Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Hiki pinnassa, naama virneessä

Olen kesäihminen, ja tänä kesänä tätä nautintoa on riittänyt! Kesä- ja heinäkuun helteet ovat toki tuoneet omat harminsakin, ymmärrän sen, mutta itse kuulun siihen väärällä mantereella syntyneeseen heimoon, joka nauttii kyllä kaikesta tästä lämmöstä ja valosta ihan täysin palkein. Vissyvesi on virrannut eikä etelänlomalle ole ollut hinku.

Keskustan kesä on pientapahtumien osalta ollut vilkas, heinäkuussa tapahtumia riittää lähes jokaiselle päivälle. Kaupankäyntiä ja tapahtumien osallistujakuntaa kuitenkin näyttäisi kovat helteet hieman rajoittavan. Varsinkin ikäihmisiä on selkeästi vähemmän torilla liikkeellä ”normaalisäihin” verrattuna. Olemme työkavereiden kanssa noin 30–40 asteisessa toimistossamme hyvin monena päivänä todistaneet kauppatorin lämpömittarin näyttävän +35 tai jopa enemmän. Vaikka paidanselkä märkänä on kesää painettu, olemme nauttineet joka hetkestä: Ihanaa, että tapahtumia saa taas tapahtua!

Työnteko helteellä on kieltämättä välillä uuvuttavaa. Korona-aika on ollut kovaa aikaa esimerkiksi ravintolatoimialalle, mutta nyt rajoitusten poistuttua ja kysynnän purkauduttua yhtäaikaisesti pitkän hellejakson kanssa, voin vain kuvitella, kuinka kuumat paikat ovat monessakin keittiössä ja salissa tällä hetkellä. Kun maskitkin ovat vielä käytössä. Mutta uskon, että hikipisarat ovat iloinen asia koronahiljaisuuden jälkeen.

Kaupungissa helle voi viedä voimat, jos asunto on liian kuuma. Tähän antaisin ”etelänlomavinkin”: Kun ulkona on liian kuuma, kannattaa mennä ostoksille viilenemään. Ruokakaupoissa on suorastaan virkistävän kylmää ja monessa erikoisliikkeessä ja kahvilassa sisäilma on jäähdytettyä. Taisi THL:n asiantuntijakin vinkkasta helleuupuneiden vanhusten omaisille, että viekää vanhukset kauppaan. Samalla tulee elvytettyä pandemian kurittamaa kaupanalaa.

Etelänlomilla toinen mieluinen ”viilennysvinkki” on vierailut ilmastoiduissa museoissa. Mikäli kesät lämpenevät tällaisiksi jatkossakin, kannattaa Joensuun kaupungin varmistaa turistikohteiden viilennys museosuunnitelmaansa tehdessä. Rakentuisiko kaupungintalosta viihtyisä ja virkistävä keidas jokaiselle vuodenajalle? Kesien mahdollinen lämpeneminen tulisi huomioida myös Joensuun uuden, keskustan alueelle suunnittelussa olevan toimintapuiston ideoinnissa.

Parasta kesällä on polskahdukset luonnonvesissä. Joensuun kaupunki onnistui erinomaisesti Ilosaaren kunnostustyössään. Laguuni on helposti saavutettava uintipaikka, ja Pielisjoen raikas vesi on ihanaa uitavaa. Pitäisi muistaa ja osata nauttia enemmänkin näistä meidän kaikkien yhteisistä keitaista. Tällekin kesälle monet kerrat olen ajatellut, että pitäisi ottaa uimavermeet töihin mukaan ja käydä Pielisjoessa pulahtamassa ennen lounasta. Aina vaan se on jäänyt tekemättä. Jos samat helteet jatkuvat elokuussa palattuani lomalaitumilta, lupaan itselleni tehdä lounaspulahduksesta virkistävän rutiinin. Mutta nyt sitä ennen vetäydyn pariksi viikkoa virnistelemään kesälaitumille.

Kommentoi

Hae Heilistä