Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Talouselämä: "Täällä on myönteinen meininki, vaikkei sitä itse aina huomata"

Siinä missä Joensuu erottuu Kiinteistövälittäjien keskusliiton tilastoissa asuntokaupan valopilkkuna, on seudun talouselämässäkin pankkialan näkökulmasta muutenkin verrattain valoisat näkymät.

– Koko Pohjois-Karjalassa tapahtuu koko ajan paljon pieniä positiivisia liikahduksia, sanoo Oma Säästöpankki Oyj:n Joensuun konttorinjohtaja Sami Hirvonen.

– Tämä on selvästi kasvuseutua: tulee uusia isoja ja pieniä yrityksiä, ja vanhat yritykset rekrytoivat työntekijöitä. Vaikka sota, inflaatio ja energiakriisi koettelee, tapahtuu täällä koko ajan positiivisiakin asioita talouselämässä.

Koronan jälkeen tulleet kriisit ovat toki saaneet ihmiset varpailleen.

– Kotitalouksien investointihalukkuudessa näkyy laskua. Jos viime vuonna syyskuuhun 2021 mennessä oli koko maassa myönnetty asuntolainoja 2,2 miljardia euroa, oli vastaava luku tänä vuonna 1,7 miljardia euroa. Toki pankitkin ovat muuttuneet varovaisemmiksi korkojen nousun myötä, Hirvonen sanoo.

– Asuntolainahakemuksia tulee silti edelleen vilkkaasti. Ensiasuntoja ostetaan ja koteja vaihdetaan itselle sopivampaan. Sen sijaan sijoittajat ovat asuntomarkkinoilla todella paljon varovaisempia kuin joitain vuosia sitten.

Sami Hirvosen mukaan Joensuu on edelleen asuntosijoittajalle oikein hyvä kohdekaupunki.

– Tapaan jatkuvasti ihmisiä, joilla on sijoitusasuntoja Joensuussa, toisilla yksi tai kaksi, toisilla kymmeniä. Keneltäkään en ole kuullut, että vuokralaisia olisi vaikea saada tai että tilanne olisi huonontunut.

– Joensuussa on tosi myönteinen meininki, vaikkemme sitä itse aina edes huomaa.

– Helsinkiläinen tuttavani, joka asioi eri puolella Suomea jatkuvasti, sanoi juuri täällä käydessään, että Joensuussa on tekemisen meininki. Moni saman kokoinen kaupunki on hyvin hiljainen, suorastaan lamaantunut, mutta täällä tapahtuu jotain koko ajan.

Suomessa vilkkainta kasvu on viime vuosina ollut pääkaupunkiseudun lisäksi esimerkiksi Tampereen, Seinäjoen ja Kuopion seuduilla.

– Mutta ei täällä tarvitse yhtään häpeillä. Joensuu elää ja kasvaa monen tukijalan varassa: on teollisuutta, teknologiaa, korkeakouluja ja todella monenlaista yrittämistä, Sami Hirvonen huomauttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä