Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Jarkko Tenhunen

Kello viiden tee vai Samovaari?

Englantilainen ja venäläinen teekulttuuri yhtenevät siinä, että molemmissa teen valmistamisella ja nauttimisella on pitkät perinteet.

Sekä Venäjällä että Englannissa teen juominen on koko perheen tai esimerkiksi työyhteisön yhteinen tapahtuma. Teen äärellä vaihdetaan kuulumisia ja parannetaan maailmaa.

Tee, tuo kuuma ja höyryävä juoma, on ihmisiä yhdistävä tekijä, kuten suomalaisille tuttu kahvi.

Ilmiönä teen juonti yleistyi Englannissa 1660-luvulla. Varsinainen teesuoni puhkesi vuonna 1823, kun britit löysivät toisen teepuulajin Assamista Intiasta.

Kello viiden tee on yli 300 vuotta vanha englantilainen perinne. Sen kanssa on tapana tarjoilla pientä suolaista ja makeaa purtavaa. Sen sijaan Venäjällä tee ja sen kanssa tarjoiltavat syömiset ajoittuvat perinteisesti päivälle ennen kello viittä.

Venäjällä kansan keskuudessa kun on perinteisesti syöty päivän ruoka kello 16-17 ja päiväsaikaan on juotu teetä. Teen juontiin on siellä kokoonnuttu perinteisesti samovaarin ympärille. Samovaari on kulkeutunut idästä teen mukana Venäjälle. Samovaaria käytetään teeveden kuumentamiseen (sam vaarit = keittää itse). Ylimystön vedet kuumennetaan hopeasta, kansan messingistä tai kuparista valmistetussa samovaarissa.

Molemmissa teekulttuureissa teen juonti ei ole yhdentekevää huvia, vaan sen valmistamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen suhtaudutaan vakavasti. Molemmissa maissa on tilanteita, jolloin kutsu teelle saattaa tarkoittaa kokonaista ateriaa, ei vain teen juontia. Ohessa ohjeet teen valmistukseen kotona sekä haudutuslämpötiloja ja aikoja eri teelaaduille.

Teen valmistus

Puhdas raikas vesi on hyvän teen perusta. Kiehauta vesi.

Mittaa teekannuun tai haudutussiivilään yksi teelusikallinen teetä kuppia kohden ja yksi pannulle.

Kaada kiehunut vesi teen lehdille ja anna hautua 2–6 minuuttia.

Poista teen lehdet juomasta ja lisää makeutusta maun mukaan.

Teen haudutuslämpötilat ja ajat

60–90 astetta: valkoinen 3 minuuttia, vihreä 0,5–3 minuuttia, keltainen 2–3 minuuttia.

70–95 astetta: Oolong 2–4 minuuttia.

95 astetta: Musta 3–5 minuuttia, Puer 3–5 minuuttia.

Lisää vinkkejä teen haudutukseen ja tarjoiltavien tekoon voit tulla hakemaan Marttakeskukselle (Koskikatu 5-7, 80100 Joensuu) maanantaina 2.11. kello 17, Teehetki-kurssille.

Teen lisäksi valmistamme teen kanssa tarjoiltavia pieniä suolaisia ja makeita.

Kurssin hinta jäsenille on 20 euroa ja ei jäsenille 25 euroa.

Teehetki-kurssi on jatkoa 5.10. pidetylle Teekulttuuri-luennolle. Tervetuloa teelle!

Kommentoi

Hae Heilistä