Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Elinvoimainen vartin keskusta

Keskustat ovat kaupunkipolitiikan ydin. Koronapandemian rajoitukset kurittivat erityisesti kaupunkikeskustoja. Sen johdosta Ympäristöministeriö tilasi Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry:ltä asiantuntijanäkemyksiä keskustojen elinvoiman kehittämiseksi. Syntyi uusi keskustan kehittämisen käsite, vartin keskusta. Kaikki, mikä on kilometrin säteellä keskustan keskipisteestä, on vartin keskustassa.

Elinvoimaa vahvistetaan kasvattamalla kaupunkia sisäänpäin. Tiivistämällä rakennetta ja tuomalla lisää asumista ja työpaikkoja keskustaan.

Osuuspankki toi alkuvuodesta mallikkaasti yli kaksisataa työpaikkaa Kauppakadulle sijoitettavaan uuteen palvelukeskukseen. Vielä merkittävämpi vaikutuksiltaan on Joensuun kaupungin hallinnon keskittäminen Torikadulle valmistuviin uusiin hallinnon tiloihin.

Toivoisin myös tyhjilleen jääneiden, nykystandardien mukaisesti ehkä liiketiloiksi soveltumattomien kävelykeskustan liikehuoneistojen vetävän jatkossa puoleensa muunneltavina toimistotiloina erityisesti erilaisia asiantuntijayrityksiä, kuten suunnittelu- ja asianajotoimistoja.

Kaikki keskustassa työssä käyvät tuovat lisää kaivattua myyntiä niin lounasravintoloihin, kahviloihin, palveluyrityksiin kuin erikoiskaupallekin. Sitä kautta tarjontakin pääsee kehittymään, kun kysyntää on.

Tapahtumat, kulttuuri ja matkailu tukevat keskustan elinvoimaa, ja tämä tuotiin vahvasti esille myös EKK:n asiantuntijoiden selvityksessä. Ehdottoman tärkeää on, että kulttuuri-investoinnit sijoitetaan keskustaan.

Musiikkitalon paikka on Carelicumin korttelissa, ei yhtään syrjempänä Koskikadun joukkoliikennekatua, takseja, pyöräilybaanoja ja Carelicumin korttelin ympärillä olevia parkkitaloja, toriparkista puhumattakaan. Musiikkitalosta on tehtävä näiden laulumaiden vetovoimainen sydän, joka vetää ilta toisensa jälkeen satoja kuuntelijoita nauttimaan konserteista – klassisesta musiikista populaarin helmiin. Ja juuri nuo konserttikävijät jälleen käyttävät keskustan palveluja.

Sinisen virran museokonsepti palautui valmisteluun Museoviraston lausunnon saattelemana. Hyvä niin, sillä Kaupungintalo on Joensuun arvokkain rakennus. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että hyvällä valmistelutyöllä nykyinen kaupungintalo on muuntautuvissa kulttuurin palvelukseen. Nyt vain tarvitaan kunnianhimoa ja näkemyksellisyyttä. Museokonsertista tulee rakentua matkailullisesti vetävä kohde, hyvä syy kymmenille tuhansille matkailijoille tulla juuri Joensuuhun näkemään ja kokemaan jotain ainutlaatuista. Siinä on koko projektin suurin haaste!

Joensuun keskustan tapahtumat tuovat vuosittain kymmeniä tuhansia kävijöitä keskustaan. Vartin keskusta on elämyksellinen ja viihtyisä niin asujilleen kuin siellä vieraileville. Tämä edellyttää vahvaa yhteistyötä tapahtuma-alalla sekä jatkuvaa kehittämistä. Ilolla voin nyt kertoa, että Virta on valittu tuottamaan Joen yö -tapahtumaa. Tulemme palauttamaan sen ytimen kävelykeskustaan ja tekemään siitä aidon kaupunkikulttuuritapahtuman.

Kommentoi

Hae Heilistä