Julkaistu    |  Päivitetty 
Ringa Remes

Teetä, kiitos!

Keltaiseen paperiin kääritty earl gray –pussi on monelle suomalaiselle ensimmäinen ajatus, kun puhutaan teestä. Meillä kahvin valtaisa kulutus on jättänyt teen jalkoihinsa.

Teellä on pitkät perinteet ja muun muassa Kiinassa siitä on nautittu jo tuhansia vuosia. Eurooppaan teen juonti rantautui vasta huomattavasti myöhemmin, tiedettävästi 1600-luvulla. Aluksi tee oli vain herrojen herkku, mutta sen käyttö levisi nopeasti kaikkiin yhteiskuntaluokkiin.

Nykyisin teetä on saatavilla useita eri lajikkeita ja laatuja, jotka kuitenkin polveutuvat kaikki kahdesta teepensas-lajikkeesta. Toinen on lähtöisin Kiinasta ja toinen löydetty ensimmäisen kerran Intiasta. Valmistusmenetelmiä ja mausteita muuntamalla samoista lehdistä luodaan mitä erikoisimpia ihanuuksia, joista jokainen voi etsiä itselleen mieluisimman.

Teekulttuurin kuuluu itse teejuoman lisäksi oleellisesti teen kanssa nautittavat purtavat. Oheiset Valjan piiraat kuuluvat teepöydän tarjottimelle pikkusuolaisena Venäjällä, jossa teekulttuuri elää vahvana.

Pienet lihapiirakat soveltuvat oivasti tarjottavaksi myös pikkujoulujen napostelupöytään.

Valjan piiraat

5 dl maitoa

½ palaa hiivaa (25 g)

3 rkl sokeria

1 tl suolaa

10–12 dl vehnäjauhoja

100 g margariinia

Voiteluun: kananmuna

Jauhelihatäyte

350–400 g jauhelihaa

1 dl riisiä

1 sipuli

1 tl suolaa

½ dl kermaviiliä

mustapippuria, tilliä

1. Liuota hiiva lämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja vehnäjauhot. Lisää pehmeä tai sulatettu rasva. Alusta, kunnes taikina irtoaa kädestä. Anna kohota.

2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa hetki ja anna taas kohota muutama minuutti. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se 24 osaan. Pyöritä pulliksi, laita leivinpaperille pellille ja anna kohota.

3. Täyte: ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli. Keitä riisi. Sekoita muut aineet jäähtyneen riisin joukkoon.

4. Kauli pullat letuiksi ja täytä. Sulje piiraat nyppien. Käännä sauma alapuolelle. Kohota vielä kerran.

5. Voitele piiraat kananmunalla. Paista 200-asteisessa noin 10 minuuttia.

Mikäli haluat oppia lisää teestä, tervetuloa kuuntelemaan ilmaista Kauha & Kukkaro –luentoa maanantaina 5.10. kello 17 Marttakeskukselle (Koskikatu 5-7, 80100 Joensuu).

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä