Julkaistu    |  Päivitetty 
Vanhuskin on ihminen

Siun sote hoitaa vanhukset vai hoitaako?

Meillä on Pohjois-Karjalassa on suuri joukko vanhuksia, jotka eivät pärjää enää kotona edes maksimi kotihoidon tuntien avulla. Onko tosiaan niin, että vanhus joka ei pysty edes wc-käynnille itsenäisesti saati ruokailemaan, jätetään selviytymään yön yli turvarannekkeen turvin?

Riittääkö puolen tunnin piipahdus vanhuksen luona kolme kertaa päivässä. Tuossa puolessa tunnissa pitäisi vanhus pestä, vaihtaa vaipat ja vaatteet, syöttää, laittaa pesukoneeseen pyykit tai levittää edellinen kuivamaan. Lämmittää mikrossa jotain valmisruokaa, vahtia, että edes jotain söisi, varalta leipäpalanen nenän eteen jonkin mehun kanssa jos se vanhus edes sen palasen osaisi itse nauttia.

Jostain syystä kotihoidon tuntimäärät ovat vähentyneet vuosien saatossa, kertoo tuore THL:n tutkimus. Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstön määrä nousee, mutta kotihoidossa asiakaskäynnit ja rekrytoinnit ovat kääntyneet laskuun.

Miten tämä on mahdollista, sitä ihmettelee tutkimuksen tekijäkin, kun vanhusten määrä vain kasvaa. Kotihoito on ensimmäinen hoitomuoto, jota on kokeiltava vaikka tiedetään, että muutaman viikon vanhus kyllä kestää sitä rääkkäystä, jonka jälkeen Tikkamäellä ja sieltä edelleen Siilaisen kuntoutusosastolla.

Entäpä jos vanhuksella on omaishoitaja kotona, silloin kotiutetaan samana päivänä, vaikka omaishoitaja on katkeamispisteessä, kun ei enään jaksa nostaa, valvoa ja hoivata vanhusta. Ei kukaan varmaan kysy omaishoitajalta miten pärjäät kun kotiutamme vanhuksen, tarvitsetko lisäapua?

Siun Soten nettisivuilta saa sen käsityksen että kaikki hoituu helposti ja näppärästi vaikka huoli-ilmoituksella, mutta miten nettiä käyttämätön tekee huoli-ilmoituksen? Kuka pitää yksin elävän vanhuksen puolia jos ei ole edes omaisia vaatimassa, entäpä omaishoitaja kuka hänen ja hoidettavan puolia pitää?

Lopputulemana voisi sanoa: Älä elä vanhaksi ainakaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella, hoiva ja palvelut ovat kuitenkin sinun ulottumattomissa olethan jonossa sijalla sata ja jotain!

Kommentoi

Hae Heilistä