Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Joensuu-päivä: Ukraina näkyy liputuksessa ja palkituissa

Olga Filippova esitti kaupunginjohtaja Kari Karjalaiselle ukrainalaisen mallin mukaisen kirsikkapuutarhan perustamista Joensuuhun. Ehdotusta kuunteli palkitsemistilaisuuden juontaja Tiia Turunen. Hanna-Mari Lappalainen Olga Filippova esitti kaupunginjohtaja Kari Karjalaiselle ukrainalaisen mallin mukaisen kirsikkapuutarhan perustamista Joensuuhun. Ehdotusta kuunteli palkitsemistilaisuuden juontaja Tiia Turunen.

Vuoden 2022 Joensuu-päivän teemana voisi olla hokeman "Ei se kuitenkaan onnistu" kumoaminen. Arjen sankarit -palkinnon saanut Hannu Vähäkoski osoitti hokeman vääräksi auttaessaan Ukrainan sodan uhreja, ja Ukrainasta sotaa pakoon lähtenyt, Jokaisen Joensuu -palkinnon saanut Olga Filippova kumosi väitettä ehdottaessaan kirsikkapuiston perustamista Joensuuhun.

– Ukrainalaisten ystävieni kanssa kun halusimme ehdottaa, että Joensuuhun perustettaisiin kirsikkapuisto, saimme kuulla, että se ei ole mahdollista, koska ilmasto on liian kylmä kirsikkapuille. Sitten joensuulainen Pekka Tikkanen löysi erityisen kirsikkalajikkeen, joka selviää talvesta, Filippova totesi.

Filippovan mukaan Joensuussa asuvat ukrainalaiset eivät halua olla pelkästään avun saajia, vaan he haluavat myös antaa jotakin takaisin Joensuulle. Kirsikkapuutarha on oleellinen osa ukrainalaisten kotien kulttuuria, ja siksi Filippova esitti palkintojenjakotilaisuudessa kaupunginjohtaja Kari Karjalaiselle semmoisen perustamista tänne.


29. marraskuuta vietettävän Joensuu-päivän yhteydessä juhlitaan kaupungin syntymäpäivää myös maahanmuuttajien kanssa useissa eri tilaisuuksissa. Luotsi-palkinnot myönnettiin tänä vuonna yrityksille, jotka ovat auttaneet maahanmuuttajia kotiutumaan kaupunkiin, ja nyt jaettiin myös ensimmäistä kertaa Jokaisen Joensuu -palkinto, joka myönnetään ihmiselle tai yhteisölle, joka on auttanut Suomeen ja Joensuuhun muuttaneita tuntemaan kaupungin kodikseen, toiminut ystävänä, naapurina, apuna ja tukena.

Ensimmäisenä uuden palkinnon saivat Olga Filippovan lisäksi Mourad Benrahmoune ja Marwa Bsis.

Perustelujen mukaan Benrahmoune tekee paljon työtä rauhan eteen ja pandemian aikana hän teki paljon yhteistyötä eri viranomaisten ja maahan muuttaneiden välillä tulkkauksissa, käännöksissä ja muissa yhteyksissä. Marwa Bsis on Joensuun kaupungin koulutuspalvelujen KIEKU-opetuksen naisten ja lasten toiminnan sydän. Hän työskentelee myös valmistavan opetuksen KIEKU-ohjaajana. Olga Filippova pakeni sotaa Ukrainasta ja tuli töihin Itä-Suomen yliopistoon. Filippova on toiminut monissa eri yhteyksissä erityisesti ukrainalaisten tulijoiden tukena ja apuna, ollut viranomaisten ja vapaaehtoisten erilaisissa toiminnoissa tärkeänä tekijänä ja tukijana.

Arjen sankarit -palkituista Hannu Vähäkoski polkaisi tyhjästä ja tarpeesta ainutkertaisen Hane Peace Ukraine -avustushankkeen, joka on tehnyt suuren voimanponnistuksen Ukrainan pakolaisten elämän mahdollistamiseksi Joensuussa. Ukraina näkyy tänään myös siten, että Vapaudenpuistossa ja eri pitäjissä liputetaan Ukrainan lipulla. Joensuun oma lippu puolestaan liehuu kaupungintalon tornissa sekä Itä- ja Länsisilloilla.

Perinteisesti on vuosittain jaettu Yrittäjä-, Kulttuuri- ja Nuorisopalkinnot, Menestyneiden urheilijoiden palkinnot, työllisyyspalveluiden Luotsi-palkinnot sekä Arjen sankarit -palkinnot. Määrävuosin jaetaan lisäksi Joensuu-palkinto, jota ei jaeta tänä vuonna.

Nuorisopalkinto: Joensuun Kataja ry:n hiihtojaosto
Luotsi-palkinnot: Osuuskunta Napakka, Alsiva Oy, Joen Leipurit Oy
Jokaisen Joensuu -palkinto: Mourad Benrahmoune, Marwa Bsis ja Olga Filippova
Arjen sankarit -palkinto: Hannu Vähäkoski ja Erkki Tarvainen.
Yrittäjäpalkinto: Dispelix Oy
Menestyneiden urheilijoiden palkinnot: jääkiekkoilija Miro Aaltonen (olympiakultaa), keilaaja Tomas Käyhkö (MM-hopea ja EM-hopea), jääpalloilija Joanna Nykänen (MM-pronssi), amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Saara Asikainen (MM-pronssi), voimannostaja Maria Karjalainen (EM-kulta), endurokuljettaja Janette Mielonen (EM-hopea), keihäänheittäjä Lassi Etelätalo (EM-pronssi), suunnistaja Marika Teini (EM-pronssi), kävelijä Mervi Kurula, EM-kulta (elinsiirron saaneet ja dialyysissä olevat urheilijat kilpailevat Suomen Paralympiakomitean alaisina).
Kulttuuripalkinto: Hannu Tikkanen

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä