Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Maailmancup: Ampumahiihtostadion alkaa täyttyä loppuviikolla – "Muutamallakin tuhannella katsojalla saa hyvän tunnelman"

Lumivarmat olosuhteet ovat Kontiolahden valttina maailmancup-tapahtumia haettaessa. Lumivarmat olosuhteet ovat Kontiolahden valttina maailmancup-tapahtumia haettaessa.

Viron maajoukkue on harjoitellut jo jonkin aikaa Kontiolahden ampumahiihtostadionilla, ja tämän viikon loppupuolelta lähtien ensi tiistaina käynnistyvä maailmancup-avaus tuo täkäläiseen katukuvaan Venäjää ja Valko-Venäjää lukuun ottamatta muitakin joukkueita – jopa Ukrainan, joka jäi viime maaliskuussa pois Kontiolahdelta Venäjän juuri aloittaman hyökkäyksen takia.

– Olihan joitakin ukrainalaisia mukana jo viime kaudella heti meidän tapahtumamme jälkeen Otepäässä. Joukkueen kokoa en vielä tiedä, mutta kyllä sieltä tänne urheilijoita tulee, tapahtumajohtaja Sami Leinonen totesi viime viikolla, jolloin tykit loivat stadionille uutta lunta ja kuntohiihtäjät kiersivät vielä jäädytettyä latua yhdessä huippu-urheilijoiden kanssa.

 

Sota vaikuttaa yhä kaikkeen, mutta vähitellen ampumahiihdossakin palaillaan kohti normaalimpia käytäntöjä. Kontiolahden maailmancupiin esimerkiksi palaa yleisöteltta, joka oli edellisen kerran käytössä maaliskuussa 2018.

Maaliskuussa 2020 teltta kyllä oli paikallaan, mutta tuolloinhan korona iski juuri ennen kisoja ja virnaomaisilta tuli kielto päästää katsojia paikalle. Viime vuonna taas viranomaiset antoivat luvan yleisön ottamisesta niin myöhään, että telttaa ei ehditty pystyttää.

Muutenkin maailma on nyt erilainen kuin 2018, jolloin Suomessa vallitsi vielä Kaisa Mäkäräisen nostattama huuma ja Kontiolahden stadion ja maastokatsomot pullistelivat väestä. Viime maaliskuun Kaisattomat kilpailut vetivät kuitenkin vielä yhteensä noin 8 000 katsojaa, joilla oli oma merkityksensä.

– IBUlta (Kansainväliseltä ampumahiihtoliitolta) tuli kiitosta tunnelmasta. Muutamallakin tuhannella katsojalla saa hyvän tunnelman, kun kaikkia kannustetaan tasapuolisesti ensimmäisestä urheilijasta viimeiseen, Leinonen muistelee.

 

Tänä vuonna lippujen ennakkomyynti on ollut vaisua, mutta sama tilannehan on muillakin tapahtumajärjestäjillä: korona opetti ihmiset ostamaan lippunsa vasta viime hetkillä.

– Marras-joulukuun vaihdetta kun mennään, sääkin vaikuttaa ihmisten päätöksiin. Toivomme, että sää suosii sen verran, että pääsemme viitenä päivänä yhteensä 10 000–12 000 katsojaan, Leinonen pohtii.

Suurimmat odotukset kohdistuvat viikonloppuun, kun lauantaina on ensin pikakilpailut ja sunnuntaina takaa-ajot. Alkuviikko eli tiistai, keskiviikko ja torstai ovat haasteellisia, kun ihmiset ovat töissä ja kilpailut joudutaan aloittamaan kansainvälisten tv-yhtiöiden toiveiden vuoksi jo iltapäivällä.

– Jalkapalloilun MM-kisoissa Qatarissa on silloin alkulohkojen viimeiset ottelut, jotka alkavat kello 17. TV-yhtiöt joutuvat miettimään omia aikatauluja, Leinonen sanoo.

 

Yliopisto on tullut mukaan hankkimalla opiskelijoilleen 300 lippua keskiviikolle, jolloin naiset kilpailevat normaalimatkalla.

Miesten normaalikilpailu avaa kokonaisuuden tiistaina, ja silloin suomalaiset seuraavat muun muassa Tero Seppälän otteita.

– Jo viime kaudella oli se jännitys, joko vihdoinkin on kilpailu, jossa Tero nousee podiumille. Uskon, että tällä kaudella se tulee, ja se toivottavasti aiheuttaa sen, että tulevien vuosien maailmancupeissa ihmiset ovat täällä sankoin joukoin katsomossa, Leinonen sanoo.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä