Julkaistu 

Maksuttomat suolistosyövän seulonnat alkavat Pohjois-Karjalassa

Maksuttomat suolistosyövän seulonnat alkavat Pohjois-Karjalassa Kati Honkanen

Pohjois-Karjalassa aloitetaan marraskuussa maksuttomat suolistosyövän seulonnat, tiedottaa Siun sote.

Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä, ja siihen sairastuu vuosittain yli 3 000 henkilöä. Suolistosyövän seulonta vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään. Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan, sitä helpompaa sen hoitaminen on, ja myös hoitotulokset ovat parempia.

Valtioneuvosto päätti elokuussa 2021 seulonta-asetuksen muutoksesta, jonka mukaisesti suolistosyövän seulonta käynnistyy koko maassa vuonna 2022.

Pohjois-Karjalan maakunnan suolistosyövän seulontoihin kutsutaan tänä vuonna 60, 62, 64, 66 ja 68 vuotta täyttävät henkilöt.

Suolistosyövän seulontaan on helppo osallistua, sillä seulontatesti tehdään itse kotona. Osallistuminen on seulottavalle maksutonta ja vapaaehtoista. Suolistosyövän seulontanäytteen ottaminen onnistuu normaalin WC-käynnin yhteydessä.

– Suomeksi sanottuna kakkaa sivellään kutsun mukana tulevan näyteputken tikkuun, Siun soten tiedotteessa kerrotaan.

– Seulottavalle tulee kutsu kotiin yhteistyökumppaniltamme Synlabilta. Sen mukana on testi, tietoa seulonnasta ja ohjeet näytteenottoon kotona. Mukana on myös ulostenäytteen postitusta varten palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu, mainitsee Siun soten vatsakeskuksen osastonhoitaja Inka Pursiainen.

Kirjallinen tulos seulontatestistä tulee kotiin postitse noin kuukauden kuluessa näytteen postituksesta. On syytä huomioida, että seulontatulos ei siirry Kanta-palveluihin. Negatiivinen tulos ei aiheuta toimenpiteitä.

– Seulontahoitajamme ottaa henkilöön yhteyttä, mikäli seulontatesti on positiivinen. Asiakkaan ei siis itse tarvitse soittaa tuloksesta. On hyvä muistaa, että positiivinen tulos on vain harvoin merkki syövästä, mutta hyvin usein jatkotutkimuksissa löytyy paksunsuolen polyyppeja, joiden poistaminen ehkäisee syöpää tehokkaasti, Pursiainen jatkaa.

– Suosittelen kaikkia kutsun saaneita osallistumaan. Kansainvälisen syöväntutkimusjärjestö IARC:n raportin mukaan ulosteen veritestillä tehty seulonta on vaikuttavaa eli vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään 10–40 prosenttia, sanoo ylilääkäri, gastroenterologi Mikko Heikura Siun soten vatsakeskukselta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä