Julkaistu    |  Päivitetty 
Tatu Lehto

Sisältö korostuu, kun seurueet juhlivat

Syksy tuo ravintoloille ja matkailuyrityksille sesonkinsa, mutta jouluperinne näkyy firmojen pippaloissa yhä vähemmän. Seurueet kaipaavat yhä useammin omien toiveidensa mukaan muunneltuja kokonaisuuksia.

Pohjois-Karjalan osuuskaupan matkailu- ja ravitsemuskaupan toimialajohtajan Mikko Hautasaaren mukaan perinteidenkin kannattajia toki löytyy, ja asiakkaille pyritään luomaan toiveiden mukainen kokonaisuus.

Hautasaaren mielestä illanvieton sisältö ja monimuotoisuus merkitsevät nykyisin kuitenkin perinteitä enemmän.

–  Juhlan sisältö on korostunut entisestään. Voi esimerkiksi olla, että juhlinnalle pitää olla kaksi eri paikkaa. Aloitetaan yhdessä ja lopetetaan toisessa. Juhlalle halutaan monimuotoisuutta, Hautasaari kertoo.

Täten perinteisten ruokalajien lisäksi ravintoloissa on kysyntää runsaasti myös ei-jouluisille liha- ja kalaruoille sekä kasvisvaihtoehdoille, eikä joulu ole teemana erityisen korostuva.

–  Moni jopa miettii, ettei perinteiselle joulupöydälle ole tarvetta lainkaan. Pikkujoulu näkyy enemmän tunnelmassa kuin kattauksessa ja juomavalinnoissa, Hautasaari visioi.

Hautasaaren mukaan pikkujouluvietto ei itsessään ole menettämässä suosiotaan, mutta ruoan tulee olla asiakkaiden tunnelmaan sopivaa.

– Yksi kovimpia sesonkejamme tulee olemaan marras-joulukuu. En usko, että juhlinta olisi ainakaan vähentynyt.

Myöskään Joensuun Teatteriravintolan ravintoloitsija Karina Sälting ei usko, että yritysporukoiden pikkujoulunvietto olisi erityisesti vähentynyt, mutta hänkään ei näe juhlintaa ylikorostetun jouluisena.

Kinkku ja karjalanpiirakat ovat kyllä kiinteä osa ravintolan joulubuffetin tarjontaa, mutta asiakkaat toivovat usein jollakin tavalla uudistettua menuvalikoimaa. Tarjolla onkin usein erilaisia salaatteja sekä kylmiä kalaruokia, muun muassa sillitartaria, glögilohta ja hiillostettua siikaa.

–  Aivan perinteistä jouluruokaa ei toivota. Asiakkaat haluavat jouluisen oloista ruokaa, muttei enää aivan perinteistä. Esimerkiksi laatikoita kysytään hyvin vähän, Sälting toteaa.

Myös Sältingin mukaan seurueiden juhlinta ei välttämättä rajoitu yhteen osoitteeseen. Ruoan, juoman ja tunnelman voi yhdistää samassa kiinteistössä sijaitsevan teatterin tarjontaan.

–  Ihmiset ovat joko menossa teatteriin tai tulossa sieltä, Sälting kertoo.

Myöskään joensuulaisen ravintola Kielon ravintoloitsija Petri Heikkinen ei ota erityisiä tunnelmapaineita pikkujoulukaudesta. Tarjolla on 3–5 ruokalajin pikkujoulumenuita, mutta niiden teemana ei ole perinteinen joulu. Heikkisen mukaan asiakkaat eivät myöskään nykyisin korosta tai mainitse pikkujouluja:

– Ruoissa on pieniä vivahteita joulusta. Alkuruokana voi olla hieman jouluinen kalapöytä, ja esimerkiksi jälkiruoissa voi olla luumua tai kanelia, mutta tarjolla on pitkälti normaalia à la carte-ruokaa. Ruokasaliakaan ei koristella.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä