointi-, ja lämmitysjärjestelmien tarkkailu ehkäisee mahdollisia vikoja ja ylläpitää kiinteistön turvallisuutta.

– Siitä saisi aikaan isot ongelmat, mikäli kukaan ei seuraisi eri järjestelmien toimivuutta. Toimenkuvaan kuuluu kiertää säännöllisesti läpi kiinteistöt, esimerkiksi tärkeät sähköpääkeskukset ja IV-konehuoneet. On tärkeää tarkastaa, että kaikki toimii eikä mikään esimerkiksi vuoda, Morozov kertoo.

– Myös talvella lumikuorma ja liukkaus ovat riskejä sekä jopa roskien keräämättömyyskin viikonlopun jäljiltä voi aiheuttaa vaaratilanteita, hän jatkaa.

 

Kohteita kiinteistönhoitajalla voi olla useita asuinkiinteistöistä julkisiin tiloihin, ja töitä tehdään niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Tehtävät vaihtelevat ja ymmärrystä sekä osaamista tarvitaan monenlaisista asioista.

– Tällä alalla tarvitsee toisinaan esimerkiksi timpurin tai putkimiehen taitoja, eli osaamista vähän laidasta laitaan. Välttämättä emme kaikkea tee, mutta viat pitäisi osata kuitenkin tunnistaa, jotta tiedämme kehen asiasta olla yhteydessä. Alan kuin alan taidoista on hyötyä, Morozov sanoo.

– Toimimme myös ikään kuin isännöitsijän apuna tarkkailemalla kiinteistöjä ja niissä ilmeneviä vikoja. Varsinkin nyt kun on vaikeat ajat sähkönkulutuksen suhteen, niin kiinteistönhoitajan on valvottava ja ilmoitettava eteenpäin, mikäli kiinteistöissä esiintyy korjattavaa, Morozov jatkaa.

Kiinteistönhoito vaatii nykyään myös osaamista alan eri ohjelmistoista. Morozovin mukaan jatkuva kouluttautuminen on tärkeässä roolissa, sillä teknologia tuo tullessaan uusia työskentelymenetelmiä.

– Vastuuta on nykyään paljon enemmän kuin ennen. Ammattitaitoa tarvitaan enemmän, samoin osaamista esimerkiksi tietokoneista. Joudumme kouluttamaan itseämme jatkuvasti lisää, Morozov sanoo.

 

Erilaiset automaatiot helpottavat työtä ja kiinteistöjen tarkkailu onnistuu myös osin etänä koneelta käsin. Morozovin mielestä ala työllistää kuitenkin hyvin, eikä kehittyvä teknologia ohita työssä kovin helposti ihmistä.

– Kaikkea ei pysty etänä hoitamaan. Vaikka esimerkiksi kiinteistöautomaatiokin on kehittynyt, silti niitäkin järjestelmiä täytyy jonkun valvoa. Nurmikko kasvaa, lehdet tippuvat ja talvisinkin lunta tulee, joten uskon että ala työllistää hyvin myös tulevaisuudessa, Morozov sanoo.

Työajat ovat pitkälti riippuvaisia siitä, mikä kenenkin rooli työyhteisössä on. Morozovin mukaan nykyisellä työpaikalla ulko- ja sisätöille on omat tekijänsä, sekä lisäksi vuorokauden ympäri oleva päivystys työllistää ihmisiä eri aikoihin.

– Minulla on säännöllinen työaika, ja toimin itse huoltomiehenä lähinnä sisätiloissa. Työajan sisällä yritämme hoitaa rutiiniasiat ja mahdolliset vikailmoitukset, muuna aikana toimii päivystys, Morozov sanoo.

 

Alalla pärjää hyvin, kun on reipas ja valmis haastamaan itseään. Työtehtävät tarvitsevat toisinaan myös luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä, sekä asiakaskunnan kansainvälistyttyä kielitaitokaan ei Morozovin mukaan ole pahitteeksi.

– Jos on valmis ottamaan haasteita vastaan, niin kyllä tästä saa työpaikan joka pitää pirteänä, Morozov toteaa.

Morozovin mukaan työasioista irrottautuminen on tärkeää, ja ajatusten nollaaminen onnistuu perheen ja harrastusten parissa.

– Toisinaan työasiat voivat jäädä mieleen pyörimään myös vapaa-ajalla. Itselle luonto on sellainen paikka, jossa palaudun esimerkiksi kalastaen tai koiran kanssa lenkkeillen.

– Tietysti perhe on myös tärkeä. Perusarki, perhe ja urheilu, niillä saa kyllä nollattua tilanteen.

Vaikka työ on hektistä ja vaatii paljon, on siinä Morozovin mukaan paljon hyviä puolia.

– Ihmisten auttaminen on yksi tämän työn hyvistä puolista. On mukava nähdä ihmisiä, jotka ovat tyytyväisiä saamaansa palveluun. On myös mukavaa, jos on pystynyt toiminnallaan ennaltaehkäisemään tilanteen, joka olisi saattanut aiheuttaa muuten suurta vahinkoa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä