Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Käyhkö

Savolaiset taas perseen mitan edellä!

Verkkokalvooni takertui äskettäin syvällinen lehtiartikkeli (IL 16.4.), jossa kerrottiin koko sivun voimalla, että eteläsavolaisten paljaista takapuolista oli tehty kirja ja näyttely. Joku voisi äkkiseltään ajatella, että tällainen idea on ihan perseestä, mutta Suomen Kulttuurirahastossa ei oltu pää hanurissa, ja ennen kuin kukaan ehti pyyhkimään, oli projektille myönnetty 22 000 euron tuki.

Niin näkivät päivänvalon ja työmiehenviivan valokuvausprojekti PerSe ja sen ulostulemana PERSE. Peilikuva -kirja ja Suuri persenäyttely. Paljastettakoon, että näyttely on auki elokuun loppuun, joten jos jonkun mielestä kesäloma ei ole ollut riittävän perseestä, eikun perperi kohti Mikkeliä!

“Yksikään perse ei ole vain perse, vaan jokainen perse on aina enemmän kuin vain perse”, toteaa taiteilija itse. Totta on, että tätä puolta perseestä harvoin tulee ajatelleeksi.

Hauska ja viaton tempaus, ajattelin ensin. Mutta kun riittävän syvältä jaksoi kaivaa syytä pahoittaa mieli, löytyihän se. Minuun iski persekateus.

Miksi eteläsavolaiset takapuolet? Mikä on vikana pohjoiskarjalaisissa takalistoissa? Varmasti ihan yhtä perseestä ovat ne. Selitykseksi hyväksyn kakistellen vain sen, että tämä oli ainoa tapa saada näyttelykelpoja kuvia savolaisista.

Mutta silti. Tuli persuksen alla vaadin heti tänä kesänä myös pohjoiskarjalaiset perseet ikuistettavan! Semminkin kun oli lähellä, ettei täkäläisistä kaksikannikkaisista tullut katoavaa kansanperinnettä 1970-luvulla. Tällä viittaan tietysti Pohjois-Karjala-projektiin, joka sai maakuntamme asukkaat vähentämään radikaalisti rasvan käyttöä, ja jos projekti olisi onnistunut vielä yhtään paremmin, perseemme olisivat kenties kuihtuneet tyystin pois.

Onneksi sentään vähän täytettä jäi, ihan jo senkin takia, etteivät lompakot tipahdelleet tyhjyyttään kumisevien sarkahousujen perstaskuista. Tämän aluetaloudellisia vaikutuksia en uskalla edes arvioida, mutta persauki oltaisiin oltu koko lääni.

Vaikka savolaiset menivät tässä nyt perse edellä torniin, julkisuutta hanke selvästikin on tuonut perinteisiä markkinointiperseilyjä enemmän. Meillä Pohjois-Karjalassa kesän tuhdein tempaus markkinoinnin saralla on juhannuksen jälkeen Neloselta tuleva tv-sarja Sami Kurosen makumatka Pohjois-Karjalassa, jota maakuntaliitto tukee ohjelmaan liittyvä kampanjointi mukaan lukien 390 000 eurolla.

Ohjelma on mielestäni oikein hyvä idea, mutta toisaalta savolaisia perseitä saatiin kuvattua tuolla 22 000 eurolla 116 valokuvan verran eli yhden perseen kappalehinnaksi tulee 189 euroa 66 senttiä, mikä tarkoittaa, että Kurosen ohjelman hinnalla oltaisiin saatu filmattua 2 056 persettä. Tienvarsikyltteinä se olisi tarkoittanut tuoretta persettä sadan metrin välein Kesälahdelta Valtimolle. Miettikääpä sitä somenäkyvyyden määrää!

Tai sitten satunnainen matkailija olisi kannikoitaan kohauttaen todennut, että on näköjään Pohjois-Karjalassa vaalit ja ehdokkaat yhtä perseestä kuin kotipitäjässäkin.

Kommentoi

Hae Heilistä