Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Asuntokauppa: Joensuussa kaupaksi käyvät isot perheasunnot ja omakotitalot, sijoitusasuntojen ostointo on laantunut

Joensuun asuntomarkkinat ovat kehittyneet selvästi eri suuntaan kuin koko maan markkinat. Joensuun asuntomarkkinat ovat kehittyneet selvästi eri suuntaan kuin koko maan markkinat.

Joensuu erottuu tällä hetkellä edukseen asuntomarkkinoilla Kiinteistövälittäjien keskusliiton tilastojen mukaan.

– Asuntokauppa on käynyt tänä vuonna yllättävänkin vilkkaana Joensuun alueella verrattuna muun Suomen markkinakehitykseen. Toki pientä hiljentymistä on syksyn mittaan tapahtunut, mutta niinhän markkinat hiljenevät aina kohti loppuvuotta, kertoo Sp-Koti Joensuun myyntipäällikkö Anne Vehviläinen.

Koko Suomessa elettiin viime vuonna ennätysvilkasta asuntokauppavuotta. Vuosi 2022 alkoi myös vilkkaasti, mutta Ukrainan sota, sitä seurannut energiakriisi ja inflaatio ovat hiljentäneet tahtia. Tänä vuonna asuntokauppa saattaa niiata niiata viime vuodesta jopa -20 prosenttia.

 

Lähes kaikissa Suomen kaupungeissa on asuntokauppa hiljentynyt voimakkaasti, ja Joensuu erottuukin tänä vuonna joukosta kiinteistövälitysalan valopilkkuna.

– Joensuun asuntomarkkinat ovat kehittyneet selvästi eri suuntaan kuin koko maan markkinat. Vanhojen asuntojen kauppamäärä kasvoi Joensuussa 11 prosenttia tammi–syyskuun aikana ja kokonaiskauppamääräkin oli plussalla 5,4 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen

– Koko maassa asuntokauppa laski 16,1 prosenttia ja vanhojen asuntojen kauppa 13,7 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Erot ovat todella merkittävät.

Vanhojen asuntojen kauppa laski esimerkiksi Kuopiossa tammi–syyskuussa 11 prosenttia vuodentakaisesta, Helsingissä 12 prosenttia ja Jyväskylässä 10,1 prosenttia.

– Joensuussa myös hintakehitys on ollut positiivista. Vanhojen asuntojen kaupassa keskimääräiset neliöhinnat ovat nousseet Joensuussa 1,8 prosenttia tämän vuoden tammi–syyskuun aikana viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

 

Maakunnista koko Pohjois-Karjala erottuu asuntokaupan kasvualueena tänä vuonna. Kun esimerkiksi asuntokaupan myynnissä muutos on -14,9 prosenttia edelliseen vuoteen, on Pohjois-Karjalassa pysytty niukasti plussan puolella 1,9 prosentin kasvulla.

– Täällä on edelleen ollut liikkeellä runsaasti ensiasunnon ostajia. Heistä monet saattoivat miettiä vielä korona-aikaan, mutta tänä vuonna on kaupoille päästy ripeästi. Asuntosijoittajia sen sijaan on kauppaa tekemässä ollut aiempaa vähemmän, Anne Vehviläinen kertoo.

Joensuussa omistusasuntoja hankkivat erityisesti perheet.

– Haetuimpia asuntotyyppejä täällä ovat omakotitalot ja isot perheasunnot. Uudehkot ja hyväkuntoiset asunnot Joensuun keskustasta, Niinivaaralta ja Karhunmäestä käyvät edelleen nopeasti kaupaksi, Anne Vehviläinen sanoo.

– Hyvä vire näkyy myös asuntorahoituksessa ja myöntämiemme asuntolainojen määrissä. Tänä vuonna Joensuun alueella kasvua on ollut lähes seitsemän prosenttia, mikä on yli kaksinkertainen määrä koko markkinaan nähden, sanoo Säästöpankki Optian myyntijohtaja Ulla Oinonen.

 

Asuntokauppa lukuina: 

Joensuussa myytiin vuoden 2021 tammi–syyskuussa 826 vanhaa ja uutta asuntoa.

Myytyjen asuntojen keskihinta oli 140 918 euroa (keskineliöhinta 2101 euroa) ja keskimääräinen myyntiaika 123 vuorokautta.

Tänä vuonna tammi–syyskuussa Joensuussa myytiin 871 asuntoa, joiden keskihinta oli 138 905 euroa (keskineliöhinta 2069 euroa) ja keskimääräinen myyntiaika 101 vuorokautta.

Vanhoja asuntoja myytiin tammi–syyskuussa 2021 yhteensä 725 kappaletta, ja tänä vuonna vastaavassa ajassa 804 kappaletta.

Uusia asuntoja myytiin tammi–syyskuussa 2021 101 kappaletta, ja tammi–syyskuussa 2022 yhteensä 67 kappaletta.

Lähde: KVKL ry hintaseurantapalvelu

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä