Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katri Hirvonen

Nönnöttäjä

Mitä eroa on hyvällä kuskilla ja taitavalla kuskilla, kysyi autokoulunopettaja. Hyvä kuski selviää pahoistakin tilanteista. Taitava kuski ei edes joudu sellaisiin. Taitava ennakoi ja antaa pelivaraa.

Työskentelen ajokortti-ikään tulevien nuorten parissa. Heille autot ja liikenne ovat kestopuheenaiheita. Opiskelijoiden keskinäinen jutustelu ei ole aina tarkoitettu opettajan korville, mutta katseista näen, että opettajan halutaan kuulevan ne silti. Usein liikennekäyttäytymisestä nousee koko ryhmän välinen keskustelu.

Jenni Vartiainen laulaa, että vauhti korjaa virheet. Näin tuntuu moni nuori kuskikin ajattelevan. Autokoulunopettajan lausahduksella saan nuoret usein mietteliääksi. Paine omien, ehkä yliarvioitujen ajotaitojen esittelyyn on kova. Nönnöttäminen on noloa. Mutta taitavan kuskin tulee osata ja uskaltaa ajaa riittävän hiljaa.

Nönnöttäjiä moititaan alinopeudesta ja muun liikenteen haittaamisesta. Se on väärin. Olen varma, että nönnöttäjä kolaroi harvoin. Ja vielä harvemmin aiheuttaa kolhuja toisille, eikä varmasti tahallaan tee kiusaa.

Nönnöttäminen voi olla täysin perusteltua. Kuskilla voi olla hidastunut havainnointikyky, jonka ikääntyvä ihminen itsestään huomaa ja hyväksyy. Hän haluaa päästä turvallisesti perille. Kuka meistä on oikea ihminen sanomaan, milloin toisen ihmisen kyvyt ovat alittaneet kriittisen rajan.

Nönnöttäjällä voi olla ongelmia auton kanssa, ajopeli ei vain vedä. Tai hän varoo huonoa keliä. Tai sakkoja. Tai kyydissä on arvokas lasti, joka ei siedä räväkkää ajoa.

Olin valvonut yötä päivää sairaana itkevän pikkulapsen kanssa. Lääkäri hoiti ja antoi lääkettä. Kipu helpotti ja piltti nukahti heti autossa. Muistan elävästi sen syksyillan, kun ajoin Tikkamäeltä kotiin. Sillä hetkellä en halunnut ajaa yhteenkään kurviin kovaa, enkä osua pieneenkään töyssyyn, ettei pienokainen heräisi. Melkeinpä kuulin takana ajavan murisevan nönnöttäjästä.

Olen tietoisesti nönnöttänyt myös, kun auto oli lastattu juhliin vuokratuilla astioilla. Kristallinen kilinä takapenkiltä sai kaasujalan veltostumaan. Samoin silloin, kun lastina oli rakennuslaattoja niin että auton jouset huusivat hoosiannaa. Nönnöttäjällä voi olla lukuisia syitä verkkaiseen etenemiseensä.

Pääkaupunkiseudun tuttava vietti lomaa kotiseudulla Pohjois-Karjalassa. Istahdin kyytiin. Hämmästyin kuskin rattiraivokkuudesta. Luulisi kehä-ykköstä sahaavan kuskin suhtautuvan maltilla täkäläiseen neljän ruuhkaan, siis neljään autoon yhtä aikaa risteyksessä. Mutta kovasti tuli hesalaisnuotilla kommenttia, kuinka väärin toiset ajoivat.

Olisiko helpompaa ajaa vain omaa autoaan? Kuski voi tehdä ratkaisut vain omasta puolestaan. Mitä hyödyttää raivota toisten ajamisesta? Jos nönnöttäjä edessä ärsyttää, niin vilkku vasemmalle ja ohi. Ei ensimmäinen auto jonoa tee. Vai tuleeko sieltä seuraava nönnöttäjä perä edellä vastaan? Taitavan kuskin eteen tientukkona nönnöttäviä sattuu harvemmin.

Kommentoi

Hae Heilistä