Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katri Hirvonen

Ottaa aivoon

Tänään teen kaikki keskeneräiset työt valmiiksi! Ensimmäisenä työsuunnitelmat. Klikkaan kuvaketta, ohjelma latautuu hitaasti. Ruudulle ehtii kilahtaa viesti: yhteiskäyttöisen, pilvenpiirtäjän korkuisen Excel-taulukon tietoja pitää korjata.

Sitä varten etsin dokumenttia, mutta en muista, onko se tallennettu pilveen, kanavalle, intraan, viestiketjuun tai omaan vai jaettuun kansioon. Pirautan itseäni viisaammalle. Tekstari vastaa: Soitan takaisin.

Huomaan taulukosta tyhjän kohdan ja muistan saaneeni siihen liittyvän meilin. Avaan sähköpostin. Uusin viesti muistuttaa hyväksyntäkuittauksesta HR-ohjelmassa. Opettaja raportoi minulle osallistuneensa aivotutkimusluennolle. Olin samassa koulutuksessa, se oli erinomainen.

Avaan HR-ohjelman, ja muistan, että minunkin täytyy lähettää kuittauspyyntö omalle esihenkilölleni ja vastata koulutuksen palautekyselyyn. Löytyyköhän kyselylinkki webinaarin kalenterikutsusta?

Kalenteri muistuttaa tulevan palaverin valmistelusta. Soitan kollegalle Teams-puhelun, mutta saan vastaukseksi pikaviestin. Kipaisen hakemaan kahvia. Pannu on tyhjä, laitan tulemaan lisää. Vahtimestari vilahtaa käytävällä. Siitä muistan avaintilauksen. Spurttaan vahtimestarin perään.

Taskussa surisee, se itseäni viisaampi soittaa takaisin. En enää muista, mitä asiani koski, mutta lupaan palata asiaan. Kahvituttaa. Palaan taukohuoneeseen. Kuka pöljä keitti kahvin ilman poroja! Lähestyvä opettaja huhuilee työsuunnitelmansa vaihetta. Öh, vaiheessa…

Väsyttää, vaikka koko päivän vain istuin. Työ tuntuu sitä rankemmalta mitä kevyemmäksi se on suunniteltu. Tietotyö ottaa aivoon, kertoo aivotutkija Minna Huotilainen.

Huotilainen luennoi suomalaisen työelämän kognitiivisesta ergonomiasta, eli sen puutteesta. Kuka suostuisi kaivamaan ojaa kymmenkiloisella lapiolla? Tietotyön huonoa ergonomiaa aiheuttavat kömpelöt, yhteensopimattomat ohjelmat, keskeytykset, huomion varastavat ärsykkeet ja aikapaine, ettei ehdi ajatella.

Multitasking, monen asian yhtäaikainen suorittaminen kuormittaa aivoja enemmän kuin yhden asian tekeminen kerralla alusta loppuun. Kun asia jää kesken, se jää aivoihin pyörimään, vaikka kuvittelee siirtyvänsä toiseen tehtävään. Evoluutio ei ole ehtinyt muovata aivojamme luolamieskaudelta tiedon tykitykseen ja digitykseen.

Robotisoidussa työelämässä ihmisaivoille jää ongelmanratkaisijan rooli. Monesta työstä on yt-neuvoteltu ulos aivoja lepuuttavat askareet. Ennen paperittomia toimistoja tuli aivotyöhön tauko kopiokoneen vieressä papereiden monistumista odotellessa tai kirjekuoria kiinni liimatessa.

Tietotyön ergonomisoitumista odotellessa voin ottaa kotikonstit käyttöön. Automaatti-ilmoitukset ja esikatseluikkunat voi mykistää, ajastaa tai poistaa. Työtehtävien välillä pomppimista kannattaa laistaa, ettei itse ruoki keskittymishäiriöitä.

Pienet verryttelytauot on syytä muistaa. Kahvihuoneen siistimistä kannattaisikin haluta eikä väistää. Se ottaa aivoon vähemmän kuin liika tietotyö.

Kommentoi

Hae Heilistä