Julkaistu    |  Päivitetty 
Sara Vänskä

Ammatti: Leipurin ammatti vaatii kädentaitoja, visuaalista silmää ja ymmärrystä mauista

– Aina kun tuntuu, että on oppinut ja ymmärtänyt jotakin, niin löytyy jotain uutta, mistä ei ole tiennyt mitään. Se on toisaalta juuri tämän työn suola, Olli Kostamo kertoo. – Aina kun tuntuu, että on oppinut ja ymmärtänyt jotakin, niin löytyy jotain uutta, mistä ei ole tiennyt mitään. Se on toisaalta juuri tämän työn suola, Olli Kostamo kertoo.

Leipuri on leipomoalan ammattilainen, joka hallitsee erilaisten elintarviketuotteiden valmistuksen koneellisesti tai käsin. Työtehtävät vaihtelevat työpaikasta ja työroolista riippuen, mutta osaamista tarvitaan monipuolisesti aina vankasta teoriapohjasta käytännön menetelmiin.

Kotileipurin Herkkupajan yrittäjä Olli Kostamo on useiden vuosien kokemuksella varustettu leipurimestari, jonka intohimona ovat erilaiset ruokaleivät. Yrityksen hän perusti kahdeksan vuotta sitten vaimonsa Virva Kostamon kanssa. Yhdyskuntateknikoksi aikoinaan valmistunut Kostamo sai kimmokkeen vaimonsa valmistuttua leipuriksi, ja yhdessä leipoen vietetyt hetket houkuttelivat myös hänet alalle.

– Olen työskennellyt ammattileipurina linjaleipomoissa sekä sitten pienemmissä käsityöleipomoissa. Ennen yrittäjyyttä toimin myös asiantuntijatehtävissä. Takana on nyt reilu 20 vuotta leipomoalalta, Kostamo kertoo.

– Yksi tärkeä tekijä alanvaihtoon on ollut vaimoni. Hän on opiskellut kokiksi sekä leipuriksi. Kun hän valmistui, leivoimme yhdessä kotona ja siitä se sitten osittain lähti, eli häntä on myös kiittäminen, Kostamo naurahtaa.

 

Leipurin työ on monipuolista ja sisältää osaamista niin suolaisista kuin makeista tuotteista. Kostamoa kiehtoivat laadukkaat, kotimaiset raaka-aineet, ja niistä syttyi vahva kiinnostus leipää kohtaan.

– Ruokaleipä on jotenkin kiinnostanut minua läpi leipuriurani. Siinä kiinnostaa esimerkiksi se, miten sitä tehdään, millaisilla menetelmillä sekä miten siitä saa hyvää ja ennen kaikkea terveellistä, Kostamo sanoo.

Kostamon työtehtäviin kuuluu niin yrittäjän tehtäviä kuin leipomista ja siivoustakin. Aamu alkaa usein tilaustuotteiden kuten kakkujen valmistuksesta sekä aamupalatarjoilusta. Myymälän ja kahvilan ylläpito vaatii myös asiakaspalvelutaitoja sekä ammattimaista tietämystä tuotteista.

– Me olemme erikoistuneet hapanjuurileipiin, joten myyntitilanteetkin ovat usein sellaisia, joissa täytyy löytyä tietynlaista leipurin ammattitaitoa. Asiakkaille kerromme usein tuotteista ja niiden raaka-aineista, Kostamo kertoo.

– Lisäksi on tietysti siivoamista. Jos ajatellaan leipurin työtä, niin monesti 40–50 prosenttia työstä on itse sitä leipomista, loput esimerkiksi tiskaamista, siivoamista ja tavaroiden kantamista, hän toteaa.

 

Leipurilta vaaditaan kädentaitoja ja vankkaa osaamista perusleivonnasta, mutta myös ymmärrystä erilaisista keittiötiloissa tapahtuvista reaktioista.

– Tärkeää on myös hyvä teoriaosaaminen. Silloin ymmärtää erilaisia kemiallisia prosesseja, kuten miten mikäkin toimii ja miten ne vaikuttavat mihinkin. Osaaminen korostuu silloin, kun tulee ongelmia, ja yleensä niitä ongelmia tulee, Kostamo sanoo.

– Toinen tärkeä taito on looginen ja matemaattinen ajattelukyky. Leipurinhommissa on paljon sellaisia asioita, joita täytyy osata organisoida ja suunnitella pitkälle eteenpäin, hän jatkaa.

Monissa leipomoissa aletaan valmistautua jo hyvissä ajoin seuraavaa päivää varten. Erilaiset leivät ja leivokset tarvitsevat rutkan kohotusajan, ja monien tuotteiden paisto vaatii aikaa ja organisointikykyä.

– Alalla korostuu usein yöllä tekeminen tai aikaiset herätykset. Lisäksi teemme paljon töitä seisten, ja joskus lämpötilatkin voivat nousta korkeiksi. Ne ovat ehkä asioita, jotka voivat joillekin tuottaa haasteita, Kostamo kertoo.

– Meillä Virva tulee jo edellisenä iltana valmistelemaan tuotteita, ja lähtee aamulla nukkumaan. Minä jatkan sitten siitä.

 

Hyvä leipomotuote on Kostamon mielestä ensinnäkin herkullinen, mutta myös sellainen, jossa laadukkaat raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa.

– Tietysti tuotteiden herkullisuus on tärkeää, mutta se ei yksin riitä. Tuotteen täytyy olla myös visuaalisesti houkutteleva. Lisäksi nykyään arvostetaan myös sitä, että tuotteen valmistuksessa ja raaka-aineissa huomioidaan eettiset näkökohdat kuten vastuullisuus- ja ympäristötekijät, Kostamo toteaa.

Erikoistuotteille on kysyntää, ja alati kehittyvät raaka-aineet mahdollistavat monenlaiset tuotteet.

– Raaka-ainepuolelle tulee nyt esimerkiksi paljon erilaisia muokattuja raaka-aineita ihan perusleivontaan sekä esimerkiksi gluteenittomaan ja vegaaniseen leivontaan, Kostamo kertoo.

 

Leipomoalalla voi työskennellä hyvin erilaisissakin tehtävissä, ja työllisyystilanne riippuu siitä, millaisia tehtäviä hakee.

– Mitä itse olen ymmärtänyt, niin kiinnostusta esimerkiksi kakkujen leivontaan ja vastaaviin kondiittoritehtäviin löytyy. Niissä työtä voi olla tarjolla vähemmän kuin sitten esimerkiksi isomman mittakaavan leipomoissa. Jos on valmis tekemään töitä, niin kyllä leipomoalalta niitä löytyy, Kostamo toteaa.

Työ on sopivan haastavaa, ja ennen kaikkea leipurille mielekästä.

– Sen vielä haluan sanoa, että leipominen on kivaa, ja maailman paras tuoksu on tuoreen leivän tuoksu. Vielä ei ole tullut sellaista ihmistä vastaan, joka ei siitä pitäisi, Kostamo toteaa nauraen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä