Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Hyvä vuosi

Tästä vuodesta tulee hyvä vuosi. Alku ei ole mitenkään lupaava, vaan jo totutulla kaavalla edetään: tammimarkkinat peruttu, vaalitori peruttu ja alkuvuoden muutkin tekemiset ovat vakavassa harkinnassa. Omikron-tsunami pyyhkii rajulla voimalla totutut kuviot uusiksi.

Nyt on aika toimia vastuullisesti: vältetään nyt niitä kontakteja, otetaan rokotteet ja pidetään maskeja. Tätä olemme opetelleet jo kaksi vuotta, ja tämän me osaamme. Nyt ei ole aika lipsua ladulta.

Mutta tehdään yhdessä tästä vuodesta kaikesta huolimatta hyvä vuosi. Alla on minun muutama vinkki vuoteen 2022.

Aloitetaan hyvä vuosi kiittämällä paikallisia yrittäjiä: vinkkaa nyt Virran tai Heilin nettisivuilla, mistä olet saanut kaupungin parasta palvelua!

Kyseessä on uusi kilpailu, jossa asiakkaat voivat vinkata ja äänestää parhaimman asiakaspalvelukokemuksen tarjonneen yrityksen. Kilpailun tavoitteena on tuoda esille joensuulaista erinomaista ja vieraanvaraisuudesta tunnettua palvelukulttuuria. Voit antaa vinkin 12.1. saakka, jonka jälkeen eniten mainintoja saaneista yrityksistä järjestetään yleisöäänestys tammikuun lopussa.

Kilpailun järjestävät yhdessä Virran kanssa Karjalan Heili, Pohjois-Karjalan Kauppakamari, Joensuun Nuorkauppakamari ja Karelia-ammattikorkeakoulu.

Vahvistetaan demokratiaa ja muistetaan oman isänmaan arvo.

Tammikuussa on historian ensimmäiset aluevaalit, joissa päätetään jokaisen suomalaisen elämän isoista asioista: hoidosta, hoivasta ja turvasta. Demokratia toteutuu vain äänestämällä, ja rauhallinen yhteiskuntakehitys toteutuu vain demokratian kautta. Vaaditaan puolueilta ja ehdokkailta rehtiä kampanjointia, jossa keskitytään sote-palveluiden kysymyksiin ratkaisukeskeisesti, eikä lietsota presidentti Niinistönkin mainitsemaa eripuraa.

Siinä on puheenaihetta kerrakseen, kun kansakuntana yhdessä ratkaisisimme, miten saamme tuotettua enemmän sote-palveluita yhä vähenevillä resursseilla.

Nyt on aika pitää työyhteisöstä huolta.

Pandemian aikana monen työ on muuttunut, ainakin tapa ja paikka tehdä sitä, johtaa ja tulla johdetuksi. Etätyön lisääntynyt tekeminen on irrottanut tekijänsä vakiintuneista yhteisön rutiineista kohti itse luotuja rutiineja. Monen tekijän kohdalla mahdollisuus rauhoittua arvioimaan työuraansa on aiheuttanut tai aiheuttamassa sen, että tulemme lähitulevaisuudessa näkemään merkittävät työpaikanvaihtoviikot.

Viitteitä tästä alkavasta tsunamista oli helppo lukea vuoden vaihtuessa sosiaalisessa mediassa, uudet haasteet -päivitysten kautta.

Minun hyvä vuosi 2022 on ”ihan pihalla”.

Entistä enemmän vapaa-aikaa on tullut vietettyä pienessä perhepiirissä, kotoisten askareiden ja lähiharrastusten parissa. Tälle vuodelle tavoitteenani on olla entistä enemmän ulkona eri vuodenaikojen riennoissa: reiteillä, metsissä, kentillä… kirjaimellisesti siis ihan pihalla, yhdessä avioherran kanssa. Vuoden tulostavoitteeksi voisi sopia kirkkoherra Kari Kanalan teesit: hitaammin, matalammalle ja heikommin.

Eli armollista vuotta 2022 kanssakulkijat!

Kommentoi

Hae Heilistä