Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Kanerva Vaakanainen

Lukeminen ei vaaranna terveyttäsi

Nykyään saa lukea lehdistä ja netistä, miten kaikki vaarantaa terveyden. Suola, sokeri, liian vähäinen liikunta, alkoholi, tupakka, liikaa nukkuminen ja liian vähän nukkuminen. Tässä olivat ne yleisimmät syyt.

Mutta lukeminen, se ei vaaranna terveyttäsi. Päin vastoin! Kirjailija Leena Krohn on osuvasti todennut, että lukeminen ehkäisee henkisiä puutostauteja, tunteiden näivettymistä, älyllistä laiskuutta ja moraalista sokeutta.

Matkustaessani ulkomailla käyn aina paikallisissa kirjakaupoissa. On mielenkiintoista nähdä, mitä muualla luetaan. Ja paljon luetaan, ihmisiä näkee metroissa, busseissa, puistoissa ja kahviloissa kirja kädessä. Se on rauhoittava ja turvallinen näky. Se myös tuo tunteen siitä, että kielet säilyvät.

Paljon olen myös saanut lukea sekä kuulla siitä, etteivät lapset ja nuoriso ole kiinnostuneita kirjallisuudesta. Lukeminen kilpailee niin monen muun aktiviteetin kanssa, ja aika on rajallista.

Helsingin Sanomissa oli haastateltu kahta kirjailijaa, Emmi Itärantaa ja Mikko Rimmistä, joiden mukaan suomen kielellä ei ole mitään hätää. Rimminen uskoo, että kieli ei taannu koskaan, vaan siinä tapahtuu evoluutiota. Itäranta jatkaa, että kieli muuttuu ja imee uusia vaikutteita, ja se kertoo vain siitä, että ihmiset käyttävä kieltä aktiivisesti. He ymmärtävät opettajien huolen siitä, että lapset ja nuoret eivät lue riittävästi.

Itärannan mukaan suomen kieli ei ole mihinkään katoamassa, vaan kieltä otetaan jollain muulla, uudella tavalla haltuun.

Aika näyttää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Olen silti hieman huolissani. Ketään ei voi pakottaa lukemaan, mutta sille on hyvä luoda mahdollisuudet aina kun on mahdollista.

Suvun lapsia ja nuorisoa olen pyrkinyt muistamaan kirjoilla. Näin monet vanhemmat ja isovanhemmat toimivat. Mutta paras esimerkki on oma toiminta. Kännykän sijasta käteen voi ottaa kirjan. Äänikirjat ovat sitten asia erikseen. Monet tekevät lumitöitä äänikirjoja kuunnellen.

Lukeminen on ilmaista ajanvietettä, unohtamatta sen lukuisia terveysvaikutuksia.

Kommentoi

Hae Heilistä