Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Minun totuuteni

Koronavirus on lähtöisin laboratoriosta, ja länsimaat levittivät virusta tarkoituksellisesti Kiinassa horjuttaakseen kommunistipuoluetta. Koronarokotteen avulla ihmisiin istutetaan mikrosiru, joka aktivoidaan 5G-verkon välityksellä. Tehokkaita koronataudin hoitokeinoja ovat valkosipuliveden ja naudan virtsan juominen.

Uskotko sinä näihin väitteisiin? Moni uskoo, ja se on pelottavaa – ennen kaikkea siksi, että korona-aika on nostanut esiin ennen näkemättömän vimman kyseenalaistaa tiedettä ja levittää väärää tietoa.

Koronarokotteet ovat jakaneet kansan kahtia. Ne, jotka haluavat syystä tai toisesta jättää rokotteen ottamatta, vetoavat yksilönvapauteen ja kykyynsä arvioida riskit itse.

Koronakriittinen ihminen löytää internetin aarreaitasta kaiken tarvitsemansa. On joka lähtöön dosenttia, somevaikuttajaa ja hyvinvointivalmentajaa, jotka tietävät totuuden. Heillä on varmaa, yhteiskuntien, valtioiden ja tutkijoiden salaamaa tietoa, jota ei haluta kansan korviin.

Salaliittoteorioilla on lähes aina yhteisiä piirteitä. Yksi niistä on jako meihin ja niihin. Me on tavallinen kansa, joka joutuu niiden – pahan eliitin tai instituutioiden – uhriksi.

Salaliittoteorioissa korostetaan yksilön omaa heräämistä todellisuuteen ja tarjotaan monimutkaisiin ongelmiin yksinkertainen ratkaisu. Samalla asetutaan vietävissä olevien ihmisten yläpuolelle.

Vahvistusharha tarkoittaa sitä, että ihmisen aivot poimivat juuri omaan ajatteluun sopivia todisteita. Kun on tiukasti kiinni omissa uskomuksissaan, ihmisen on liki mahdoton muuttaa käsitystään, vaikka kaikki todisteet osoittaisivat päinvastaista.

Ihminen voi uskoa mitä kummallisimpiin teorioihin. Ruotsissa kohahdutti pari vuotta sitten pariskunta, jonka puolitoistavuotias lapsi oli lähes nääntynyt nälkään. Syy tähän oli yksinkertainen: vanhemmat eivät uskoneet, että ihmisen tarvitsisi syödä. He uskoivat, että pitkäaikaisilla henkisillä ja ruumiillisilla harjoituksilla on mahdollista saavuttaa tila, jossa voi elää ilman ruokaa tai vettä.

Eräs tuntemani ikämies puolestaan julistaa somessa jatkuvasti, ettei ilmastonmuutos ole totta vaan tilastoharha, ja totuuden piilottamiseksi on valjastettu kokonainen tiedeyhteisö. Hän on varma oikeassaolostaan esimerkiksi siksi, että nyt ulkona vallitsee kylmä talvisää.

Hänelle vaikkapa Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden tutkimusnäytöt ovat puhdasta hömppää, koska hänen uskonkerhossaan ihminen ei voi lämmittää ilmakehää hiilidioksidipäästöillään.

Välillä päästä nousee savu näitä lukiessa. Kuinka vinoon ihmisen ajattelun pitää mennä, että hän todella uskoo itse tuntevansa asian paremmin kuin suurin osa alan tieteentekijöistä? Ja miten kukaan kuvittelee, että tuhansia ihmisiä voitaisiin valjastaa jonkin käsittämättömän salaliiton taakse?

Nykymaailmassa, jossa pieninkään salaisuus tai lipsahdus ei tahdo pysyä piilossa, ajatus on absurdi.

Jos jokin teoria kuulostaa liian herkulliselta ja jännittävältä ollakseen totta, se aika varmasti ei ole totta.

Kommentoi

Hae Heilistä