Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Juni Sinkkonen

Vaihda parempaan!

Mistä sinä olet viimeksi luopunut?

Luopuminen mielletään usein kurjaksi asiaksi. Silloinhan ihmisellä on vähemmän, kun hän on luopunut jostakin! Etenkin ilmaston- ja ympäristönsuojeluun liitetään usein luopuminen: lihansyönnistä täytyy luopua, yksityisautoilusta pitää luopua, lentomatkailusta täytyy luopua… ja niin edelleen.

Kestävämpi elämäntapa näyttäytyy ankeana maakuopassa kieriskelynä ja hampaiden kiristelynä. Ja kun ihmiset ovat taipuvaisia pitämään kiinni saavutetuista eduista – tässä tapauksessa materiaalisesta yltäkylläisyydestä – ei oman elämäntavan muuttaminen ympäristöystävällisempään suuntaan houkuttele.

 

Tulen itse varsin matalatuloisesta perheestä, jossa ei ollut varaa lentää lomiksi etelään ja ostaa vaikkapa uusimpien muotivirtausten mukaisia vaatteita. Kirpputoreilta löytyi valtaosa tarvittavista kulutustavaroista, ja lomilla kotimaanmatkailu sekä sukulointi olivat kovassa huudossa. Lapsuudenkodin tottumusten ansiosta säästeliäisyys ja pyrkimys ekologisempaan elämään on minulle automaatio. Olen onnekas.

Koska länsimaissa kulutustason on väistämättä laskettava, jotta maapallomme säilyy elinvoimaisena, on lukuisten materia- ja energiaintensiiviseen elämään tottuneiden pakko muuttaa tapojaan, ennemmin tai myöhemmin. Mieluummin tietysti ennemmin. On yksinkertaisesti mukavampaa järjestellä uudelleen elämänsä palikoita hallitusti ja ennakoiden kuin kertarysäyksellä. Ja tässä luopuminen astuu kehiin. Vai astuuko?

 

Kaikki ystäväni ja tuttavani, joilta olen kysynyt luopumisesta ja jotka lukevat itsensä kestävämmän elämäntavan kannattajiksi, ovat kertoneet minulle, etteivät he ole kokeneet luopuneensa mistään tavoitellessaan arvojensa mukaista elämää. Minäkin koen vain vaihtaneeni monia asioita parempiin vaihtoehtoihin. Lentomatkailun minimoimisen myötä olen saanut monipuolisempia matkustuskokemuksia ja oppinut arvostamaan lähiluontoa enemmän. Kauppakeskuksissa pyörimisen tilalla on enemmän aikaa levätä ja nähdä rakkaita ihmisiä. Sekä tietysti enemmän rahaa vaikkapa tanssi- ja teatteriesityksissä käymiseen.

Eläinperäisiä ruoka-aineita sisältävän ruokavalion vaihtaminen kasviperäiseen toi mukanaan uusia jännittäviä makumaailmoja ja paremman olon. Onkin hykerryttävä ajatus, että kovan rasvan ja kolesterolin vaihtaminen kuituun ja kasvisten väritykitykseen olisi jollain tavalla luopumista!

 

Useimmat meistä haluavat tehdä jotakin kanssaihmistensä ja maapallon hyväksi – tai vähintään tavoitella sitä, ettei heidän toimintansa ainakaan heikennä näiden elinehtoja. Kulkeminen kohti omien arvojen mukaista elämää voi kuitenkin tuntua vaikealta, etenkin jos muutokset näkee luopumisena. Onneksi niin ei tarvitse olla. Luopumisen sijaan voit vaihtaa parempaan ja saada jotain lisää – aikaa, lepoa, uusia kokemuksia.

Mikset siis vaihtaisi parempaan jo tänään? Vegaanihaastekin starttaa tammikuun alussa: vegaanihaaste.fi

Kommentoi

Hae Heilistä