Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Matkailu avartaa

Kaksi vuotta kotikulmia koronarajoitusten myötä katselleena päätimme vihdoinkin rohkaistua varaamaan pienen kaupunkiloman Eurooppaan. Vaikka Eurooppaa on tullut kierrettyä monet kerrat, matkailu koronan jälkeisessä uudessa normaalissa voi onnistua yllättämään kokeneemmankin kulkijan.

Reissumme suuntautui Amsterdamiin. Vietin kevään 1996 Erasmus-ohjelman vaihto-oppilaana Hollannissa, ja tarkoituksena oli näyttää perheemme nuorimmaiselle, täysi-ikäistyvälle nuorelle miehelle äidin nuoruuden kevään maisemia.

Reissun huipennus piti olla The Rollings Stonesin konsertti Ajaxin kotistadionilla. Liput konserttiin ostettiin jo kuukausia sitten amerikkalaisesta verkkokaupasta, heti kun ne myyntiin tulivat.

Olimme saaneet tutuilta varoituksia Amsterdamin ruuhkautuneesta Schipholin lentokentästä. Varauduimme ruuhkiin pakkaamalla pelkät vaellusreput otettavaksi matkustamoon käsimatkatavaroiksi, jotta välttyisimme matkalaukkujen jonottamisilta. Todellisuus oli vieläkin karumpaa: koneet eivät lentäneet ajoissa ja mikään ei toiminut normaalisti.

Ensimmäinen lento Kuopiosta Helsinkiin jo myöhästyi niin paljon, että emme ehtineet Amsterdamin koneeseen. Onneksi meillä ei ollut matkalaukkuja, niin pääsimme Finnairin uudelleen reitittämänä KLM:n lennolla vielä samana iltana perille. Matkalaukkuineen liikenteessä olleet kohtalontoverit joutuivat jäämään yöksi Helsinkiin.

Amsterdamissa turismi oli päässyt koronaa edeltäviin lukemiin. Paikallinen mieshenkilö kertoi, että kaupungilla liikkuvasta väestä noin 80 prosenttia on turisteja, paikallisia loput 20 prosenttia. Tämä näkyi huutavana työvoimapulana jopa maassa, jossa on perinteisesti ollut paljon maahanmuuttajia.

Lähes jokaisen ravintolan ikkunassa oli ”työvoimaa tarvitaan” -rekrytointi-ilmoitukset. Yhtenä aamuna lattea hörppiessäni kuulin tarjoilijamme keskustelevan viereisen kahvilan tarjoilijan kanssa, että työvuorot ovat venyneet todella pitkiksi. Tarjoilijamme epäili, että vapaapäiville lähtenyt kollega jättää palaamatta töihin takaisin.

Ravintolat olivat tupaten täynnä, ostoskaduilla kävi kova kuhina. Museoihin ei päässyt sisään vain kävelemällä, koska kaikki liput oli myyty loppuu jo päiviksi eteenpäin. Paikalliset kertoivat nauttineensa kahdesta koronavuodesta, jolloin kaupunki oli ollut aidosti jälleen heidän: he olivat itse käyneet paikallisissa ravintoloissa ja museoissa turismihumpan sijaan.

Koronan jälkeinen uusi normaali antoi kirpeimmän opetuksen, kun tuli odotetun The Rolling Stonesin konsertin aika. Meitä faneja oli liikenteessä yli 80 000. Tunnelma oli uskomaton, ennenkokematon. Tuntia ennen shown alkua se tieto sitten tuli: Mick Jagger on antanut positiivisen koronatestituloksen ja illan konsertti peruuntui.

Vaikka paluumatkallakaan yksikään lento ei mennyt niin sanotusti putkeen, todettakoon silti, että hyvä reissu ja kannatti tehdä. Matkustaminen kannattaa aina.

Kommentoi

Hae Heilistä