Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Saara Sahlstén

Kouluhan sen hoitaa!

Täydennän tästä viikosta alkaen Heilin vakiokolumnistien joukkoa, aiheenani seksuaalikasvatus. Tämä on sarjan ensimmäinen osa. Hauska tutustua!

Mutta hetkinen. Tarvitseeko meidän kaupunkilehteä lukevien maijameikäläisten tietää seksuaalikasvatuksesta? Kouluhan sen hoitaa!

Olen pohjakoulutukseltani erityisopettaja ja luokanopettaja. Valmistuttuani tein töitä peruskouluissa Kontiolahdella, Joensuussa ja Liperissä. Alakoulun arjessa havahduin siihen, että meillä opettajilla ei ole koulutuksen kautta lainkaan tietoa lasten ohjaamisesta erilaisissa seksuaalisuuteen liittyvissä teemoissa.

Aloin huvikseni tehdä epävirallista gallupia lasten kanssa työskenteleville tutuille. Olipa kyseessä varhaiskasvattaja, nuorisopsykologi tai sairaanhoitaja, niin kaikilla oli vastaavia kokemuksia. Oppilaita puhututti oman kehon muutokset, seurustelu, aikuisten seksi ja mehukkaat termit nussimisesta pornoon ja huoritteluun.

Minä ja kollegani koimme epätietoisuutta, mikä olisi hyvä tapa reagoida. Saako tästä asiasta jo puhua tämän ikäisten kanssa? Ihmisen biologia käydään vitosluokalla, mutta kaikki muu on pitkälle oman perehtyneisyyden varassa. Kaipasimme lisää tietoa ja varmuutta. Kukaan ei halunnut tehdä lasten kasvulle hallaa, mutta tiedon puutteessa asian ohittaminen tuntui usein parhaalta ratkaisulta.

 

Päädyin kouluttautumaan seksuaalineuvojaksi ja seksuaalikasvattajaksi. Ymmärsin pian, että ihmisen seksuaalisuuden olennainen perusta rakentuu jo alle kouluiässä. Seksuaalikasvatus ei ole mikään erillinen laatikko, jota sivutaan murrosiässä. Päinvastoin. Seksuaalikasvatusta tapahtuu arjessa jatkuvasti, heti vaippavuosista alkaen. Halusimmepa tai emme.

Myös uutisia seuraamalla huomaa, että seksuaalikasvatusta tarvitaan kipeästi. Kouluterveyskyselyn tulokset, jatkuvat seksuaalisen häirinnän paljastukset ja nuorten käyttämät neuvontapalvelut osoittavat vahvan lisätiedon tarpeen.

Seksuaalikasvatuksen tavoitteena on ihminen, joka voi hyvin omissa nahoissaan ja ihmissuhteissaan. Seksuaalikasvatus on myös riskien ennaltaehkäisyä. Kun 90-luvun lamassa seksivalistuksesta leikattiin, se näkyi tilastoissa ei-toivottujen teiniraskauksien piikkinä.

 

Tutkimusten mukaan seksuaalisuuden kehitykseen vaikuttaa voimakkaimmin lapsuuden kodin arvot ja käsitykset. Lisäksi jälkensä jättävät myös muut elämän tärkeät ihmiset: opettajat, valmentajat ja kaverit. Olisi perusteltua, että kaikki lasten kanssa työskentelevät saisivat koulutuksessaan edes perustiedot seksuaalisuuden kehityksestä ja myönteisen kasvun tukemisesta.

Koska vahvin pohja luodaan kuitenkin kotona, erityisen tärkeää on, että me vanhemmat saamme tietoa. Seksuaalikasvatuksella voidaan parantaa lasten hyvinvointia ja turvallisuutta merkittävästi. Kukapa ei haluaisi antaa lapselleen hyviä eväitä elämää varten. Juuri siksi on hienoa käsitellä seksuaalikasvatuksen laajaa aihetta kaupunkilehdessä. Siellä missä ihmiset ja arki ovat. Sillä juuri siellä se seksuaalisuuskin on.

Kommentoi

Hae Heilistä