Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Terveellisyys ei ole helppoa

Yritäpä syödä terveellisesti ja ravintosuositusten mukaisesti, kun lähes kaikessa, mitä arjessa suuhunsa laittaa (paitsi ehkä hedelmissä ja vihanneksissa, ja joskus niissäkin) on liikaa sokeria tai suolaa tai tuhottomasti lisäaineita. Lisäksi kahdesta vaihtoehdosta terveellisempi on yleensä hinnaltaan kaksinkertainen epäterveellisempään tuotteeseen verrattuna.

Tästä valittaminen on toki ensimmäisen maailman ongelmia, mutta kun S-mobiili herjaa, että saan ravinnostani sekä liikaa suolaa että liikaa sokeria, alkaa se kaiken ruokakaupoissa haahuilun ja tuoteselosteiden pitkästyttävän seulomisen jälkeen kiukuttaa.

 

Olen korvannut maitotuotteet arjessani pääsääntöisesti kasvipohjaisilla valmisteilla. S-mobiilin mukaan saan suurimman osan suolastani maustamattomista soijajogurteista ja kauramaidoista, ja viljatuotteisiin yhdistettynä suolaa tulee liikaa. Kaiken kruunaa se, että 400 gramman soijajogurtti ilman lisättyä sokeria maksaa reippaasti yli kaksi euroa, mikä on aivan valtavasti verrattuna lisättyä sokeria sisältävään litran maitopohjaiseen jogurttiin. Toisesta saa liikaa suolaa, toisesta sokeria, joten kumpi lienee pienempi paha? Ja muuten, yhdestäkään lähikaupastani ei edes löydy sellaista kauramaitoa, johon ei olisi lisätty sokeria.

Mikäli taas tahtoo löytää välipalaksi sopivan kasvipohjaisen rahkan tai jogurtin, johon ei ole lisätty sokeria, ei sellaista yksinkertaisesti ole. Siitäkin huolimatta, että maustettujen jogurttien sisältämästä sokerimäärästä pelotellaan koko ajan. Miksi ihmeessä niitä sitten on niin paljon tarjolla?

Ja ne murot ja myslit. Kuluttajalle niiden korvaaminen on sentään tehty suhteellisen helpoksi siten, että sokerivalmisteet voi korvata terveellisemmällä ja kuitupitoisemmalla granolalla, joiden valikoimat ovatkin ilahduttavasti viime vuosina kasvaneet – mutta se hinta. Kyllä nimittäin kirpaisee maksaa lähes viisi euroa alle 400 gramman pakkauksesta.

Nämä ovat vain pieniä poimintoja arjen ruokavalinnoista.

 

Tiedän, että en ole lapsettomana henkilönä varmastikaan niin kiireinen kuin monet muut, mutta sen verran monesta palasesta arkeni kuitenkin koostuu, että ruokavaliossa ateriat ja välipalat tykkään hoitaa usein helpoimman kautta. Tämän vuoksi en valmista itselleni joka aamuksi valmiiksi tuorepuuroa tai välipalaksi hedelmäsalaattia. Ihanaahan se olisi, jos ehtisi.

Kysymys kuuluukin: Jos suomalaisten suolan- ja sokerinsaanti on edelleen niin retuperällä muutenkin, miksi joka paikassa tyrkytetään niin valtavasti tuotteita, jotka vain pahentavat ongelmaa? Ja miksi terveellisemmät tuotteet ovat melkein aina kalliimpia?

Jos joku kehittelisi Joensuuhun uuden päivittäistavarakonseptin, jossa myydään pelkästään terveellisiä arjen perustuotteita siten, että yhdessäkään niistä ei ole sellaisia turhuuksia kuin lisättyä sokeria, alkaisin varmasti tehdä ruokaostokseni siellä. Hyvien valintojen tekeminen on paljon helpompaa, kun huonoja ei ole edes tarjolla.

Kommentoi

Hae Heilistä