Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Tervetuloa aikamatkoille

Ihmisen kaipuu entisiin aikoihin on omituinen joskin varsin inhimillinen piirre.

Moni haikailee nuoruuden perään, siihen tunteeseen kun koko elämä oli yhtä toukokuuta, kaikki mahdollista ja ovet auki. Ah, mikä valheellinen vapauden kuvitelma silloin ympäröikään. Tai jospa voisinkin palata pistäytymään lapsuudenvuosissa, siinä huolettomuuden ja onnen ajassa. Jälkeenpäin tuntuu kuin 1980-luvulla maailmassa ei olisi muuta ollutkaan kuin loistava tulevaisuus. Nyt tuntuu aika usein aivan toiselta.

Nostalgiannälkä, menneiden aikojen ikävä näkyy myös vaikkapa Facebookissa, jossa erilaiset muisteluryhmät ovat nousseet valtavaan suosioon. Ryhmissä muistellaan valokuvien voimin entisiä huippu-urheilijoita, rokkibändejä, kaupunkikuvia, autoja, vanhoja taloja, baareja ja entisajan ihmisiä.

Valokuvan voima on ihmeellinen: se palauttaa hetkessä mieleen, miltä näytti Torikadun varrella 1996 tai miltä tuoksui siinä Joensuun ensimmäisessä hampurilaisravintolassa.

Olen monesti visioinut tällaista hieman hassua yrityskonseptia. Koska en näillä näkymin ole lähdössä matkailubisnekseen ihan heti, uskallan esitellä ideani.

Menneitä aikoja kaipaaville ihmisille tarvitaan omat elämysmatkat. Näiden järjestely vaatii hieman ponnistelua mutta ei mahdottomuuksia.

Ensiksi hankitaan sopivalla sijainnilla eri vuosikymmenien, mahdollisesti jopa eri vuosisatojen, taloja. 1800-luvun savupirtti, 1940-luvun rintamamiestalo, 1960-luvun mineriittilevyinen laatikkotalo, 1970- luvun talo elintasosiipeen rakennettuine saunoineen, 1980-luvun pankinjohtajan ökytalo, 1990-luvun valkea tiilitalo kaariovineen... Listahan on mitä lavein.

Talojen sisustus rakennetaan autenttisesti ajanmukaiseksi. Vuosikymmenien muodinmukaisia tapetteja ja maalisävyjä löytyy aivan kaupasta, mutta huonekaluja, astioita ja kodinkoneita joutunee kaivelemaan kirpputoreilta ja kuolinpesistä. Kun talo on sisustettu täysin ajanmukaiseksi, valitaan taloon juuri sopivat viihdykkeet. Kuvaputkitelkkarista näkyy ykkönen ja kakkonen, radiosta kuuluu vain pari Yleisradion kanavaa. Lankapuhelin on paikoillaan eteisen puhelinpöydällä, kirjahyllyt pursuavat tietokirjoja, Päätaloa ja Linnaa.

Aikamatkalla tärkeää on toki myös ruoka. Jokaisessa talossa syödään vain ajanmukaisia ruokia: vaikkapa kuoriperunoita, kyljyksiä, jauhemaksapihviä tai makaronivelliä.

Viihdykkeet ovat myös aikaan sopivia. Lapsille ulkona kirkonrottaa ja polttopalloa, aikuisille vaikkapa Jane Fondan jumppavideoita tai lampaiden ruokkimista – riippuen toki aikakaudesta, jolle sattui suuntaamaan.

Päivänselvää on se, että näille lomamatkoille ei mitään älylaitteita kanneta mukana. 1970-luvulta alkaen voi toki ikuistaa oman lomansa filmikameralle, joiden kuvia pääsee ihailemaan sitten muutaman viikon päästä.

Kun aikamatkat alkavat, olen oitis jonossa. Voisin uteliaisuuttani aloittaa matkat vaikkapa 1970-luvulta, jos tarjolla olisi rokkia, rauhaa ja rakkautta.

Kommentoi

Hae Heilistä