Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Uimaharju: Kaupunginvaltuutettu ja K-kauppias Sari Huovinen löytää kotikylänsä sijainnista ja luonnosta paljon hyödynnettävää

Sari Huovinen poseeraa paikassa, jota lähellä ovat niin Joensuu, Lieksa, Ilomantsi, Patvinsuo kuin Kolikin. Sari Huovinen poseeraa paikassa, jota lähellä ovat niin Joensuu, Lieksa, Ilomantsi, Patvinsuo kuin Kolikin.

Kaupunginvaltuutettu (liik.) ja K-kauppias Sari Huovinen korostaa, että Joensuun kantakaupungissahan hän on syntynyt ja 38 vuotta siellä asunutkin, eikä hän muutenkaan halua lisätä vastakkainasetteluja. Rakkauttaan Uimaharjuun ja muuhunkin Enoon hän ei kuitenkaan peittele.

Kylälle vuonna 2015 muuttanut ja jo vuonna 2018 suosituimmaksi uimaharjulaiseksi valittu kauppias sai kesäkuun 2021 kuntavaaleissa omiltaan vahvan luottamuksenosoituksen: Liike Nyt nousi Joensuun kaupunginvaltuustoon pitkälti siksi, että Uimaharjusta ropisi 169 ääntä, Ukkolasta 23 ja vielä Enostakin 16.

 

Huovinen tunnustaa, että valtuustotyöskentelyn alkua odotellessaan hän oli varautunut tiukempaan vastakkainasetteluun. Uusi kuntapäättäjä kuitenkin yllättyi, kun valtuutetut hajaantuivat pienryhmiin strategiaa valmistellessaan.

– Ainakin siinä ryhmässä, missä minä olin, niin sanotut reuna-alueet nähtiin ihan potentiaalisina paitsi matkailun myös asumisen näkökulmasta. Minulle tuli tunne, että okei, minä voin laskea tätä, Huovinen sanoo ja näyttää käsillään, kuinka nyrkkeilijän suojaus putoaa.

Valtuusto uusiutui paljon viime vaaleissa ja uudet valtuutetut ovat tuntuneet ottavan omaa tilaansa. Onko nyt haastettu se vanhojen paikallispoliitikkojen ryhmä, joka on tottunut tekemään päätökset kaupungissa?

– On, Huovinen vastaa.

– Ei siinä kauan mennyt, kun itsekin huomasin, että piirit pyörii. Jos olisin mennyt niin sanottuun vanhaan puolueeseen, niin en tiedä, missä nurkassa minun paikkani olisi. Nythän olen siinä kiitollisessa asemassa, että pääsen ryhmäjohtajien palavereihin. Kyllä minuun on suhtauduttu ihan kunnioittavasti, ja olen huomannut, että vanhoistakin puolueista löytyy semmoista, että enää ei välttämättä kävellä naurun perässä sinne, minne viedään.

 

Politiikkaan siirtymisen taustalla oli osittain kantaa ottavat lehtikirjoitukset, jotka toivat kyläläisille tunteen, että tuo ihminen on jotain mieltä. Osittain työntöä tuli myös yrittäjäjärjestötoiminnasta jopa niin, että Liike Nytissä jo aiemmin ollut Outokummun yrittäjien puheenjohtaja Mika Nevalainen houkutteli Enon yrittäjien puheenjohtajaa mukaan.

Kysytään siis yrittäjäaktiivilta, miltä näyttää tällä hetkellä Uimaharjun yrityselämä.

– Tännehän on tullut uusia yrittäjiä. Esimerkiksi tuohon meidän liikekeskukseen on perustettu kampaamo, joka aloitti kesäkuussa, Huovinen vastaa ja täsmentää, että yksi vanha kampaaja lopetti ja siihen saumaan osui sopivasti nuoren yrittäjän valmistuminen ammattiinsa.

Haastattelun Huovinen halusi tehdä konditoria-kahvila Viipukassa, joten otetaanpa se esimerkiksi. Kuinka merkittävässä paikassa olemme?

– Onhan tämä kylälle vetonaula, tänne tullaan etäämpääkin ihan Viipukan takia. Paitsi että täällä kahvitellaan, täältä ostetaan myös mukaan kaikenlaista.

 

Tehdas hallitsee maisemaa, ja siitä Huovinen lähtee purkamaan näkymiä nimensä Pepitasta Karjalaksi muuttaneeseen motelliin, jonka uusi yrittäjä on lähtenyt tekemään investointeja.

Majoitusta tarjoaa myös matkustajakoti Toivola, mutta silti Uimaharjussa olisi kysyntää lisävuoteille, kävijöitä kun riittää jo pelkästään tehtaan vuoksi.

– Ajoittainhan meillä on tehtaan huoltoon liittyviä komennusmiehiä paljon, jopa satamäärin, jotka täyttävät majoituspaikkoja Joensuuta myöten, Huovinen huomauttaa.

Sitten hän nostaa esiin kylän keskeisen sijainnin liikenteen solmukohdassa: Joensuuhun, Lieksaan ja Ilomantsiin on kaikkiin noin 50 kilometriä. Patvinsuon kansallispuistoon kilometrejä kertyy hiukan vähemmän, eikä Kolikaan ole kovin kaukana.

– Tänne pääsee julkisilla kulkuvälineillä. Tämmöinen jos olisi Helsingistä saman matkan päässä kuin me olemme Joensuusta, niin kaikkihan tänne haluaisivat muuttaa, jos tykkää väljemmästä asumisesta ja luonnosta. Eri asia on, jos haluaa spontaanille baarikierrokselle, mutta onhan meillä se baarikin, legendaarinen Selostajantorppa.

 

Patvinsuon läheisyys on saanut Huovisen pohtimaan, voisiko joskus ennen kuntaliitoksia ollut patikkapolku Uimaharjusta kansallispuistoon olla entisöitävissä.

– Muutama ihminen on jo ilmoittautunut talkoolaiseksi. Entisöinti tosin vaatisi yhteydenoton puolustusvoimiin, kun se vanha reitti kai meni niiden alueiden kautta. Hyvä olisi saada polun varrelle joku yöpymispaikka tai ainakin tulipaikka, Huovinen miettii.

Kokonaiskuva alkaa hahmottua: kylän majoituspaikat voisivat tukeutua komennusmiehiin ja Patvinsuolle sekä Kolille mieliviin luontoihmisiin. Sitten on olemassa EU:n itäisin semmoinen rautatieasema, jolla junat pysähtyvät.

– Sehän on meidän uusin vetonaula, Huovinen sanoo.

– Viime kesänä brittilehti Guardian julkaisi jutun, jossa matkustettiin junalla Joensuusta Nurmekseen ja Uimaharjukin oli siinä esillä. Eihän me vielä olla ehditty tekemään sillä mitään, mutta voisi tietoa EU:n itäisimmästä toimivasta rautatieasemasta hyödyntää, kun tulossa on vielä Nato-jäsenyyskin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä