Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Mistä syntyy paikan tunne?

Uutta kotia tai vapaa-ajan kotia etsiessä sen on aina vaan tiennyt. Että tämä se on, minun paikkani. Tänne minä kuulun. Mistä se tunne syntyy?

Pakko tunnustaa, että kun ensimmäistä kertaa Joensuuhun muutin vuonna 1992, opiskelemaan silloiseen Joensuun yliopistoon, olin enemmän kuin kulttuurikipsissä lähes koko ensimmäisen vuoden. Pohjalaiselle oli kova paikka istua kampaamon penkkiin Joensuussa, kun puhelias ja vilkasliikkeinen kampaaja kyseli kovin seikkaperäisesti, mistä sitä ollaan tänne tultu ja miksi.

En minä ollut tottunut siihen, että minun tarvitsee kampaamossa puhua. Tai että minulle puhutaan siellä. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon.

Parin vuosikymmenen harjoittelun jälkeen jälkikasvuni väittää minun olevan karjalaisempi kuin moni karjalainen itse. Tiedä häntä, mutta tänne olen kotiutunut. Nyt jo ihan luontevasti kiusaannutan ventovieraita ihmisiä aloittamalla keskustelun, oltiinpa hississä tai kauppajonossa.

Kaupunkikeskustan kehittämisessä olemme Virralla painottaneet toimissamme osallisuuden kehittämistä. Olemme mahdollistaneet tai itse tuottaneet tapahtumia, joissa eri ikäiset ja erilaiset joensuulaiset voivat kokea kuuluvansa osaksi juuri tätä kaupunkia.

Erilaisuuden kunnioittaminen ja eri ikäisten ja elämäntilanteissa olevien kaupunkilaisten luonnolliset kohtaamiset synnyttävät turvallisuuden kehää, joka lisää kotoisuuden ja viihtyisyyden tunnetta. Suomalaisena ja joensuulaisena sitä on välillä itse vaikea tunnistaa. Joskus tarvitaan joku ulkopuolinen kertomaan, että näin hyvin täällä asiat ovat.

Newyorkilainen Naomi Moriyama tuli sattumien kautta Joensuuhun ensimmäistä kertaa vuonna 2015. Vuosien yhteydestä Pohjois-Karjalaan ja Suomeen syntyi kirja The Sisterhood Of The Enchanted Forest, Naomin sanojen mukaan rakkauskirje häneltä suomalaisille ja Pohjois-Karjalalle.

Naomin lumosi paikallinen luonto, rauha, eläväiset ja ystävälliset Martta-naiset sekä esimerkillinen hyvinvointivaltio.

Odottelen Naomin juuri julkaistua kirjaa saapuvaksi Yhdysvalloista. Ja luulenpa, että lumoudun sitä lukiessani Suomesta ja Pohjois-Karjalasta vielä vähän lisää.

Tänä vuonna, alkaen Joensuun joulunavauksesta 21.11., meillä Virran väellä yhteistyökumppaneinemme on tarkoituksena yllättää kaupunkilaiset lumoavalla yllätyksellä. Marras- ja joulukuun pimeyteen lumovoimaa tarvitaankin.

Sain palautepuhelun kaupunkilaiselta, Pirjolta. Pirjo toivoi, että keskustan jäsenliikkeet panostaisivat jouluikkunoihin. Etenkin lastenlasten kanssa olisi kuulemma kovin mukavaa tulla kävelylle keskustaan, katselemaan somistettuja jouluikkunoita.

Pirjo on oikeassa: Tehdään kaikki oma pieni osuutemme viihtyisyyden ja kauneuden lisäämiseksi. Siitä se tunne syntyy.

P.S. Asunnottomien yötä vietetään Joensuussa viikolla 41. Tapahtuman tavoitteena on herätellä ajattelemaan ulkopuolisuutta ja sen inhimillisiä yksilöllisiä ja yhteisöllisiä seurauksia. Katso lisää jelli.fi.

Kommentoi

Hae Heilistä