Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Heilin Avustaja 2

Mitä yhteistä on Homeroksella, Jeesuksella ja Aleksis Kivellä?

Äkkiseltään ei arvelisi, että näillä kolmella veijarilla on mitään yhteistä, mutta onhan heillä. Homeros oli legendan mukaan sokea vanha kerjäläinen, joka lasketteli runoja ihan väinämöisenä. Koska Homeros oli sokea, hän tuskin itse kirjoitti mitään, vaikka hänen nimeensä onkin paineltu yhtä sun toista. Jeesuskaan ei osannut kirjoittaa, ei ollut aikaa opetella, kun piti keskittyä julistushommiin. Jeesuksen viisauksia kirjalsivat ylös vasta vuosikymmeniä hänen jälkeensä vaikuttaneet kristityt.

Jos ei ole varmuutta Homeroksenkaan hommista, niin enpä vannoisi Jeesuksenkaan sanojen välttyneen vääristelyiltä. Homerosta ja Jeesusta yhdistää kirjoitustaidottomuuden lisäksi se, että molemmat elivät erittäin kurjissa oloissa, ja kuolivat köyhinä ja halveksittuina. Ei myöskään tiedetä, minne nämä kaverit on haudattu. On vain olettamia hautapaikan sijainnista. Kaikkien haudoista on sittemmin tullut turistinähtävyyksiä. Aleksis Kivenkin maallinen leposija on tuntematon.

Tähän komboon liittäisin siksi myös Aleksis Kiven, mutta en pelkästään tuntemattoman hautapaikan perusteella.

Kiven jäämistöistä ei jäänyt tuleville sukupolville käsikirjoituksia, tai n mitään konkreettista muistoa.

Kivestä tiedetään sen verran, että hän oli viinalle perso ja siksi tai siitä huolimatta sairastui mieleltään. Potilastiedot Lapinlahden mielisairaalasta kertovat eräänlaista proosaa nekin.Eräs Kiven nähnyt kauppiaan juoksupoika muisteli, miten Kivi oli kaupannut kirjoitusliuskoja viinapulloa vastaan. Perimätiedon mukaan Jeesuksellekin maistui viini, ja yhdessä opetuslastensa kanssa hän kävi kahakoimassa temppeliaukioilla. Pöytiä kaateli, ja hurjasti huuteli. Homeroksen alkoholin käytöstä ei ole juurikaan perimätietoa, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos meikämandoliini olisin sokea ja vailla kämppää, ei selvin päin paljoa laulattaisi.

Homerosta ja Kiveä jos vielä verrataan, niin mielenkiintoinen yhtymäkohta on sekin, että molemmat taisivat ilmiömäisesti kaikki kirjallisuuden tyylilajit. Kivihän oli välillä täysihoidossa Lapinlahden mielisairaalassa, liekö personoidut vesikidutushoidot avittaneet proosan synnyssä? Kivi vetäytyi metsäpirttiin kirjoittamaan, ja Jeesus haki vauhtia autiomaasta. 40 päivää syömättä ja juomatta, ja Jeesus oli sitä mieltä, että näkyjä oli nähty tarpeeksi ja näyt voitiin kertoa eteenpäin päivällispöydässä.

Homeros-tutkimuksissa jo lähes yksimielisesti tiedetään, että todennäköisempää on se, että Homeroksen nimen alle on laitettu useiden eri taitelijoiden tuotoksia. Aleksis Kiven tutkimus sen sijaan on historialtaan verrattain lyhyt, vasta noin satavuotias. Homerosta on kuitenkin kaiveltu vuosisatoja, ja Jeesuksen elämänkerta karkasi lapasesta jo ajat sitten. Jeesuksen kerrotaan sanoneen paljon, mutta kuka sen tietää mitä oikeasti sanoi?

Homerosta, Jeesusta ja Aleksis Kiveä yhdistää se, että kenenkään elämästä ei oikeasti tiedetä varmuudella juuri mitään, mutta tarina kertoo, että kaikkien elämän oli kärsimystä ja gloorian aika koitti vasta kuoleman jälkeen. Valtaistuimille heidät nostivat kauan jälkeensä eläneet, ja jokainen heistä on omalla tavallaan pyhä. Ai niin ja sekin on aika mielenkiintoista, että kukaan ei tiedä miltä nämä kolme kaveria oikeasti näyttivät. Liekö sitten olleet vielä samannäköisiäkin?

Kommentoi

Hae Heilistä