Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Petri Varis

Koronapassi. Nyt.

Hallitus asetti elokuussa työryhmän pohtimaan koronapassin käyttöönottoa. Meillä tapahtuma- ja kulttuurialalla tieto otettiin vastaan toiveikkaana, mutta samalla kovin turhautuneena. Olemme ehdottaneet, jopa vaatineet, passia jo alkuvuodesta saakka.

Koronapassi on käytössä useissa maissa, kuten lähinaapurissamme Virossa. Esimerkkejä ja kopioitavia malleja siis riittää. Alamme on myös esittänyt erilaisia vaihtoehtoja ja tarjonnut apuaan asian selvittämisessä. Suomen vatulointi ei ole ollut kiinni tiedosta tai taidosta, vaan tahdosta.

Yksinkertaistettuna passi on todiste otetuista rokotuksista, sairastetusta taudista tai negatiivisesta testistä. Sillä pääsee sisään tiloihin ja tapahtumiin, joita on koronan takia rajoitettu. Eri maissa passia vaaditaan vaihtelevasti kulttuuri- ja urheilutilaisuuksiin, ravintoloihin, kuntosaleille tai jopa kauppoihin. Jos tahtoa on, Suomeen löytyy varmasti tartuntatilanteeseemme ja yhteiskuntaamme sopiva malli.

Tapahtuma-alalla on tietenkin oma lehmä ojassa. Passin avulla olisimme voineet tehdä töitämme, emmekä vaan perua kaikkea koko ajan. Mutta passilla voisi olla myös huomattavasti laajempi merkitys. Suomen avautuminen on kiinni rokotusmääristä. Tällä hetkellä varsinkin alle 40-vuotiaiden rokotusinto sakkaa. Tässä koronapassi voisi olla voimakas vauhdittaja.

Rokotteita on nyt tarjolla niin paljon, että piikin saa käteensä vaikka Prisman käytävällä. Silti moni empii ja jahkailee. Tuosta jahkailusta kärsivät miljoonat. Nuorten aikuisten rokotukset saisivat taatusti vauhtia, mikäli ilman piikkiä ei pääsisi baariin tai bodaamaan. Tanska otti passin käyttöön huhtikuussa ja nyt maa on jo poistanut rajoitukset, kun yli 70 prosenttia asukkaista on rokotettu kahdesti.

Ketään ei saa pakottaa ottamaan rokotetta. Loputtomiin emme kuitenkaan voi odotella yhteiskunnan avautumista. Koronapassin yhteydessä on puhuttu paljon yhdenvertaisuudesta ja vedottu siihen, että on epäreilua rajoittaa rokotetta empivien oikeuksia osallistua. Voin sanoa, että puhe epäreiluudesta maistuu tuhkalta lomautusten kanssa tappelevien keikkajärjestäjien tai itsemurhaa hautovien yksinyrittäjien suussa.

Koronapassia suunniteltaessa tulee huomioida ihmiset, jotka eivät voi lääketieteellisestä syystä ottaa rokotetta. Tässäkään tapauksessa yhdenvertaisuutta ei voi venyttää loputtomiin. Ei Kevon kanjonillekaan pääse pyörätuolilla, eikä kaikilla ole varaa syödä Michelin-ravintoloissa. Oleellista on, että Suomea ei voi pitää vuosikausia kiinni omasta tahdostaan rokottamattomien takia.

Jos esitys koronapassista viimein tulee, siinä on varmasti tunteita herättäviä epäkohtia. Täytyy hyväksyä ja kestää se, ettei passi ole heti täydellinen. Valuvikoja voi paikata lennosta ja passista tulee luopua heti, kun se muuttuu tarpeettomaksi. Passia ei kuitenkaan saa haudata perustuslakivaliokunnan pohjattomaan suonsilmään.

Vaikka passi on nyt jo auttamattomasti myöhässä, suunnittelu tulee silti viedä loppuun saakka. Tämä pandemia ei taatusti jää viimeiseksi. Seuraavaa varten Suomen täytyy olla paremmin varautunut.

Kommentoi

Hae Heilistä