Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Kimmo Rantanen

Ihmisoikeuksien hinta

Suomi on mestari noudattamaan muualta tulevia päätöksiä. EU:n mallioppilaina toteutamme Brysselissä säädetyt direktiivit yksityiskohtia myöten. Siksi on outoa, kuinka Suomi on ottanut itselleen vapauksia moniin kansainvälisiin ihmisoikeuksiin liittyvien lakien tulkinnassa ja niiden toteuttamisessa käytännössä. Syntyy vaikutelma, että Suomi näennäisesti kannattaa, muttei aja ihmisoikeuksia.

Perussoikeudet ovat maassamme itsestäänselvyyksien sijaan investointikohteita, joihin löytyy rahaa vain, jos sitä jää muualta yli. Edellinen hallitus jätti monta ihmisoikeuksien kannalta keskeistä lainsäädäntöprosessia kesken, myös Sipilän hallituksen säästötoimet uhkaavat perus- ja ihmisoikeuksia. Ihmisoikeuksista onkin tullut luksusta, johon ei ole enää varaa.

Suomi on saanut YK:lta huomautuksia jo vuosien ajan esimerkiksi naisiin kohdistuvasta väkivallasta, seksuaalivähemmistöjen syrjinnästä ja ulkomaalaisten säilöönotosta. Myös Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea on 90-luvulta saakka arvostellut Suomea sen suljettujen laitosten epäkohdista. Vankiloiden vessattomat sellit ovat tyly osoitus siitä, kuinka Suomi naureskelee neuvoston toistuville huomautuksille. Lisäksi putkakuolemat osaltaan kielivät virkavallan piittaamattomuudesta.

Ymmärrän, ettei rahaa riitä aivan kaikkeen, enkä ole sijoittamassa tuomittuja hotelli Kämpin sviitteihin. Mutta kyllä touhussa joku roti pitäisi olla.

On pöyristyttävää, että ihmisoikeusrikkomuksilla on pääosin kansan tuki. Tämäkö on todella meidän oikeuskäsityksemme? Koska yhteiskunnallista painetta muutoksiin ei ole, sama meno voi jatkua. Enemmistön hiljainen hyväksyntä salliikin aina laiminlyöntien tapahtumisen.

Suomi on harvoja Euroopan maita, joista löytyy mielipidevankeja, jollaisiksi totaalikieltäytyjät pitää laskea. Suomi oli myös pitkään ainut Euroopan unionin jäsen, joka ei ollut allekirjoittanut henkilömiinojen käytön kieltävää sopimusta. Vaikka sodassa tapetaan ihmisten sijaan vihollisia, eikö Suomen olisi kuulunut päivittää puolustuksensa 2000-luvulle muulla tavoin?

Ihmisten brutaali kohtelu on mahdollista myös uskonnon varjolla. Vaikka tyttöjen ympärileikkaus on Suomessa rikos, yhtäkään ympärileikkaustapausta ei ole vielä päätynyt oikeuskäsittelyyn. Viranomaiset eivät myöskään puutu uskonlahkojen sisäisiin rangaistuksiin. Hiljattain ilmeni, että Suomen Jehovan todistajat elävät seurakuntiensa oikeuskomiteoiden mielivallan alaisuudessa. Rasismisyytösten pelossa myös Isisiin kytköksissä olevien kotimaisten islamistiterroristien tekosia on katsottu läpi sormien.

Kiina ja Venäjä ovat kauppakumppaneita Suomelle, josta ei ole puuttumaan näiden ihmisoikeusrikkomuksiin. Mutta jos uhraamme arvomme sen takia, että pelkäämme puhua niistä, emme välitä näistä arvoista paljoakaan. No tietysti Mooses on Mooses, mutta bisnes on bisnes...

Kommentoi

Hae Heilistä