Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Kolumni: Positiivinen vire keskustassa

Vihdoinkin Joensuun keskustassa on alettu elpyä pandemiavuosista. Jo useammasta suunnasta keskustan kauppiailta on kuulunut terveisiä, että asiakkaat ovat palanneet erikoisliikkeisiin ja kauppaa käydään pandemiaa edeltävissä tai jopa paremmissa lukemissa. Pitkään elpyminen on Joensuussa ottanut, pidempään kuin monessa muussa kaupungissa, mutta suunta on nyt oikea.

 

Käynnistyvällä juhlakaudella vietetään kahden vuoden tauon jälkeen valmistujaisia ja ylioppilasjuhlia, myös isommat häät, sukujuhlat ja syntymäpäivät ovat jälleen sallittuja iloja. Juhlien palaaminen luo merkittävän piristysruiskeen erikoiskaupalle. Myös ravintoloissa lisääntynyt liikehdintä näkyy. Osa ravintoloista on jo myynyt kesän tilauskalenterit täyteen. Useampi yrittäjä Joensuun keskustassa olisi valmis työllistämään lisää osaavaa työvoimaa, mikäli sitä olisi vain tarjolla.

Kesän sääennuste lupaa vähäsateista ja lämmintä kesää. Tänä kesänä Joensuun keskustassa asiakkaita hemmotellaan sään lisäksi runsaalla ja monipuolisella kesäravintola- ja terassitarjonnalla sekä todella monipuolisella tapahtumatarjonnalla.

Keskustan kesänavauksessa 20.–21.5. Kauppatorilla pääsee tutustumaan myös maakunnan matkailun kesän tarjontaan. Monipuolisella tarjonnalla onkin tärkeää pitää paikallinen kysyntä vahvana, sillä itäisenä maakuntana ja kaupunkina on toki haaste korvata pysähtynyt Venäjältä suuntautunut matkailu.

 

On erinomaista, että yksityinen sektori osoittaa elpymistä, sillä julkinen talous on se, joka seuraavaksi sakkaa. Velkaantunut valtio, pohjattomaksi menoeräksi osoittautuva soteratkaisu ja kuntien kasvavat kulut pitää jollain rahoittaa.

Kuntapäättäjät joutuvat tekemään pakollisia investointipäätöksiä muun muassa koulurakentamisiin liittyen, samalla kun rakentamisen kustannukset kasvavat nopeammin kuin budjetteja ehditään päivittää. Tulevaisuusinvestointeja ei kuitenkaan saa jättää tekemättä.

Joensuun keskusta tarvitsee investoinnin riittävän isolle konserttisalille, puhutaan nyt sitten vaikka musiikkitalosta nimikkeenä. Nyt vain päättäjien pitää laittaa jäitä hattuun ja tehdä viisaita ja myös taloudellisesti kestäviä ratkaisuja.

 

Carelicumin korttelin mahdollistava sisäpihan täydennysrakentaminen olisi taloudellisesti kestävä tapa ratkaista musiikkitalon rakentaminen ja valmistuminen seuraavan viiden vuoden sisällä.

Täydennysrakentaminen, jossa hyödynnettäisiin jo kaupungin omistamia Carelicumin tiloja olisi arviolta kustannuksiltaan noin kolmannes verrattuna kokonaan erillisen arkkitehtuurisen monumentin rakentamiseen. Musiikkitalon tarvitsema ympäröivä infrahan Carelicumissa olisi jo valmiina: Koskikatu on julkisen liikenteen ja taksien pääväylä, myös pyöräbaanat tuovat keskustaan ja autoille on rakennettu pysäköintitilaa useammankin yrityksen toimesta.

Kommentoi

Hae Heilistä