Julkaistu    |  Päivitetty 
Eevi Väistö

Aivoista kannattaa pitää huolta

Aivoterveyden edistäminen on henkilökohtainen ja samalla yhteisöllinen asia. Aivoterveys vauvasta vaariin on kansallinen voimavaramme. Suomi elää aivoista. Viikolla 11 vietetään maassamme aivoviikkoa – esillä on asiaa aivoista.

Henkilökohtaisesti voimme huolehtia monipuolisesti terveellisestä elämästä ja toiminnasta. Tämän määritteleminen on kunkin oma asia, mutta tietoa ja kokemusta on jokaisella omasta tai läheisten elämästä. Aivoterveys vaikuttaa myös muistin toimintaan.

Arkisessa elämässä on hyvä panna merkille huomiot unesta, liikunnasta ja ravinnosta. Näistä kaikista on tietoa, kun ne otamme käyttöömme ja toimintatavaksi.

Aivot tykkäävät unesta, sen tiedämme. Aivot tykkäävät liikunnasta, sen tiedämme. Aivot tykkäävät myös terveellisestä, monipuolisesta, jopa kauniista ruuasta, senkin tiedämme. Näiden lisäksi tarvitsemme elämässämme hyvää mieltä.

Mikä sitten on sopivaa kenellekin? Toiselle se on kulttuuria, liikuntaa, ystäviä, monipuolisia kohtaamisia, sosiaalisuutta. Toiselle sopii paremmin hiljainen elo. Laulaminen on myös hyväksi, kuten Aivoterveys-lehti muistuttaa: ”Laulaminen auttaa kuntoutumaan aivoverenkiertohäiriön jälkeen”. Jokohan tämä kuntoutusmuoto on Hyvinvointialueen suunnitelmassa. Tätäkin voi toteuttaa yksin tai yhdessä joko laulamalla tai kuuntelemalla.

Elämässä on vapaus valita omien mahdollisuuksiensa mukaisesti. Osa tärkeistä asioista on käytettävissä ilman taloudellista panostusta. Esimerkiksi luontoympäristöä riittää jokaiselle nautittavaksi ja käytettäväksi. Lisäksi aktiivinen Pohjois-Karjala sisältää paljon maksuttomia tapahtumia ja mahdollisuuksia joko vireään tai hiljaiseen toimintaan.

Aivoviikolla kohtaamisia on tarjolla muun muassa Muistipäivän tilaisuudessa seurakuntakeskuksessa ja Senioripihan tapahtumissa.

Näissä kohtaamisissa on ystävien tapaamisia ja tietopuolista tarjontaa.

Innostuksen kipinöitäkin voi saada vaikkapa järjestötyöhön joko oman terveyden tai läheisen terveyden hyväksi. Järjestötyössä korostuu inhimillisyys, yhteistyö ja vuorovaikutus. Nämä ovat tulevaisuuden voimaa jokaiselle yksilöllisesti ja yhteisöllisesti.

Hyvää Aivoviikkoa - pidetään huolta aivoista!

Kommentoi

Hae Heilistä