Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kesä näkyi jo teatterisalissa, mutta eihän syksyä karkuun pääse

Se on sitten  –  uskokaa tai älkää  –  kesä, ja siitäkö lie johtunut varavaltuutettujen tavallista suurempi määrä Joensuun kaupunginvaltuuston maanantaisessa kokouksessa.

Enon kesäteatterin johtaja, Joensuun kaupunginteatterispekaatioihin nostettu keskustan varavaltuutettu Pekka Rätykin pääsi pohtimaan, miltä mahtaisi tuntua edessä näkyvällä näyttämöllä esiintyminen.

Illan päätteeksi valtuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) toivotti kaikille hyvää ja voimaannuttavaa kesää, ja sitähän todella tarvitaan. Kevätkauden päätteeksi kun käytiin vakavamielistä evästystä syksyllä odottavaan ensi vuoden talousarvion laadintaan.

255 miljoonaa.

Semmoisen luvun mainitsi demareiden Seppo Eskelinen, ja saman luvun toisti kaupunginjohtaja Kari Karjalainen myöhemmin omassa puheenvuorossaan.

–  Se on vielä pientä. Seuraavina vuosina alkaa tulla tosi tiukkoja vaatimuksia, kaupunginjohtaja totesi maan uuden hallituksen kunnille varaamia talouden tervehdyttämisvaateita.

Perussuomalaisten Osmo Kokko nosti roolinsa mukaisesti esiin maan hallituksen hyviä toimia huomauttamalla, että yritysten toimintaa helpotetaan, ja terveet yrityksethän ne kuntienkin talouden perustana on.

Mutta eivät pääse kunnat helpolla, ja tiukkaa pohdintaa joutuu Joensuunkin valtuusto syksyisessä talousseminaarissaan käymään.

Vuoden 2014 talousarvion yhteydessä laaditusta rakennemuutosohjelmasta puhui Seppo Eskelinen ja huomautti, että eikös sen pitänyt olla jatkuvasti täydennettävä juttu.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Kauppinen (kesk.) myönsi, että piti, ja että kyllä valtuutetut sen syksyisessä seminaarissa eteensä saavat.

Kaupunginjohtaja Karjalainenkin myönsi rakennemuutosohjelman tärkeyden, samoin kuin perussuomalaisten Veijo Oinosen esiin nostaman paikallisten yritysten ja kristillisdemokraattien Marjatta Rädyn painottaman tiloista säästämisen tärkeyden.

Vihreiden Hannele Autti yhtyi demareiden Eskelisen näkemykseen, että kaupungin tekemät palveluohjelmat tulee viedä budjettiin.

–  Valtuusto päättää veroprosentit 26. lokakuuta. Olisiko mahdollista, että valtuutetut saisivat silloin myös antaa omia evästyksiään ensi vuoden talousarvioon, josta tiedetään tuolloin kaupunginjohtajan esitys, Autti totesi.

Yksityiskohtaisimmat kesäiset evästykset antoi vasemmistoliitto, jonka puolesta esiintynyt varavaltuutettu Alia Dannenberg meni puhumaan pönttöön saakka.

Dannenberg toisti jo tarkastuslautakunnan kertomuksen julkistamisen yhteydessä painottamansa vaatimuksen, että budjettiin on kirjattava euromäärien lisäksi myös sitovat toiminnalliset tavoitteet.

–  Sitovat toiminnalliset tavoitteet on ainoa tapa, jolla voimme varmistaa valtuuston tahdon toteutumisen. Muuten on pelkona, että saamme sitä, mitä tilaamme eli emme mitään, Dannenberg tiivisti.

Dannenberg kertasi myös tarpeen tehostaa ulkoista tarkastusta ja painotti ennaltaehkäisevien toimien tehokkuutta säästötalkoissa:

–  Vasemmistoliitto esittää ensi vuodelle 200 uuden omaishoitajan palkkaamista. Se maksaa 1,5 miljoonaa euroa, mutta säästää useilta soten alueilta yhteensä 5–8 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Hae Heilistä