Julkaistu    |  Päivitetty 

Erilaiset pikkujouluherkut

Joulu ja erityisesti pikkujoulukausi lähestyy hirmuista vauhtia. Monella voi muutaman viikon sisään olla useammatkin pikkujoulut juhlittavana. Sen takia nykyisin on muotia tarjoilla pikkujouluissa jotain muuta, kuin perinteistä joulumenua.

Täytyy tunnustaa, etten itsekään välitä suuremmin pikkujouluissa tarjottavista perinteisistä ruoista, vaan syön mielelläni jotain muuta.

Huippuvuosina vietin yli kymmenet pikkujoulut ja niinpä jouluaaton juhla-ateria oli jo menettänyt suurimman hohtonsa, kun laatikoita ja kinkkua oli kerinnyt mutustaa useita kertoja ennakkoon.

Kun itse järjestin pikkujouluja useita vuodessa, katoin tarjolle useimmiten erilaisia salaatteja, juustotarjottimia tai helposti syötäviä näppipaloja. En koskaan kinkkua.

Pikkujoulujen luonteesta riippuvat myös tarjottavat. Jos ohjelma on vapaamuotoista ja kaikille ei välttämättä riitä istumapaikkoja, on helpoin kattaa pöytään yhdellä tai kahdella suupalalla syötäviä cocktail-paloja tai yhden aterimen ruokia.

Jos taas tarjolle halutaan kattaa myös lämmintä ruokaa, voi tarjota perinteisiä joulumakuja uudessa muodossa: kinkun sijaan porsaanfilettä omenaisella kastikkeella ja laatikoiden tilalle siirapilla valeltuja uunijuureksia.

Ystäväporukan pikkujoulupöytään voi kattaa rohkeasti vaikka mexicolaisen menun tortilloineen.

Jos taas tarkoituksena on kokeilla jouluruokien valmistusta etukäteen kotona, kannattaa tietysti kokeilla niitä ruokia, joita kattaa myös aattona pöytään.

Sitä paitsi laatikot voi mainiosti valmistaa jo etukäteen pakkaseen odottamaan.

Viimeisen parin viikon aikana verkossa ja ruokapiireissä on kohistu perinneherkusta, joka on kuulunut suvussani aina jouluun. Se tunnetaan lihapiirakkana, peltilihapiirakkana tai levylihapiirakkana. Eli helppotekoiseen rahkavoitaikinaan käärittyä jauhelihaa ja riisiä keitetyn kananmunan kera, kenties lihaliemen kanssa syvältä lautaselta nautittuna.

Erilaiset voitaikinaleivonnaiset voi tuunata tähän päivään: pasteijoita ei ole pakko ummistaa, vaan ne voi kasata avomallisiksi ja täyttää aromikkaalla pestolla ja fetajuustolla tai ranskankermalla ja tomaatilla. Ohjeet löydät blogini etusivulta.

Perinteiset joulutortutkin voi valmistaa ilman luumuhilloa, itsekin valmistan ne usein marjaisella paistonkestävällä marmeladilla, välillä sipaisen pohjalle vaniljakreemiä tai rahkaa. Joulutorttutaikinankin teen ikivanhalla reseptillä. Näitäkin jouluherkkuja löytyy blogini Joulu-osiosta.

Tällä kertaa haluan jakaa Heilin lukijoille hauskan perunareseptin, joka on saanut vaikutteita Jenkeistä. Rapeiden perunakuppien sisään laitetaan herkullista täytettä ja se sujahtaa suuhun parilla suupalalla!

Hanna Suhonen

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä