Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Botania: Visual Festival on tänä vuonna aiempaa suurempi – myös talvipuutarhasta tulee suurempi kuin koskaan

Botania: Visual Festival on tänä vuonna aiempaa suurempi – myös talvipuutarhasta tulee suurempi kuin koskaan Hanna-Mari Lappalainen

Botanian vuodenkierto on asettunut vähitellen uomilleen. Visual Festivalin odotetaan kaksinkertaistavan kävijämääränsä tänä vuonna.

Joensuun pimeintä syksyä saapuu valaisemaan nyt viidettä kertaa Botanialla järjestettävä Visual Festival. Tapahtuma valtaa Botanian ulkopuutarhan 24.–27. marraskuuta.
Visual Festival toteutetaan Botanian omistajan Kari Kolan mukaan nyt aiempaa suuremmassa mittakaavassa. Tämä vuosi on monella tapaa hyvä tapahtuman kannalta: Korona ei vaikuttane festivaalin kävijämääriin kahden edellisen vuoden tapaan, ja tapahtuma on löytänyt oman jalansijansa maakunnasta.
– Visual Festivalilla alkaa selvästi olla hyvä tunnettuus, eikä tapahtumalla ole kilpailijoita. Kaikki muut valotapahtumat ovat Suomessa kaupunkien rahoittamia ja sijoittuvat kaupunkiympäristöihin, mutta tällainen kombinaatio on Suomessa ainutlaatuinen, Kola toteaa.

Visual festival on löytänyt myös vakiintuneen ajankohtansa marraskuulta. Tapahtuman ensimmäisinä vuosina sen järjestämistä kokeiltiin syyskuussa ja lokakuussa, jolloin säät eivät suosineet pääosin ulos sijoittuvaa tapahtumaa.
– Kun lämmintä oli yksi aste ja satoi kaatamalla, niin eihän se varsinaisesti kasvattanut kävijämääriä, Kari Kola nauraa.
– Siksi tapahtuma on nelipäiväinen, jotta riski sille, että joka päivä olisi huono sää, on vähän pienempi. Säällä on iso merkitys; niinä vuosina, kun sää on ollut hyvä, tapahtumassa on ollut kaksinkertainen määrä kävijöitä päivää kohden.
Marraskuun lopussa sateet tulevat jo todennäköisemmin lumena, mikä olisi tapahtuman kannalta Kolan mukaan ihanteellista.
– Pikku pakkanen, lunta maassa, tuulta nolla metriä sekunnissa ja ilmassa leijailee hiljalleen vähän lunta. Kyllähän sellainen keli tekisi tapahtumasta taianomaisen, Kola maalailee.
Ajankohta on sopiva myös siksi, että pimeä saapuu marraskuun lopussa jo ennen kello neljää iltapäivällä. Visual Festivalilla halutaan tavoittaa erityisesti lapsiperheet.
– Kellonaika vaikuttaa kävijäprofiiliin. Haluamme, että tämä on lapsiystävällistä touhua, koska muksuille on muutenkin liian vähän toimintaa. Siksi moni teoksistakin – ei toki kaikki – on sellaisia, että ne sopivat erityisen hyvin juuri lapsiperheille, Kola kertoo.

Tapahtumassa nähdään tänä vuonna kymmenkunta valotaideteosta, jotka tulevat Suomen lisäksi muun muassa Sloveniasta, Alankomaista ja Iso-Britanniasta. Päätaideteos tulee olemaan englantilaisen Jiganticsin rakentama Flower Forest eli kukkametsä, joka koostuu sadasta noin neljä metriä korkeasta kukasta.
Teos nähtiin viimeksi Jyväskylän kaupungin koordinoimassa valotapahtumassa syys–lokakuun vaihteessa.
– Teos jatkaa täältä Turkuun, jossa järjestetään Valon polku -tapahtuma viikon kuluttua Visual Festivalista. Olen järjestämässä myös kyseistä tapahtumaa, Kola kertoo.
Kolan mukaan yhteistyö muualla päin Suomea järjestettävien valotapahtumien kanssa mahdollistaa sellaiset teokset, joihin yksittäisillä tapahtumilla ei muuten olisi varaa.
– Esimerkiksi Flower Forest olisi ollut liian kallis sekä meille, Jyväskylään että Turkuun, mutta koska saimme buukattua taiteilijalle triplakeikan, tämä mahdollistui.

