Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Käyhkö

Uusintaa uutta!

Kesällä ilmatilan valtaavat tämänvuotiset itikat ja edellisvuotiset tv-ohjelmat. Iltalehden ynnäilyjen (26.11.2021) mukaan satunnaisella viikolla lokakuussa 2021 uusintojen osuus kaikista ohjelmista Ylen, MTV3:n ja Sanoman kanavilla oli 71,5 prosenttia, mikä tarkoittaa, että kesällä luku nousee heittämällä yli sadan prosentin.

Syy on ilmeinen: uusien lähetysoikeuksien ostaminen maksaa maltaita ja kesällä kaikki maltaat tarvitaan oluen panemiseen.

Tästä seuraa, että uutta materiaalia pitäisi saada, mutta se ei saa maksaa mitään. Tämä on näin markkinointiyrittäjälle tuttu tilanne, ja luovasti luovimalla tästäkin selvitään. Viedään siis reality-ajattelu vielä vähän pitemmälle ja annetaan ihmisten tuottaa omia versioitaan tutuista tv-ohjelmista!

Tekijänoikeusasiakin ratkeaa, kun lopputuloksen nähtyään alkuperäisten oikeuksien omistaja kiistää koskaan moiseen formaattiin sotkeutuneensa. Liikkeelle päästään esimerkiksi seuraavilla upeilla ideoilla:

 

Maajussille monoa. Maajussihenkilöllä hirttää päälle ikuinen vappu ja kevätkylvöt unohdettuaan ja puimurilla navetan seinään ajettuaan puolison kuppi menee viimein nurin ja maajussihenkilölle näytetään ovea. Yksinkertainen formaatti, jota lähtevät innolla sponsoroimaan niin puimuribrändit ja Maaseudun Tulevaisuus kuin ovitehtaatkin!

 

Master Chef Pakettitalo Edition. Pakettitalollinen on ostanut veronpalautuksilla kalliin kaasugrillin ja luulee osaavansa nyt kokata. Suorituksen päätteeksi pakettitalollinen kantaa pöytään kasan epämääräisiä mustia möykkyjä, eikä perhe pysty erottamaan porsaankyljystä, halloumia ja kesäkurpitsaa sen paremmin mausta kuin ulkonäöstäkään. Luvassa lohjenneita hampaita ja loistavaa tv-viihdettä!

 

Sinkkuillallinen Pakettitalo Edition. Suoraa ja luonnollista jatkumoa edelliselle formaatille.

 

Remppa ja sitten muutto. YouTube-kouluttautunut pakettitalollinen yrittää tee-se-itseillä pienen pintaremontin sillä seurauksella, että kaikki menee vihkoon paitsi vihko. Lopulta vuonna 2010 valmistunut pakettitalo on pakko myydä purkukuntoisena, ja perhe muuttaa vuokralle yksiöön. Katso kuinka kulissit romahtavat! Kirjaimellisesti.

Voidaan kuvata samassa lokaatiossa kuin edelliset sarjat (hästäk kustannustehokkuus!).

 

Kärylahti. Edellisvuosikymmenten alasarjajyrät tilittävät paikallisessa sporttibaarissa, kuinka eivät päässeet NHL:ään/Valioliigaan/NBA:han etc., vaikka taidot olisivat kirkkaasti riittäneet, mutta C-junnuissa oli valmentajana täysi puusilmä. Bonusmateriaalina uskomattomia come back -yrityksiä kolmentoista vuoden tauon jälkeen! Sisältää lääkäriasemien tuotesijoittelua.

 

Suomen huokein kuski. Polttoaineen hinta on noussut yli kolmen euron per litra, ja kenelläkään ei ole varaa ajaa autoa, joten sarjassa kuvataan autoja parkissa. Tuotantokustannuksia alentaa edelleen, että ruutuun voidaan laittaa valokuva ja kukaan ei huomaa eroa.

Sitten vaan sohva persuksen alle ja elokuussa ylös. Kannattaa muistaa, että kyllä paskinkin tv-ohjelma aina puutarhatyöt voittaa!

Hyvää kesää!

Kommentoi

Hae Heilistä