Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Saunan kansa

Onko mitään suomalaisempaa kuin sauna? Vaikea keksiä. Muut saavutuksemme – päällimmäisenä mieleen tulevat kuivauskaappi, äitiyspakkaus ja tekstiviesti – ovat toki vaikuttavia nekin, mutta ilman saunaa olisi kansamme totisesti kuin kumiseva vaski.

Sauna on pyhä, toisille suorastaan kirkko, jossa jokainen on yhtä alaston. Tittelit ja tilinsaldot jäävät löylyhuoneen ulkopuolelle, sillä saunan henkeen ei kuulu mahtailu tai päteminen.

Vuosisatojen aikana suomalaisessa saunassa on synnytty, pesty ruumiit, kylvetetty morsiamet, puhuttu asiat halki, annettu anteeksi.

Suomalaisten saunakäytös ihastuttaa ja kummastuttaa ulkomaalaisia: sinne sitä vain alasti kävellään samaan tilaan hikoilemaan tuttujen kesken.

On kulttuureja, joissa toisen alasti näkeminen liittyy vain seksuaaliseen kanssakäymiseen, ja sekös meistä taas on kummallista.

Saunassa ei tosiaan mittailla tai kommentoida, sen tietää pahinkin moukka.

Monissa kaupungeissa yleiset saunat ovat jo vuosia olleet osa kaupunkikulttuuria, joista on tullut käsitteitä, tehty laulujakin. Niihin kokoonnutaan yhdessä löylyttelemään juhannuksena ja jouluna sekä kaikkina arkisinakin aikoina.

On aivan mahtavaa, että Joensuuhun on viimein luvassa uusia avauksia yleisten saunojen maailmaan. Perinteisesti julkisena saunana on voinut pitää lähinnä Jääkarhujen avantosaunaa, joka onkin ollut supersuosittu viime vuodet.

Ilosaareen tulevana syksynä valmistuva Avantosauna Kuura on sijaintinsa puolesta täydellisellä paikalla. Harmi, että sauna on paikallaan vain talvikaudet! Niin kummallista kuin se onkin, saunominen (ja uiminen) on erityisen ihanaa kesäaikaan. Mikä ilo olisikaan helteellä läträtä kuuman saunan ja viileän laguunin väliä.

Linnunlahdelle Hasanniemeen puolestaan on rakenteilla kokonainen saunamaailma, johon on luvassa perinteiseen tyyliin rakennettu hirsisauna 40 henkilölle.

Näitä on Joensuuhun todella kaivattu. Kun puhtaat järvet ja joki ovat äärellään, on aivan pöljää olla yhdistämättä niitä saunomiseen.

Sitä oloa, mikä saunomisen ja uimisen yhteisvaikutuksesta tulee, on vaikea kuvailla. Vielä vaikeampi on ymmärtää, jos joku raasu ei samanlaisia tuntemuksia tästä yhdistelmästä saa.

Kun olo on yhtä aikaa raukea ja energinen ja mieli tyyni, ei paljon paremmasta ole väliä.

Vaikka moni perinteinen tapa on kadonnut historian tuuliin, saunominen on pitänyt pintansa. Kuumassa huoneessa peseytyminen kesät talvet on suorastaan osa geeniperimäämme.

Kun katson 3-vuotiasta poikaani – luonnollisesti jo kokenut saunoja hänkin – makaamassa ylimmällä lauteella, jalat seinää vasten, mietin saksalaista kasvatusopasta, jossa kerrottiin lasta voivan alkaa totuttaa saunaan noin seitsemän vuoden iässä. Ja mietin, että onneksi jotain näin suomalaista olen voinut jälkipolviin siirtää jo nyt.

Sauna, älä koskaan ikinä muutu.

Kommentoi

Hae Heilistä