Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Kampanja: Sonja Kettunen, 21, piilottaa Joensuuhun hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyviä kirjoja, jotka kuka tahansa voi ottaa mukaansa

Sonja Kettunen perusti Oikeus tuntea -kampanjan osana Plan Suomen nuorten tasa-arvovaikuttajien toimintaa. Sonja Kettunen perusti Oikeus tuntea -kampanjan osana Plan Suomen nuorten tasa-arvovaikuttajien toimintaa.

Eri puolilta Joensuun keskustaa voi nyt löytää erilaisia hyvinvoinnista ja mielenterveydestä kertovia kirjoja. Piilotettujen kirjojen takana on joensuulainen Sonja Kettunen, 21, joka on kätkenyt kirjoja osana kehittelemäänsä Oikeus tuntea -kampanjaa.

Kettunen pääsi mukaan Plan Suomen nuoriin tasa-arvovaikuttajiin. Jokaisen nuoren tasa-arvovaikuttajan tehtävänä on tehdä tänä vuonna jokin tasa-arvoteko.

– Monet nuoret ovat kirjoittaneet esimerkiksi mielipidekirjoituksia tai järjestäneet taidenäyttelyitä. Itse halusin tehdä kampanjan, joka koskettaisi meitä kaikkia, eikä esimerkiksi vain tiettyä väestöryhmää. Hyvinvointi, tunteet ja mielenterveys ovat osa meitä kaikkia, Kettunen toteaa.

Kettusen mukaan kampanjan tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta ja murtaa mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyviä stereotypioita.

– Yksi suurimmista stereotypioista on varmaan se, että miehet eivät saisi itkeä vielä nykyisinkään. Olenkin piilottanut myös yhden miesten tunneilmaisuun liittyvän kirjan Joensuuhun.

– Stereotypioitahan on ihan hirveästi, kun asiaa vähän miettii: esimerkiksi se, että keski-ikäiset ja sitä vanhemmat eivät saisi enää juhlia, tai että terapia on vain joku nuorten ihmisten trendi tällä hetkellä.

 

Sonja Kettunen on perustanut kampanjalleen oman Instagram-tilin, @oikeustuntea, jossa hän kertoo vihjeitä kirjojen sijaintipaikoista ja tekee muita aiheeseen liittyviä tietoiskuja. Kirjat on piilotettu keskusta-alueen julkisiin tiloihin: esimerkiksi Tiedepuistolle on piilotettu JP Jakosen teos Stressivapaa yrittäjä (2019).

Kettunen on piilottanut kirjoja niiden kohderyhmille sopiviin ympäristöihin, jotta kirjat päätyisivät mahdollisimman hyvin niitä tarvitsevien käsiin.

– Olin yhteydessä suoraan eri kustantamoihin, kirjailijoihin ja kirjakauppoihin, ja tosi moni lähti tähän mukaan. Saatoin saada esimerkiksi kymmenen kirjaa lahjoituksena yhdeltä taholta tätä kampanjaa varten. Tämä nähtiin nyt tosi ajankohtaisena aiheena, Kettunen kertoo.

Kettusen mukaan tavoitteena on, että kirjan löytäjä voisi saada kirjasta itselleen apua tai oivalluksia. Kirjan voi myös piilottaa uuteen paikkaan, jolloin joku muu sitä kenties tarvitseva saa taas tilaisuuden löytää sen.

– Totta kai kirjan voi myös pitää, jos haluaa. Sen voi myös lahjoittaa esimerkiksi omalle läheiselleen. Olisi ihanaa, jos kirjojen löytäjät laittaisivat kampanjan Instagram-tilille viestiä löydöstään, niin tietäisin, miten hyvin kirjoja on löydetty.

Kettunen on piilottanut kirjoja myös Helsinkiin tavoittaakseen kampanjalla mahdollisimman suuren määrän ihmisiä.

– Tavoitteena on saada piilotettua niitä myös esimerkiksi Kuopioon ja ehkä vielä muihinkin kaupunkeihin. Kampanja kestää ainakin marraskuun ajan, mutta luultavasti pyöritän sitä vielä joulukuussakin, Kettunen kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä