Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katri Hirvonen

Välillä on väliä

Seuraa postipakettisi kulkua klikkaamalla tästä, houkuttelee viesti. En harrasta verkkokauppoja, joten tunnistin huijausviestin vaivatta.

Viestejä oli tullut myös nuorille. Opiskelija totesi, että ne on helppo tunnistaa, kun ne ovat täynnä kirjoitusvirheitä ja huonoa suomea. Samalla hän tuli vastanneeksi opiskelijoiden toistuvaan kysymykseen: siksi täällä amiksessakin pitää opiskella ”äidinkieltä, matikkaa ja muita kouluaineita”, että osaisit paremmin tunnistaa esimerkiksi kalasteluviestit ja valeuutiset.

Ei sillä ole väliä, purnasi opiskelija, kun pyysin korjaamaan kirjoitusvirheitä. Välillä välillä on merkitsevästi väliä. Opiskelija kirjoitti omalaatuisella, huteralla käsialalla selityksen termille verotuksen progressiivisuus: kUn Tul ot ka SvAAniiN vERo TUSkiN KasV aa.

Nuoria diginatiiveja himoitaan töihin esimerkiksi sosiaalisen median osaajina. Yhä useamman kielitaito ei kuitenkaan riitä tunnistamaan huonoa viestiä. Herääkö ruokahalusi mainoksesta, jossa ”kokki loihtii kermaperunat ja porsas pihvin”? Minussa herää epäilys ravintolan hygieniatasosta.

Kerran näin somessa, kun kauppias pyysi jakamaan mainosta huomattavan isosta lohitarjouksesta. Ilmoituksessa vihjattiin, että tilaukseen oli tullut kömmähdys ja kalaa oli tuotu kauppaan rutkasti liikaa. Olikohan tilauslistassa lukenut: Muista tilata tonni kalaa.

Pikkuvirheille on helppo naureskella (optimisti jolla seisoi pakkasessa), mutta kyse voi olla isosta ilmiöstä. Kahvipöytäkeskustelussa yrittäjä esitti huolensa tulevaisuuden työntekijöistä, jos koululaisten matemaattisten taitojen taso jatkaa laskemistaan. Kuin sinetiksi huolelle kuulin vuorokautta myöhemmin, kuinka opiskelija yritti selvittää viikkotyötuntiensa määrän. Viisi kahdeksantuntista työpäivää ei tuottanut päässälaskulla hänelle vastausta.

Matemaattisen ajattelun taitoja tarvitaan joka ammatissa, muistutti yrittäjä. Työelämään valmistuvat tarvitsevat vahvat jatkuvan oppimisen taidot: yleistietoa, äidinkielensä taitoa oppiakseen muita kieliä, matemaattista ymmärrystä ja (työ)elämäntaitoja pystyäkseen laatimaan ymmärrettäviä ohjeita ja raportteja toisille tai mallintamaan osaamistaan työnsä – ja yrityksen – kehittämiseksi.

Työvoimapulasta kärsivät alat haluavat imuroida nuoret töihin mahdollisimman nopeasti. Ymmärrettävää, mutta lyhytnäköistä, kuten yrittäjäystäväni on huomannut. Voimme tarjota pikakoulutuksia, mutta pikaoppimista emme voi taata. Työelämä hoi, annathan oppimiselle aikaa ja rauhaa!

Ammatillinen koulutus antaa saman jatko-opintokelpoisuuden kuin lukio, mutta kelpoisuuden lisäksi opiskelijan täytyy saada myös todelliset valmiudet oppia lisää. Nuori työntekijä oppii ammattilaiseksi tekemällä työtä opiskeluvuosien aikana ja jälkeen. Hyväksi ammattilaiseksi oppimiseen tarvitaan kädentaitojen lisäksi ajattelua. Siihen tarvitaan matemaattista osaamista, kielten tajua ja ympäröivän elämän ymmärtämistä. Ettei tule myyneeksi ”tavaroita, tyttären, hänen lapsensa ja omiani”.

Kommentoi

Hae Heilistä