Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Suppeat suoratoistot

On lauantai-ilta, ja minulla on aikaa istahtaa kotisohvalle elokuvan ääreen. En kuitenkaan suuntaa suoratoistopalveluiden sokkeloon valitsemaan katsottavaa elokuvanimekkeiden litteästä virrasta. Sen sijaan astelen elokuvahyllyni eteen. Kokoelmassa on vuosituhannen alussa hankittuja DVD-levyjä sekä uusia Blu-ray-levyjä. Olen tietyssä mielessä jäänne vuosituhannen alkupuolelta – olen keräilijä tavaroiden niukkuutta ylistävässä nykypäivässä.

Itselleni elokuvakokoelman karttuminen aikana, jolloin elokuvia ei juurikaan saa kiinteässä muodossa omaksi kuin netistä tilaamalla, on osa toivottavasti läpi elämäni kantavaa tutkimusmatkaa elokuvien kirjavaan ja kulttuurisesti rikkaaseen maailmaan.

Rakastan hipistellä ja hypistellä elokuvia ja pohtia, josko katsoisin tänään Jim Jarmuschin mystisen lännenelokuvan Dead Manin (1995) tai ehkäpä Sono Sionin modernin japanilaisen klassikon Love Exposuren (2008). Elokuvan valitseminen on minulle jo osa elokuvakokemusta.

Hyllyssäni on useita harvinaisuuksia sekä kulttiklassikoita, joita tyypillisistä suoratoistopalveluista, kuten Netflixistä tai Disney plussasta ei löydy. Pidänkin tunnetuimpien suoratoistopalveluiden tarjontaa pitkälti ynseänä, tylsänä ja yksipuolisena. Lähes kaikki siellä olevat elokuvat ovat amerikkalaisia, ja joukossa olevat klassikotkin ovat niitä tuttuja ja turvallisia tuhanteen kertaa nähtyjä Quentin Tarantinoja.

Hyvällä tuurilla seassa saattaa olla joku eurooppalainen hittielokuva muutaman vuoden takaa, ja kotimaisten elokuvien osastolla killuvat ne pakolliset parin vuoden takaiset kassamagneetit.

On harmillista, kuinka laadullisesti suppeaa ja rajattua monien suoratoistopalveluiden tarjonta on.

Jos olet perinteisten suoratoistopalveluiden tarjontaan kyllästynyt elokuvien ystävä etkä halua haalia hyllyysi elokuvia pölyttymään, mutta haluat laajentaa maailmankuvaasi audiovisuaalisien elämyksien kautta, minulla on hyviä uutisia.

On olemassa esimerkiksi suoratoistopalvelu nimeltään MUBI, josta löydät taatusti monipuolista ja kansainvälistä elokuvatarjontaa. Tälläkin hetkellä sieltä löytyy uutta ja vanhaa elokuvaa muun muassa Lähi-idästä ja Afrikasta.

Palvelu ei ole hinnaltaankaan kalliimpi kuin suoratoistojättien määrällisesti laajemmat mutta monessa mielessä laadullisesti laihemmat vastineet.

Joensuun pääkirjaston ja yleisesti Vaara-kirjastojen lainaelokuvien kokoelma on myös maininnan arvoinen. Se tarjoaa oivallisen mahdollisuuden tutustua elokuvahistorian merkkiteoksiin sekä uudempiinkin kansainvälisiin elokuviin.

Kommentoi

Hae Heilistä