Visual Festival järjestetään kokonaisuudessaan ulkona, eikä installaatioita näin ollen nähdä enää sisällä puutarhassa. Tapahtuma on saanut ulkona lisätilaa, kun Botania vuokrasi viime vuonna kaupungilta 1,3 hehtaaria lisää maata, jota on kunnostettu tämän vuoden ajan.
– Me päätimme kokeilla tänä vuonna sellaista, että Botanian sisätila on Visual Festivalin ajan vuokrattavissa. Esimerkiksi yritys tai julkinen taho voisi vuokrata sen henkilöstölleen vaikkapa virkistäytymispäivää varten. Tämä on jo nyt herättänyt kiinnostusta muuallakin päin Suomea, Kari Kola kertoo.
Sisätiloihin mahtuu noin kaksisataa henkilöä. Minimi tilojen vuokraamista varten on viisikymmentä henkilöä.
– Tilan pystyy vuokraamaan festarin aikana kolmena päivänä. Onhan se aika uniikki tilaisuus pitää joku tapahtuma tropiikissa keskellä taidefestivaalia, Kola myhäilee.
Viime vuonna Visual Festivalin kävijämäärään oli noin 4 700. Kola arvelee tapahtuman tekevän tänä vuonna kävijäennätyksensä.
– Minusta meillä on mahdollisuus kaksinkertaistaa kävijämäärä, kun korona ei enää vaikuta tapahtumin viime vuoden tapaan. Toivon, että pääsisimme lähelle kymmentätuhatta kävijää.

Visual Festivalin jälkeen Botania on neljä viikkoa kiinni. Tuona aikana rakennetaan talvipuutarhaa, joka tulee niin ikään olemaan tulevalla talvikaudella suurempi kuin koskaan.
Kari Kolan mukaan Botania on vähitellen alkanut löytää funktionsa, eikä pikkujoulukaudella ole omistajan mukaan järkevää pitää puutarhaa auki.
– Aiemminhan olimme auki joka päivä, missä ei ollut mitään järkeä, kun täällä saattoi käydä kymmenen ihmistä päivässä. Syyskausi on meillä hiljaisinta aikaa, joten voimme käyttää sen ajan talvipuutarhan rakentamiseen.
Talvikausi puolestaan on Botanian huippusesonki: viime vuonna Botaniassa kävi uudenvuoden ja talviloman lopun välissä noin 20 000 kävijää. Kola arvelee, että myös tämä kävijämäärä pystytään kaksinkertaistamaan tällä kaudella. Hiihtolomaviikoilla Botania tulee olemaan auki joka päivä.
– Talvipuutarha on talven päätapahtuma, joka kestää kolme kuukautta. Silloin Botanian ulkopuutarhassa tulee olemaan jotakin vielä isompaa ja päräyttävämpää kuin viime vuoden Stonehenge-replika. Paljastamme kuitenkin vasta myöhemmin, mitä se on, Kola sanoo.
Lisäksi talvipuutarhassa tulee olemaan aiempaa enemmän toiminnallisuutta, kuten lapsille suunnattu lumilabyrintti ja potkukelkkarata. Ulkona nähdään myös aiemmilta vuosilta tuttu jääperhosnäyttely.
– Tämä on ainoita paikkoja maailmassa, jossa voi käydä ensin pihalla katselemassa lumi- ja jääveistoksia ja tulla sitten suoraan tropiikkiin ottamaan lasin viiniä. Juuri tässä piilee Botanian kansainvälinen potentiaali, Kola summaa.


Kari Kola tahtoo nelinkertaistaa sisäpuutarhan

Viime vuosi oli Kari Kolan omistajuuden aikana ensimmäinen vuosi, kun Botania teki voittoa. Ensimmäiset vuodet vuodenvaihteessa 2017–2018 perustetulle Joensuun Botania Oy:lle eivät olleet helppoja.
– Talotekniikka on täällä vuodelta 1985, ja käytännössä kaikki muu pitää vähitellen uusia, paitsi kasvihuoneiden teräsrakenteinen runko. Tämä paikka oli alkuun heikossa hapessa, ja pelkkään siivoamiseen upposi miljoona euroa, Kola muistelee.
Kun Botania on alkanut löytää vähitellen uomansa ja toimintamallinsa yksityisomisteisena puutarhana, katsoo Kola jo viiden- tai kuudenkymmenen vuoden päähän.
– Jos pari ensimmäistä vuotta ovat vähän vaikeita, niin mitä sitten? Tavoitteenani on, että tämä paikka on pystyssä vielä silloin, kun olen itse jo maan alla.
Kola kertoo saaneensa viime vuosina enenevissä määrin yhteydenottoja kansainvälisiltä tahoilta, mikä tuo puhtia myös yrittäjälle itselleen.
– Se kertoo siitä, että moni on huomannut tämän paikan ainutlaatuisuuden.
Kolan tavoitteena on kolmin- tai nelinkertaistaa sisäpuutarhan koko seuraavan viidentoista vuoden aikana. Suunnitteilla on esimerkiksi suuri akvaario, joka ei kustannustensa vuoksi ole vielä ajankohtainen. Sen sijaan puutarhaan on saatu alkuun hieman pienempi, 5 000 litran akvaario.
– Siellä on nyt esimerkiksi neontetroja, mustatetroja ja partamonneja. Kalat tulevat lisääntymään vähitellen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä