Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Vuokko Juurisoja

Onko viineri nakki vai leivos?

Viron-matkojen alettua suomalaiset sotkeutuivat muutamissa sanoissa, joilla oli eri merkitys sukukielissämme. Tällainen pari on juuri nakki ja viineri.

Moni suomalainen tilasi kahvilassa perinteisen kahvin ja viinerin, mutta ällistyi tarjoilijan tuodessa kahviin kastettavaksi lautasella nakkeja. Eihän niitä nyt sentään kuppiin kastettu, kovin vain ihmeteltiin. Olisi pitänyt tilata kohvi ja kohvisaiake, mutta harvan turistin kielitaito alkuaikoina riitti siihen.

Nyt tietyistä syistä ei päästä naapuriin eikä juuri muuallekaan ulkomaille. Siksi päätinkin tehdä tutkimusmatkan viinerin alkulähteille sanakirjoja ja muutakin kirjallista aineistoa käyttäen. Tätä aihetta onkin minulta usein kysytty.

Uskomukseni mukaan molempien syötävien alkujuuret johtavat Itävallan saksankieliseen Wienin kaupunkiin. Yksi tunnetuimpia ruokia on wieninleike, saksaksi Wienerschnitzel, suomeksi kyljys eli kotletti. Mutta jätän sen nyt lautaselle ja siirryn makkaraan.

Viron sanakirjasta löytyy vienervorst, joka on saksaksi Wienerwurst eli Wieninmakkara. Viron kielessähän on paljon saksalaisperäisiä sanoja.

Ajan kuluessa jälkiosa eli makkara on pudonnut pois ja näin nakista on tullut pelkkä viiner.

Leipomoissa on paistettu myös Wienerbrot-nimistä leipää. Tällekin yhdyssanalle on käynyt samoin; loppuosa on pudonnut pois. Tai voihan olla, että ehkä pitkulainen leipä onkin pilkottu palasiksi ja näitä pieniä pullia on sitten ruvettu nimittämään viinereiksi. Ruokahistorian mukaan viinerin syntymämaa on Tanska, mutta Virohan on ollut vuoroin Tanskan, Saksan ja Ruotsin vallan alla, joten vierasperäistä sanastoa on kieleen siirtynyt runsaasti. Samoin on voinut käydä ruokalajeille.

Wienin kaupunki on tullut kuuluisaksi säveltäjistään ja musiikista. Ei pidä siis unohtaa tanssia nimeltään wienervalssi. Toivottavasti kukaan ei nyt keksi lyhentää tämän hienon (kilpa)tanssin nimeä pelkäksi viineriksi. Nykynuorista ei voi koskaan mennä takuuseen.

Kommentoi

Hae Heilistä