Julkaistu 

Siun sote: Pohjois-Karjalassa on liikkeellä syyhyä – tarttumiseen tarvitaan toistuva tai läheinen ihokosketus

Siun sote: Pohjois-Karjalassa on liikkeellä syyhyä – tarttumiseen tarvitaan toistuva tai läheinen ihokosketus Marjut Söder

Syyhyä on liikkeellä Pohjois-Karjalassa, tiedottaa Siun sote. Syyhy on voimakkaasti kutiava ihottuma, jonka aiheuttaa noin 0,5 millimetrin pituinen syyhypunkki.

Syyhyn tarttumiseen vaaditaan toistuva tai läheinen ihokosketus eikä syyhyn tarttuminen ole kiinni hygieniatasosta tai peseytymisestä. Syyhy ei yleensä tartu pelkästään kättelemällä. Syyhypunkki voi elää jopa seitsemän vuorokauden ajan ihon ulkopuolella, joten tartunnan voi saada myös samoista vuodevaatteista tai vaatteista. Lapset voivat tartuttaa toisiaan leikkiessään. Syyhyn voi ehkäistä vain lähikontaktin välttämisellä ja huolehtimalla omien vaatteiden säilyttämisestä erillään muista.

Syyhyn oireena on ihon kutina. Oireet alkavat yleensä noin kuukauden (3–6 viikon) kuluttua tartunnasta. Kutina on yleensä voimakkainta iltaisin ja öisin. Iholla voi esiintyä ympäri kehoa syyhypunkin käytäviä, näppylöitä, vesirakkuloita ja raapimisjälkiä yleisimmin sormien välissä, ranteissa, vatsan alaosassa, pakaraseudussa, ulkoisissa sukuelimissä ja etenkin lapsilla usein myös jalkapohjissa. Jos on sairastanut syyhyn, joka on hoidettu aiemmin, voivat uuden syyhyn oireet alkaa jo muutaman päivän kuluessa tartunnasta.

– Jos huomaat itselläsi tai lapsellasi syyhyyn viittaavia oireita, tulee sinun olla yhteydessä omalle terveysasemallesi. Kerro oireistasi ja myös esimerkiksi ryhmäharrastuksista, missä tarttuminen voi olla mahdollista. Hoitaja kertoo sinulle jatkotoimintaohjeet, sanoo tartuntatautihoitaja Mari Lappalainen.

– Jos saat tiedon syyhylle altistumisesta, on tärkeää noudattaa sinulle annettuja altistuneen hoito-ohjeita tarkasti. Näin voit välttyä syyhyyn sairastumiselta, jatkaa Lappalainen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä