Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Joulukonsertit: Kontiolahtelaisten ryhmien yhteistyö kuuluu tämän vuoden uutuuksiin

Arto Tarkkonen (haitari sylissään) johtaa Kontiosouvareita, Kalle Rintala Kontioisia sekä Vesselöitä ja Iina Luukkonen Tuulia-kuoroa. Aimo Salonen Arto Tarkkonen (haitari sylissään) johtaa Kontiosouvareita, Kalle Rintala Kontioisia sekä Vesselöitä ja Iina Luukkonen Tuulia-kuoroa.

Joulukonsertit pyörivät jo ja kiihtyvät joulukuun edetessä. Perinteisistä kiertueista Raskasta joulua jouduttiin perumaan järjestävän yhtiön konkurssin takia, mutta moni edellisiltä vuosilta tuttu esiintyjä tai ryhmä kiertää tänäkin vuonna Pohjois-Karjalan kirkkoja ja konserttisaleja.

Yksi tämän vuoden uutuuksista on neljän kontiolahtelaisen kuoron ja pienryhmän yhteinen Yhdessä jouluun -konsertti, joka alkaa Kontiolahden kirkossa lauantaina 3. joulukuuta kello 16. Mukana ovat Iina Luukkosen johtama Tuulia-kuoro, Arto Tarkkosen johtama Kontiosouvarit sekä Kalle Rintalan johtamat mieskuoro Kontioiset ja mieslauluyhtye Vesselät.

– Nämä kaikki toimivat kansalaisopiston ryhminä. Viides ryhmä on Kaiutin, jolla on omat konserttinsa, Kalle Rintala kertoo.

Konsertissa kuullaan Kontiosouvareilta ja Vesseliltä kummaltakin kaksi laulua ja Tuulialta sekä Kontioisilta molemmilta kolme. Lisäksi kaikki ryhmät esittävät yhdessä sekakuorona neljä laulua, joista kahteen otetaan yleisö mukaan.

– Maa on niin kaunis ja Hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa ovat niin helppoja laulettavia, että kiva olisi, jos saataisiin kuulijatkin laulamaan, Rintale sanoo.

– Monipuolinen ohjelmisto meillä on kokonaisuudessaan, Luukkonen kiteyttää.

– Perinteistä ja uutta, Tarkkonen täsmentää.

Kukin kuoro on hionut omia ohjelmistojaan omissa harjoituksissaan. Yhteisiä lauluja sovitettiin yhteen Lehmon koululla yhtenä marraskuisena keskiviikkona. Riittääkö se?

– No onhan näitä harjoiteltu, Rintala vastasi.

– Meillä oli hiljaa hiljassa vähän semmoinen olo, että aika korkealle mennään, mutta minulla kun on oopperalaulajan koulutus, voin auttaa, jos en itse johda sitä, Luukkonen kertoi.

Lehmon koulun harjoituksissa laulua johti Rintala. Videon voi katsoa tämän jutun lopusta.

Paikallista ohjelmistoa edustaa muun muassa Kontioisten esittämä Tapani Nuutisen sävellys Marian kehtolaulu Egyptistä, johon on tehnyt mieskuorosovituksen Paavo Korhonen.

– Kontioiset esittää myös vielä harvoin kuullun laulun Maailma jääkukkien takana, josta varmaan tulee hitti kuoroille, Rintala mainostaa.

Odotukset kuorojen ja pienryhmien ensimmäiselle yhteiselle konsertille ovat osin jännittävät.

– Minä kun olen ensimmäisen kerran kuoronjohtohommissa, niin mielenkiinnolla odotan, mitä tästä tulee. Tuulia esittää muun muassa Varpusen jouluaamuna, joka on ensisovitukseni. Se on ensimmäinen laulu, jonka olen koskaan sovittanut kuorolle, Luukkonen sanoo.

Tunnelma joulukonserteissa on omanlaisensa.

– Moniin muihin mennään ajatuksella, että vitsi miten hienoa musiikkia, mutta joulukonsertista ei ehkä odoteta maailman spektaakkeleinta tapahtumaa. Siellä halutaan kuulla ne hartaimmat, Sydämeeni joulun teen ja Varpunen jouluaamuna ja ne, mitkä vanhat ikäpolvet muistaa lapsuudestaan. Joulukonsertissa halutaan herkistyä ja kuulla klassikoita ja myös uudempia, Luukkonen vastaa.

– On se erityinen. ihan selvästi yleisössä on lataus, joka tarttuu. Vaikka joululaulut voi tuntua jo puulta joulun lähestyessä, kun niitä soitellaan joka päivä, tuntuvat joulukonsertit esiintyjästä hienolta, Arto Tarkkonen jatkaa.

Kauneimmat joululaulut kajahtavat myös jo tästä viikonlopusta lähtien. Joensuun ev.lut. seurakunnissa lauletaan sunnuntaina 4. joulukuuta lauletaan Pielisensuun kirkossa, Lehmon seurakuntakodilla sekä Reijolan seurakuntatalolla, ja vielä aatonaattona 23. joulukuuta pääsee laulamaan Joensuun kirkossa.

Englanninkielisissä lauluissa Joensuun kirkossa 9. joulukuuta ovat mukana Narrow Way -yhtye sekä Ara Hayrabedian. Oopperalaulaja Jukka Romu puolestaan on mukana ruotsinkielisissä lauluissa 13. joulukuuta.

 

Kooste Joensuun seudulla kuultavista joulukonserteista sekä Kauneimmista joululauluista julkaistaan 3.12.2022 jaettavassa paperisessa Karjalan Heilissä.

Media

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä