Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Elokuva: Kontio & Parmas tarjoilee ponnetonta alapäähuumoria

Heikki Silvennoisen esittämä Otso Kontio joutuu palaamaan elokuvassa eläkepäiviltään töihin. Heikki Silvennoisen esittämä Otso Kontio joutuu palaamaan elokuvassa eläkepäiviltään töihin.

Kontio & Parmas on Kummeli-ryhmän Nelosella pyörinyt komediallinen rikossarja. Sarjan kuten tämän elokuvankin on ohjannut Aleksi Mäkelä.

Elokuvan aloitus mukailee monen kyttäelokuvan alkua. Auni Parmaksen (Elsa Saisio) on haettava huippupoliisi eli Heikki Silvennoisen esittämä Otso Kontio rauhallisilta eläkepäiviltä takaisin töihin, koska poliisivoimat eivät pärjää ilman häntä.

 

Elokuvan kuluessa käy tosin ilmi, että Kontio ennemmin sotkee ja hidastaa tutkimuksia kuin on mikään primus motor. Elokuva on muutenkin täynnä tyhjäkäyntiä ja sekavia sivupolkuja. Esimerkiksi Timo Kahilaisen esittämä Ljunkka vaeltaa melkein koko elokuvan harmaassa metsässä kuin kivikautinen metsästäjä.

Juonessa Valkeakoskea ja koko maailmaa uhkaa P.A.P.I.-terroristijärjestö, joka vastustaa kaikenlaista ympäristön tuhoamista ja varsinkin metsähakkuita. Videoviesteissä he uhkaavat Valkeakosken poliisivoimia ydinpommilla. Järjestön johtaja, Jukka Puotilan esittämä Mr. Green esitellään kuin James Bond -elokuvien huippupahis.

Itse tv-sarjassa parasta ovat eksentriset sivuhenkilöt, kuten Kaisa Helan esittämä törkyturpalääkäri Sirkka. TV:ssä sivuhenkilöiden absurdius toimii. Nyt hahmot käydään huolellisesti läpi, vaikkei näillä mitään merkitystä juonessa olisikaan. Tarina on ennemmin sarja sekoilua kuin valmiiksi mietitty käsikirjoitus.

 

Tällaiset lapsukset voisi antaa ehkä anteeksi, jos elokuvan huumori toimisi, mutta Kontio & Parmas -elokuvan vitsit ovat liian monessa kohtaa väsähtänyttä nykymaailman ihmettelyä. Hahmot töksäyttelevät koko ajan juttuja, jotka ovat vanhentuneita ja väljähtyneitä. Mukana on esimerkiksi virolaisille raksamiehille naureskelua ja loputonta rock-nostalgiaa. Maailmanlopun heteelläkin mietiskellään mieluummin lempibiisejä kuin ratkaisua ongelmaan.

Huumorin tasosta kertoo jotain se, että erään terroristihahmon lempinimeä Vaginalizer toistetaan useassa kohtauksessa aivan kuin kyseessä olisi hyväkin läppä.

Vitsit ovat kuin yläasteikäisen kynästä. Käsikirjoituksen elokuvaan ovat kuitenkin tehneet Kummeli-miehet Heikki Vihinen ja Heikki Silvennoinen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä