Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Juni Sinkkonen

Vaihto kannattaa

Olen ollut opiskeluvaihdossa Uppsalassa pian puoli vuotta. Voin vilpittömästi sanoa, että tämä on ollut elämäni antoisimpia ajanjaksoja. Omasta kokemuksestani käsin haluaisinkin kannustaa kaikkia opiskelijoita lähtemään vaihtoon, jos ajatus tuntuu vähänkin omalta.

On hassua muistella, että vielä kuukausi ennen Ruotsiin lähtöä olin perua koko opiskeluvaihdon, osin koronatilanteen epävakaisuuden vuoksi, osin vain silkasta pelosta uutta kohtaan. Olen turkasen kiitollinen itselleni, että lähdin matkaan! Vaihto on ollut huikeampi kuin koskaan kykenin kuvittelemaankaan.

Merkityksellisimpiä asioita vaihtoaikana minulle ovat ehdottomasti olleet uudet ihmiset ja luontokokemukset. Olen saanut sydänystäviä niin kansainvälisistä opiskelijoista kuin ruotsalaisistakin. Uppsalassa luonnonystävä on myös kuin herran kukkarossa: lähiluonto on todella rikasta ja sinne pääsee pyörällä tai bussilla yhdessä hujauksessa.

Vaihtoaika on myös opettanut minulle paljon itsestäni. Uudessa ympäristössä eri puolet itsestä korostuvat tai tulevat näkyviin tuoreilla tavoilla. Olen huomannut tulleeni joustavammaksi ja rennommaksi, kun asioita ei voikaan aina tehdä totutuilla tavoilla.

Jotkin asiat saattavat pelottaa vaihtoon lähtemisessä. Rakkaat ihmiset jäävät kotimaahan, ja koti-ikävä saattaa iskeä. Tuttuuden turvasta luopuminen toviksi on kuitenkin usein erinomainen itsevarmuuden nostattaja. Uusissa ympyröissä omatoimisuus on välttämätöntä. Sitä oppii uutta ja huomaa pärjäävänsä vieraassakin kulttuurissa.

Monia voi pelottaa, että jää vaihtokohteessa vaille ystäviä. Voin kuitenkin vakuuttaa, että uudessa paikassa on aina ihmisiä, jotka jakavat samoja arvoja ja kiinnostuksia kuin sinä ja joiden kanssa persoonat osuvat yksiin. Heidät täytyy vain löytää, ja se onnistuu esimerkiksi tapahtumissa käymisen ja erilaisiin harrastusryhmiin tutustumisen kautta.

Muutamia neuvoja vaihtoa harkitsevalle. Ota ajoissa selvää vaihtoehtoisista kohteista ja kysy tutuilta heidän vaihtokokemuksistaan. Vaihdossa ollessa suosittelen harjoittamaan viisautta lepäämisen ja tekemisen suhteen.

Mene, tee ja tapaa, mutta anna itsellesi aikaa myös palautua.

Suosittelen vahvasti tutustumaan paikallisiin ihmisiin – näin opit kulttuuria sekä kieltä enemmän, ja sinun on uusien tuttavuuksien myötä helpompi vierailla paikassa vaihdon jälkeenkin. Jos mahdollista, kulje kohteeseen maata pitkin. Se antaa paljon enemmän kuin pisteestä A pisteeseen B kulkeminen lentoteitse. Kuljin itse laivalla Ruotsiin, nautin merellisistä maisemista ja kohtasin kiinnostavia tyyppejä.

Lisäksi: älä ole turhan tunnollinen opiskelija. Aika vaihtokohteessa kannattaa pyhittää pääasiassa uusille kokemuksille ja kohtaamisille.

Jos haluat opiskeluvaihtoon, mutta sinua pelottaa lähteä, muista, että rohkeus on sitä, että toimii pelosta huolimatta.

Kommentoi

Hae Heilistä